witam, jestem wlasnie przy zakupie AUDI TT z 2008 roku w irlandii, mam kilka pytań do Was jesli to nie problem :
1. przede wszystkim czym sie kierowac przy zakupie
2. jak to jest z tymi silnikami czym sie rozni 2.0T FSI od 2.0 TFSI albo 2.0 FSI? czy to są trzy rozne silniki? (ja wiem ze 2.0T FSI od 2.0 TFSI to chyba to samo ale wole zapytac bo w/g mnie to rozni się tylko spacja ale dlaczego? bo w niektorych jest z spacja a w niektorych bez
i jeszcze drugie pytanko z tego rzedu, niby z 2008 na silniku pisze 2.0 FSI, nie ma literki T a turbo jest, tak powinno byc? kompletnie się nie znam na audi, to bedzie moje pierwsze w zyciu stad takie głupie pytania
) -
https://www.youtube.com/watch?v=3-Oy1YzEuAQ - tutaj jest link, i wlasnie pisze 2.0 FSI i ma turbo, dlatego mnie to zastanawia poniewaz na wikipedii pisze 2.0 TFSI - stad moje pytanie...
3. czy wersja z 2008 ma juz te 211KM czy dalej obstaje przy 200? bo wikipedia roznie mowi...
4. czy pakowac się w quadro, troszke wiecej koni, lepsza przyczepnosc a jak ze spalaniem? zuzycie opon/tarcz/klockow etc
5. i jak dbrac o turbo? przede wszystkim nie dawac w pizde na zimnym silniku i po ostrej jezdzie zawsze odczekac 2-3 min zeby turbo ostudzilo się, cos jeszcze?
6. wersja ktora chce kupic nie ma xenonów, czy ta z 2008 ma te ledy na dole do jazdy dziennej? czy dopiero od mlodszych modeli
7. jak sobie sprawic xenony, kupic poprostu zarowke i wstawic do lamy czy trzeba cala lampe wymienic ktora juz ma wbudowane xenony?
8. jaki najelepiej olej do silnika? MOBIL 1 full synteric oczywiscie i co ile tak go zmieniac zeby autko sluzylo mi na kilka dobrych lat (koszta nie graja roli)
dziekuje slicznie za pomoc