Witam serdecznie,
Przymierzam sie do zakupu autka w Niemczech, ponieważ tutaj obecnie przebywam. Suma jaka chce przeznaczyć, to coś w granicach 18-23tys Euro. No mogę zrobić wyjątek opcjonalnie do 25tys Euro jak będzie warto. Zastanawiam sie nad zakupem Audi A4 B8 w kombi, albo A5, i chciałbym prosić o poradę fachowców, chyba głownie nt silnika
Moje wymagania:
- auto musi być dynamiczne (powyżej 150ps)
- niezawodne
- przebieg do 60tys - chce by było dość świeże, bo km dopiero narobię, chce nim grubych parę lat pojeździć.
- ma niedużo palić (czyli pewnie diesel)
- reflektory ksenonowe
- wbudowana nawigacja
- gadgety w stylu automatycznie składane lusterka, podgrzewane fotele mile widziane
- rocznik 2008-2012
Będę głównie wykonywał trasy koło 2000/3000km co parę tygodni powiedzmy w 80% na autobanie, no i po mieście, ale to bardzo mało (do sklepu czasami, znajomego, urzędu czy coś..) Postanowiłem, że autko będę kupować w serwisie/salonie producenta danej marki, ponieważ te mają największą wiarygodność, opcje kredytu (bo całości nie mam niestety), no i dają gwarancje rozszerzoną jeśli będzie taka opcja.
Zastanawiam się nad A4 w kombi, albo A5, ale to już musiałbym pewnie dobić do 30K Euro.. Nie wiem, będę się orientował.. Szczerze mówiąc rozmyślam nad BMW, ale tutaj pewnie sa sami przeciwnicy, heh, wiec przepraszam, ze wspominam
Nie wiem niestety jaki silnik wybrać? Bardzo dużo naczytałem się na temat wadliwych jednostek 2.0 diesla, a ta jest akurat najbardziej optymalna dla mnie ;/ W Sobotę planuje wizytę w salonie/serwisie.. Wysokie silniki dieslowskie byłyby super, ale to już chyba koszta, no i nie wiem jak ze spalaniem..
Bardzo byłbym wdzięczny za wszelakie informacje typu np. co, po ilu km trzeba wymienić w takich autkach, jakie są orientacyjne ceny części, i na co zwracać uwagę.
Z góry śliczne dzięki za wszelakie odpowiedzi!
Pozdrawiam!