Witam,
Nie jestem (jeszcze) i nie byłem posiadaczem auta marki Audi. Od zawsze jeżdżę innymi VAGami (głównie VW). Przyszedł czas że rozglądam się powoli za kolejnym autem. Mam swoje już dobrze określone wymagania od przyszłego auta i chciałbym skorzystać z pomocy doświadczonych osób podczas wyboru następnego wehikułu
. Opinie o silnikach w autach starszych dobrze znanych nie trudno znaleźć jedna co w przypadku kiedy mówimy od autach znacznie nowszych?
Do sedna:
Obecnie jeżdżę Jettą GLI 2014 2.0 TFSI (gen3), auto przyjeło nowe turbo, wydech i dolot i legitymuje sie mocą około 310 koni. Szukam czegoś w miejsce tego auta. Patrze głównie na Audi z powodu że chciałbym tym razem mieć napęd na cztery buty a nie ośkę
A więc, szukam Audi (albo bardziej silnika) w rocznikach najlepiej nie starszych niż 2012r (lchyba rok liftów większości z aut które mi się podobają)
- koniecznie napęd na cztery buty (nie wazne czy stały czy nie)
- obojętnie czy to A3, A4, A6 czy A7
- potencjał na ponad 300 koni
- budżet jest bardzo elastyczny (może być zarówno 100 tyś na jakieś wypasione auto a może być i 50 tyś jeżeli po prostu bezie to bardziej zdroworozsądkowe)
Na jakie auta/silniki patrzeć? Warto wgl patrzeć na diesel jeżeli robię poniżej 5 tyś km rocznie i duża część tego w mieście (obawy od DPF)? Czy z 1.8/2.0 tfsi ma sens czy lepiej szukać większej pojemności?
PS: Widzę ze mam nowe konto i nie mam dostępu do większości działów, mimo przeczytanai regulaminu dalej nie wiem co z tym fantem zrobić?