.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.lut.2025 05:34:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno Audi S3 8L - pomocy
PostNapisane: 05.lip.2014 11:23:55 
Użytkownik

Witam

Od dłuższego czasu rozglądam się za sportowym samochodem dla siebie. Moja znajoma posiada A3 8L 1.8 i jeździło mi się nim bardzo dobrze. Auto przyjemnie trzyma się drogi, ale brakuje mu mocy. Pierwsza myśl - 1.8T , ale jak porównałem spalanie z S3, to zakup turbodoładowanej 1.8 wydał mi się bezsensowny. Dlatego też piszę tego posta. Jak wygląda sprawa eksploatacji takiej eS trójki? Głównie chodzi mi o części, jak to wychodzi w porównaniu do A3, która nie jest droga w utrzymaniu. Druga sprawa, ile kasy musiałbym szykować na zakup w miarę zadbanej S3 8L? No i na koniec, jak wygląda spalanie przy spokojnej jeździe w mieście/trasie, czy te 11l (miasto), które reklamują w internecie użytkownicy to prawda, czy może jednak pali trochę więcej? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Kupno Audi S3 8L - pomocy
PostNapisane: 05.lip.2014 18:21:56 
Użytkownik

Auto: Kute na 4 łapy ;)
Jeśli szukasz s3 to szykuj się na wydatek rzędy ok 25 tyś w górę..można kupić za 18 ale dołożysz tą 10 żeby wszystko był cacy..
Co do spalania to uważam że przy spokojnej jeździe ta 11-12 w mieście jest do zrobienia na spokojnie ;)
części są droższe od a3 ale coraz częściej są dostępne używki..

PostNapisane: 05.lip.2014 18:31:08 
Użytkownik

Tu się troche rozpisałem:
viewtopic.php?f=28&t=129413
Co do spalania:
Na trasie: minimum 7.5 przy zamulaniu, normalnie 8.5, maksymalnie 11
W mieście: minimum 9, normalnie 11-12, przy pałowaniu ile wlejesz
Przy LPG: o 1-2 litry więcej.

PostNapisane: 09.kwi.2015 12:54:25 
Użytkownik

Odświeżam temat. Na allegro mnóstwo jest S3 w cenach około 20-22tyś. Czy taka cena za ten model jest w miarę uczciwa, czy może podejrzanie zbyt mała? Mam do dyspozycji około 25tyś na wszystko, czyli auto, "pakiet startowy" i rejestracja, jest szansa zmieścić się w takiej kwocie, czy raczej szukać czegoś innego? Druga sprawa o którą nei zapytałem rok temu, jak wygląda awaryjność tego auta? Czy jest wprost proporcjonalna do tego, jak dbam o auto?

Jeśli udałoby mi się zakupić to auto, to z pewnością w miarę ponownego przypływu gotówki chciałbym je modyfikować, orientujecie się może, jaki jest koszt podniesienia mocy do 300+ KM? Zdaję sobie sprawę, że wiąże się to z wymianą kilku części.

PostNapisane: 31.sie.2015 22:32:30 
Użytkownik

Auto: Audi S3 8l AMK
lunevil napisał(a):
Odświeżam temat. Na allegro mnóstwo jest S3 w cenach około 20-22tyś. Czy taka cena za ten model jest w miarę uczciwa, czy może podejrzanie zbyt mała? Mam do dyspozycji około 25tyś na wszystko, czyli auto, "pakiet startowy" i rejestracja, jest szansa zmieścić się w takiej kwocie, czy raczej szukać czegoś innego? Druga sprawa o którą nei zapytałem rok temu, jak wygląda awaryjność tego auta? Czy jest wprost proporcjonalna do tego, jak dbam o auto?

Jeśli udałoby mi się zakupić to auto, to z pewnością w miarę ponownego przypływu gotówki chciałbym je modyfikować, orientujecie się może, jaki jest koszt podniesienia mocy do 300+ KM? Zdaję sobie sprawę, że wiąże się to z wymianą kilku części.

Witam! Dalej szukasz odpowiedniego egzemplarza? ...z ciekawości pytam :)

mod.....ciekawość to pierwszy stopień do.... itd.....a za ciekawość i omijanie działu ogłoszeń - żółta kartka :!:

Strefa czasowa: UTC + 1