Witam, przymierzam się do zakupu Audi A4 B6 1.8T. Jednak jak wiadomo, wariantów tego silnika jest sporo, a ja nie wiem na którą się zdecydować
A więc do wyboru mamy: 1.8T 150km, 1.8T 150km quattro, 1.8T 163km i 1.8T 163km quattro. Najbardziej interesuje mnie ostatni wariant, ale dobrych egzemplarzy na allegro jak na lekarstwo, tych 150km jest jednak trochę więcej. I tu pojawia się pytanie - czy różnica pomiędzy 163km quattro a 150km quattro jest subtelna, czy raczej rażąca?
Przeglądanie wartości momentów obrotowych i przyspieszenia dużo mi niestety nie mówią, wiadomo że trzeba to poczuć, a ja niestety porównania nie mam - jeździłem tylko 163km i 163km quattro. Jak to tak naprawdę między nimi jest? Jaka różnica w spalaniu, przyspieszeniu? Mam dosyć ciężką nogę i obawiam się, że wersje 150 konną będę musiał dusić bardziej, niż 163km co przełoży się na wyższe spalanie nawet w słabszej wersji silnika.
Dodam również, że od razu po kupnie i sprawdzeniu auta w serwisie, chciałbym go zachipować, więc wydaje mi się że chipowanie wersji 163km da większy przyrost mocy, niż w wersji 150 konnej. Różnica między zachipowanym 150km a 163km powinna być wtedy jeszcze większa, ale to tylko moje rozumowanie
Do przeznaczenia na auto mam powiedzmy 26-27 tys, biorąc pod uwagę kupno, rejestrację, chipowanie i założenie gazu. Nie liczę na razie napraw, tylko to co powyżej
Proszę o poradę