.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 14:42:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwsze autko :)
PostNapisane: 23.wrz.2013 00:03:37 
Użytkownik

Witam wszystkich !

Rozgladam sie wlasnie za swoim pierwszym wlasnym autem i wybor padl na Audi.Jestem zakochany w v8 juz od bardzo dawna ale poki co nie stac mnie na zakup i przede wszystkim utrzymanie(moze kiedys :-) ) wiec pomyslalem o 80 b3 lub 100 cygaro.Teraz mam kilka pytan,po pierwsze jaki budzet trzeba miec na zakup jednego i drugiego(zapewne setka drozsza) i po drugie jaka jednostke napedowa polecacie w jednym i drugim aucie?Nie jestem zbyt wymagajacy nie zalezy mi ani na osiagach ani na super wyposazeniu,milo by bylo tylko gdyby bylo wspomaganie,szczegolnie w setce ktora jest wielka(czy ewentualnie gdybym dostal model bez wspomy to mozna jakos zamontowac ?).Prosze o pomoc bo mam dylemat i uparlem sie na Audi.
Dzieki i pozdrawiam :D

Tytuł: Re: Pierwsze autko :)
PostNapisane: 23.wrz.2013 06:38:04 
Użytkownik

b3/b4 idealne auto na pierwsze, czesci tanie jak barszcz, nie psuje sie i nie gnije. Szukaj aut z sinikami bez wtrysku mechanicznego, 2.0 90km lub 2.0 115km, acz kolwiek nie wiem czy takowe wystepowały w b3.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 23.wrz.2013 09:25:25 
Użytkownik

Były 115konne 2.0 i 1.9 benzyna 113koni. Całkiem przyzwoicie odpycha się takie B3 1.9.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 23.wrz.2013 10:21:27 
Użytkownik

okej Panowie to cygaro odrzucam,za duze jak na pierwsze áuto,moze jako drugie :) jeszcze mam kilka pytan,ile trzeba dac za taka 80 b3 ? i ile musialbym dolozyc jezeli chcialbym kupic z quattro? i chcialbym sie zapytac jeszcze o 90,czy warto i ewentualnie za ile? czy moze lepiej odpuscic bo malo och jest i moga byc w watpliwym stanie? wiem ze jestem troszke upierdliwy z tymi pytaniami ale chce wiedziec jak najwiecej zeby autko troche posluzylo :)

PostNapisane: 24.wrz.2013 07:58:58 
Użytkownik

Ja moge cos napisać o 80 B3 1.8s 90km przebieg 270tys(przy zakupie było chyba 160tys) rocznik 90/91(wersja z tymi zaokrąglanymi przełacznikami switel,kierunków itp), tato ma już taką 13lat, auto bez instalacji lpg jesli to ma znaczenie.

Wymiany oleju robione na czas(oleju praktycznie nie bierze) rura tłumika sucha i czysta, spalanie wychodzi przy jego ekonomicznej jezdzie ok.7,5L przy mojej ok.8,5L.

Jak kupił to za niedługo zrobił sie problem z przegubem(jakiś inny był niz zazwyczaj) wymieniał go dwa razy, ale juz od tamtego czasu jest ok. ; później rozrusznik nie chcial wybijać bendix(tez jakis inny jest nie pasujacy) problem teraz wrócił i bendix ciezko zaskakuje, i była długa przerwa nic sie nie działo oprócz wiadomo eksploatacyjnych wymian drązków i simbloków?(takie tuleje z gumą w tylnym zawieszeniu) po 11latach wymienił pierwszy raz klocki hamulcowe!(jak ja zacząłem jeździć) zaraz niedługo po tym wypaliła sie już kopułka gdy szukał przyczyny to wykrecił tez pierwszy raz świece!(bosch'a), no i z pod górnej pokrywy silnika zaczął cieknąć olej to kupił nową uszczelkę poszedł wymieniać i okazał sie ze sruby sie poluzowały wiec dokrecił bez wymieniania uszczelki i jest spoko.

Sprzęgło, skrzynia pracuje idealnie biegi wchodzą tak lekko jak w nowym aucie - nigdy nic tam nie robione.

Także technicznie wszystko jak najbardziej ok. ale ten egzemplarz jest strasznie zniszczony wizualnie, co sie okazało to auto jest po dachowaniu i stare naprawy wyszły na jaw, także nie opłaca sie go naprawiać(wkład przewyższyłby wartość auta) także auto trafi chyba na złom lub części.

Tak zoazatym auto godne polecania jakby poszukac zadbanego egzemplarza to warte tych pieniędzy, model B4 jest tak samo pancerny, mimo zniszczenia z zewnatrz auto nie rdzewieje.

Strefa czasowa: UTC + 1