.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 08:29:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4b5 1.8 automat - ogólne informacje
PostNapisane: 19.paź.2015 19:51:17 
Użytkownik

Witam Was,

Kompletnie nie mama pojęcia gdzie napisać ten temat także jeśli nie trafiłem to proszę o przeniesienie.

Mam możliwość kupić od "znajomego", w cudzysłowie, Audi A4b5 1.8 z automatyczną 4 stopniową skrzynią biegów. Rocznik między 95-98, szczerze to sam dokładnie nie wiem. Auto fajnie się prezentuje z zewnątrz, wnętrze też dość bogato wyposażone także jeśli cena nie będzie za duża to skusiłbym się na to autko, ale... No właśnie jak to jest z tą skrzynią? Jedni piszą, że automaty z lat 90 w grupie VAG były awaryjne i nie polecane, inni, że to bardzo wygodne i wcale nie takie drogie w naprawie (odziwo każdy daje do zrozumienia, że prędzej czy później automat wyzionie ducha z czym nie spotkałem się osobiście w manualu).

Miałem możliwość zrobić kilkanaście kilometrów tym autem i co do skrzyni to nie mam żadnych zastrzeżeń. Tylko raz poczułem jakieś szarpnięcie, lecz ogólnie bardzo płynnie i ładnie zmienia biegi. W gorszym stanie wygląda za to silnik. Podobno do zrobienia jest jakieś łożysko od klimy. Słychać że coś pod maską nie do końca pracuje jak powinno. Z przodu do zrobienia wahacz. Dodatkowo w silniku po lewej stronie gdzieś na dnie silnika widziałem wyciek oleju. Nie jestem pewien co to było, ale prawdopodobnie pompa od klimy. Autko ma zamontowany zwykły gaz STAG'a. Jeszcze jeden mankament po dogazowaniu i puszczeniu, gdy obroty wracają do normy (900) na chwilę spadną troszkę poniżej i po sekundzie wraca na 900. Czy to wygląda poważnie czy w ogóle się nie przejmować?

Czy warto się w to ładować jeśli cena będzie przystępna? Wiem i liczę się z tym, że trzeba będzie coś włożyć w remont, ale czy ten remont nie wyniesie mnie drugiej wartości auta? Wiem, że nikt nie jest w stanie ocenić jakie to auto jest po jednej wiadomości bo ja sam dokładnie go nie sprawdzałem, ale liczę na jakiś szczegółowy opis tej automatycznej skrzyni bo w sieci marnie, bardzo marnie. Ile km skrzynia wytrzyma bez usterek? Czy może wytrzyma jak normalny manual?

Moi znajomi którzy właściciela znają troszkę lepiej niż ja stanowczo odradzają mi kupno tego samochodu. Jedni, że ciągle coś się psuje, drugi, że on tam przecież skrzynie wymieniał trzeci po prostu "nie bierz tego bo będziesz żałował".

Jeszcze jedna kwestia.. Przekładka na manual. Warto w tak starym autku? Jak mówiłem podoba mi się w nim wyposażenie klimatronik, nagłośnienie itp. itd.

Panowie, pakować się w to czy uciekać jak najdalej?

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi A4b5 1.8 automat - ogólne informacje
PostNapisane: 19.paź.2015 19:59:36 
Moderator

Auto: V70
Skrzynie w tych autach to nie problem, są wytrzymałe, ale wymagają minimum uwagi jakim jest wymiana oleju.
Większym problemem jest z tego co widzę właściciel auta. Sam musisz ocenić jego stan, jeśli gość sprzedaje bo się auto "kończy" to daj na luz.

PostNapisane: 19.paź.2015 20:31:29 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Stara prawda mówi, że największym problemem aut używanych są ich poprzedni właściciele. Skoro koleś ma niepochlebne opinie (zakładam że znają jegomościa) to ja bym odpuścił.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 19.paź.2015 21:06:25 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Przez cztery lata jazdy starym automatem zepsuło mi się już chyba wszystko, tylko nie skrzynia. Działała i działa super. To daje do myślenia. Były wycieki oleju, była pęknięta głowica, były różne cyrki, kupując też bałem się o skrzynię. Moja rada: Sprawdź wszystko w tym aucie, skrzyni Obawiaj się na końcu.

PostNapisane: 20.paź.2015 06:20:59 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Skrzynie z tamtych lat są właśnie najmniej awaryjne, ciekawe skąd opinia, że stare automaty są awaryjne, poczytaj o najnowszych multi-kulti ve multilotek.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

PostNapisane: 23.paź.2015 19:44:36 
Użytkownik

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Oferta nieaktualna na razie, ale czuję, że właściciel i tak chciałby za nią więcej niż jestem skłonny zapłacić. Zdziwiły mnie troszkę Wasze odpowiedzi bo dookoła w internecie trąbią, że automaty w VAGach z lat 90 są słabe.. Nawet na grupie FB Audi pisali, że są nieciekawe.

Dobra to troszkę odbiegnę od swojego tematu. Pomożecie mi ocenić autko z moich okolic? Już troszkę wisi w internecie. Zdziwiły mnie lampy które chyba są poliftowe, a słyszałem gdzieś, że nie tak łatwo włożyć je do przedlifta..

http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-1-8i-1 ... 4b747210c4

@edit
Swoją drogą to czy mogłem umieścić tutaj link :P ?

PostNapisane: 23.paź.2015 20:09:31 
Moderator

Auto: S6 C4
Grupa na FB to baaardzo wiarygodne i fachowe źródło :lol:

+
CFFB

PostNapisane: 23.paź.2015 22:13:31 
Użytkownik

Chyba mnie zbanują na tym forum jak się o tym dowiedzą. Kupiłem za pół darmo B5 2,8 automat (choć jak teraz po tych prawie trzech lata od zakupu to w porównaniu jakie teraz B5 w tej kwocie sprzedają to mój wygląda jak nówka z salonu). Ale przez te trzy lata nie ruszyłem skrzyni a wiem ,ze sprzedający tez jej nie ruszał i nie zmieniał oleju. Ta skrzynia jest nie do zajechania chyba....

Strefa czasowa: UTC + 1