Odgrzeje kotlet, pare słów po używaniu auta przez kilka lat
Po pierwsze - zdjęć nie wklejam bo to bez sensu. Auto jak auto, jak wygląda Q7 każdy wie. Biorąc tylko pod uwage dzieci na pokładzie - wiecznie brudne... (eh
)
Z okazji dzieci, żeby im się łatwiej wsiadało - dookoptowałem takie chromowane belki ozdobno/ochronne po bokach. Służą dla dzieciaków jako stopień do wchodzenia, a dla mnie na parkingu - zabezpieczają przed uderzeniem drzwiami innego auta w moje.
Przestrzeń w środku - rewelacja. Jestem zadowolony, zwłaszcza z dużego bagażnika. Pozatym żona może (dość wygodnie) usiąść w drugim rzedzie w środku, pomiędzy dwójke młodszych mających chorobe lokomocyjną (czytaj: żygających) dzieci
W międzyczasie pojawił się duży pies, spokojnie mieści się w bagażniku, nawet przy rozłożonym jednym siedzeniu (oraz plus zakupy).
Z minusów - nie mieści się juz do garażu , parkuje pod chmurką... Duże, ciężko znaleść miejsce parkingowe w centrum miasta.
No i mega słaba widoczność podczas cofania, ja sobie jakoś tym radzę, ale może wkońcu żona zacznie jeżdzić - wieć kupiłem lusterko z kamerą, własnie zamontowałem, jeszcze nie wiem jak sie będzie sprawdzać. Myślałem o doposażeniu w orginalne rozwiązania (kamerki, parktronic) ale raz że to mega drogie, dwa - że w sumie nie doszedłem czego mi do końca brakuje z moim MMI żeby być w 100% zadowolonym i żeby to działało.
A lusterko z androidem i kamerką - mam nadzieje że się sprawdzi, koszt to ułamek upgrejdu.
Spalanie - to minus, zwłaszcza jazda po mieście. W trasie - super, nie boli tak bardzo. Przeszło mi przez myśl zagazowanie, ale chyba to nie opłacalne przy moich rocznych przebiegach (zwłaszcza ostani rok...)
Eksploatacja - nie się nie psuło do tej pory (~190k km , z czego ja przejechałem sam 40k ). Właśnie wymieniłem hamulce z przodu (całość, klocki+tarcze = 1.2k PLN), pozatym normalnie - filtry, olej, paliwo.
Ah, przestała działać klima, będe to diagnozował. Musiałem wymienić też przednią szybę - w czasie mrozów i skrobania, uderzyłem wycieraczką z krórej spadła guma (~620 PLN).
Ale ogolnie, jako duże auto rodzinne - sprawdza się. Chyba z żadnego VANa nie byłbym tak zadowolony (silnik, i tryb "S"
, do tego wielki bagażnik).