Witam, zdecydowalem sie na A6 C6. Myslalem tylko o lpg do 2.4 i wiem o kosztach eksploatacji i wadach tego silnika ( kolektor i rozrzad). Niestety nie ma zbyt duzo ofert 2.4 a auto ma byc na pare lat w przod i stad mysle czy moze nie diesla ?
raporty spalania :
2.4 V6 24V 177KM 13,2 L 27,5 zł
2.0 TDI 140KM 7,3 L 30,4 zł
2.7 V6 TDI 180KM 8,3 L 34,5 zł
różnice jak widać sa 4-7 zl. Wiadomo ze w najblizszych latach gaz raczej podrozeje, ropa pewnie tez pojdzie do gory. Patrzac na te roznice przy zakupie instalacji z wyzszej polki do 4000 zl to na kazdych 100km zarabiajac te 6zl srednio zwroci mi sie to dopiero po niecalych 70 000km. Co sprawia, że zaczynam myśleć o dieslu też.
Zakladam temat aby raz podyskutowac na temat diesla ktorego kompletnie nie znam. Ofert jest o wiele wiecej porownujac 2.4 do silnikow diesla ( celuje w wersje tylko bogato wyposazone).
Czy koszty eksploatacji diesla sa duzo wyzsze niz benzyny z lpg ? wiem ze w dieslu trzeba wziac pod uwage filtr czastek stalych ( nie wiem jak rozrzad i co tam sie psuje ) w benzynie 2.4 kolektor i rozrzad to chyba najwieksze bolaczki.
Co o tym myslicie ? kombi kupie jak mi sie rodzina powiekszy i mam jeszcze czas poczytac i pomyslec nad wyborem!
z góry dziekuje za dyskusje