Na wstępie pragnę przywitać się i przedstawić, ponieważ jestem tutaj nowy. Mam na imię Tomasz, mam 23 lata i nigdy nie miałem Audi hehe. Więc co ja tutaj robię ? Otóż szukam auta, które spełni kilka moich oczekiwań.
Po pierwsze - V8, kocham ten dźwięk. Za każdym razem, kiedy go usłyszę na ulicy to dostaję gęsiej skórki, więc kiedy sprzedawałem swoje poprzednie auto (Rover 75 2.5 177km V6 Aut.) obiecałem sobie, że kolejne moje auto MUSI mieć V8.
Po drugie - pojemność auta. Rover miał olbrzymi bagażnik, w który dało się spakować torby i jeszcze zostawało wolne miejsce. Ze względu na charakter pracy (kierowca ciężarowy - dużo bagaży) oraz odległość do firmy (120km w jedną stronę), a także zabieranie ze sobą kolegi wraz z jego bagażem, potrzebuję auta pojemnego.
Po trzecie moi mili - legendarny napęd Quattro. Rover miał wszystko co potrzebowałem, prócz właśnie napędu na wszystkie cztery koła. Układ jezdny i to jak się kleił do asfaltu na oponach Michelin jest nie do opisania. Ale w zimę brakowało jednak tego dodatkowego napędu, zwłaszcza kiedy spadł śnieg.
Po czwarte - ocynk. Ze względu na to, że auto praktycznie zawsze będzie stać pod chmurką (pon. - pt. na parkingu przy firmie, a weekendy pod domem), samochód musi być ocynkowany. Mam garaż, ale jak sami przeczytaliście, bardzo rzadko zagości to auto u mnie w garażu - niestety.
Reasumując - Aut na rynku wtórnym jest wiele, ale wybór padł na A6 C5 4.2 V8 Quattro. Dlaczego ? Ano dlatego, że posiada wszystko co potrzebuję. Kolejną zaletą jest to, że bardzo mi się podoba sylwetka C5 w odmianie Avant. Tak, wiem, że sedan ma pojemniejszy bagażnik, ale ta zakrzywiona klapa bagażnika w sedanie - Jezu, jak bardzo to mi się nie podoba. Właśnie dlatego wybieram Avant. Przyznam się szczerze, że długo zastanawiałem się nad wyborem auta, ale decyzja zapadła w momencie, kiedy stałem na przejściu dla pieszych, a ze świateł ruszyło właśnie A6 C5 4.2 V8 Quattro. Ten dźwięk... Ten wygląd... I to jak się inni ludzie za nim obejrzeli - bezcenne. Jeśli chodzi o utrzymanie tego auta, to zdaję sobie sprawę, że tanie ono nie będzie. Ale ja jestem tylko na weekendy i mało nie zarabiam, więc za bardzo tego odczuwać nie będę, a na coś kasę trzeba wydawać hehe.
I tutaj przychodzę do was po pomoc. W internecie można znaleźć wiele informacji na temat tego auta, ale gdzie szukać informacji na dany temat, jak nie na forum Audi. Zatem, lepiej wybrać z plastikowymi progami czy w kolorze nadwozia ? Tak, wiem, że to szczegół, ale dla mnie ważny. Trójramienna kierownica występowała tylko w odmianie S6 czy w zwykłej A6 też można spotkać ? Jak ten silnik współpracuje z gazem ? Jeśli zdecyduję się na gaz, to nie będę żałować pieniędzy na instalację. Jak założyć, to najlepszą. I pytanie najważniejsze - Powiedzcie mi proszę, na co zwracać uwagę przy zakupie A6 ? Powiecie - " na wszystko ", wiem, ale chodzi mi o szczegóły, o których wiedzą osoby, które już posiadają ten samochód.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek