Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post na tym forum
Od dłuższego czasu poszukuję dla siebie pierwszego samochodu. Nie mogę na niego przeznaczyć zbyt dużo pieniędzy, ponieważ jestem jeszcze studentem i pracuje jedynie w niepełnym wymiarze godzin. Kwota jaką mogę przeznaczyć na zakup to ok 2,5 tys PLN. Może to trochę dziwne, ale wcale nie poszukuje małego miejskiego auta. Wolę kupić większe auto, nawet jeśli miałoby być sporo starsze. Ostatnio zainteresowałem się Audi 100 C3. Samochód ten zawsze bardzo mi się podobał, i zauważyłem że ceny tych samochodów na rynku są bardzo niskie, często sporo poniżej 2 tys. zł. Czy waszym zdaniem warto jest kupić to Audi za tak małą kwotę? Czy jest szansa, że za tę cenę nabędę auto, we w miarę przyzwoitym stanie? Oczywiście nie oczekuję, że dostanę samochód w stanie idealnym i liczę się z tym, że co jakiś czas będę musiał do niego dołożyć. Chodzi mi o uniknięcie sytuacji, w której kupię kompletnego wraka, który nie będzie nadawał się do normalnego użytkowania. Być może ktoś z forumowiczów ma już za sobą podobny zakup i mógłby mi pomóc. Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie tego modelu, jakie wyglądają koszty utrzymania, dostępność i ceny części zamiennych itd.
Dodam jeszcze, że interesuje mnie model najlepiej po roku 88 (z nową deską rozdzielczą), chociaż jeśli trafiłby się egzemplarz w dobrym stanie z początku produkcji to również byłbym zadowolony. Jeśli chodzi o silnik, to w moim przypadku optymalny byłby 1.8 90km.
pozdrawiam i z góry dziękuję za porady