.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 20:18:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B4 LPG
PostNapisane: 12.gru.2006 08:56:11 
Użytkownik

Witam, jade dzisiaj ogladac Audi 80 2.0 z rocznika 91 (pierwsza rejestracaj w 1992) z zainstalowana instalacja gazowa. Jako, ze blizej jest do kupna tego auta niz do zwyklego poogladania, chce sie zapytac na co zwrocic uwage przy ogledzinach. Czy sa jakies typowe mankamenty wystepujace w tych modelach, ktorych nie da sie obejsc?

Facet podaje przebieg 197 tys. Zaledwie pare dni temu znajomy kupil prawie indentyczna B4 z przebiegiem.... 197 tys. Czy to przypadek, czy efekt jakiejs ingerencji sprzedajacych?

Generalnie prosze o rady co i gdzie popatrzec, zanim zdecyduje sie na ostateczny zakup.

Z gory dzieki za pomoc.

Tytuł: Re: Audi 80 B4 LPG
PostNapisane: 12.gru.2006 10:26:27 
Użytkownik

verdin napisał(a):
.... Czy sa jakies typowe mankamenty wystepujace w tych modelach, ktorych nie da sie obejsc?...

poprzedni wlasciciel :diabel:

a tak na powaznie to sprawdz to co przy kupnie kazdego samochodu. Tzn czy nie bil mocno bity, obejzyj go od spodu, wez numer VIN od sprzedajacego i zadzwon albo pojedz do aso zeby podali Ci jaki mial przebieg przy ostatniej wizycie w serwisie ...

powodzenia

PostNapisane: 12.gru.2006 11:31:18 
Użytkownik

olek napisał(a):
verdin napisał(a):
.... Czy sa jakies typowe mankamenty wystepujace w tych modelach, ktorych nie da sie obejsc?...

:
wez numer VIN od sprzedajacego i zadzwon albo pojedz do aso zeby podali Ci jaki mial przebieg przy ostatniej wizycie w serwisie ...

powodzenia

a jakie to ma znaczenie? przeciez auto z 91 r ostatni raz w aso bylo pewnie z 6 lat temu. chodzi mi o to ze koles mogl przestac jezdzic do autoryzowanego serwisu

PostNapisane: 12.gru.2006 12:02:44 
Użytkownik

Endriu napisał(a):
olek napisał(a):
verdin napisał(a):

:
wez numer VIN od sprzedajacego i zadzwon albo pojedz do aso zeby podali Ci jaki mial przebieg przy ostatniej wizycie w serwisie ...

powodzenia

a jakie to ma znaczenie? przeciez auto z 91 r ostatni raz w aso bylo pewnie z 6 lat temu. chodzi mi o to ze koles mogl przestac jezdzic do autoryzowanego serwisu

taki ma znaczenie ze jesli np byl ostatni raz w aso w 96r przy przebiegu 300 000 to nie ma teraz 197 nie ?????????

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2006 14:28:18 
Użytkownik

Ja miałem Audi 80 z tego rocznika, motor 2.0 90 KM+LPG. Co do instalacji była to najprostsza instalacja gazowa,a działała bez zarzutów.Charakteryzowala sie bardzo małym spalaniem,jak na gaz < 10 l w miescie.

Co do przebiegu,to wedlug mnie nie mozna generalizować, ale przy sprzedazy 197 tys zawsze wyglada lepiej niz 200 tys i wiecej hehe...

Pozdrowienia[/url]

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2006 15:54:34 
Klubowicz

Typowe mankamenty to: łączniki stabilizatora, wycieki oleju, awarie osprzętu silnika (czujnik halla, czujnik temperatury, lambda), włączniki krańcowe w drzwiach, uszczelniacze zaworowe, dzwoniące szklanki, termostat i pewnie sporo innych. Ogólnie to są pierdoły. Moja 13-letnia chodzi jak zegareczek i kulturą pracy potrafi zawstydzić dużo nowsze konstrukcje.

ASO sobie możesz odpuścić, bo przy 16-letnim aucie i jego przejściach przebieg nie ma aż takiego znaczenia. Poza tym czy Ty olek sprawdzałeś swoje b4 w ASO przed zakupem? Wątpię. Zresztą jak ja kupowałem swoją to tak zagadałem z handlarzem, że sam się przyznał ile cofnął i nawet książkę serwisową mi dał, bo się nagle odnalazła.

Popatrz czy auto nie ma nigdzie rdzy, bo jak pewnie wiesz audiczki są oczynkowane i nawet w 16-letnim egzemplarzu jesli tylko nie miał wypadku to nie ma prawa wyjśc rdza. Posłuchaj jak pracuje silnik, jeśli jest rozgrzany i mimo to popychacze (szklanki) napierdzielają to odpuść, albo przygotuj się na wstępie na ich wymianę. Zawieszenie nawet jak puka to się nie przejmuj, za dużo mniej niż 1000zł powymieniasz wszystko poza amortyzatorami i będzie niemal jak nowe. Popatrz czy auto nie gubi oleju lub płynu chłodniczego. Jak łapie temperaturę - szybko czy wcale? Ewentualnie czy się nie grzeje. Sprawdź czy płynnie przyspiesza aż do odcięcia (jak mi padła sonda lambda, to auto muliło powyżej 5000obr./min - oryginalna lambda boscha to wydatek 400zł).

Generalnie B4 to takie coś, że trudno je zajechać. Wszystko zależy od ceny jaką masz zapłacić, bo o ile auto nie kopci na niebiesko, nie gaśnie i nie ciągnie po rowach, nie ma śladów poważnego wypadku, a poprzedni właściciel nie gasił petów na fotelu pasażera to bierz. Bo w gruncie rzeczy nawet jak coś lekko puka, wahają się obroty na biegu jałowym, itd. to jesteś w stanie to w miarę tanio i sprawnie naprawić. Kwestia tylko w cenie. Jeśli jest wysoka, a auto w stanie takim sobie to olej tę ofertę. Jeśli autko żyleta to... i tak tanio go nie kupisz. ;)

[edit] A gdybyś jeszcze raczył uzupełnić profil i powiedział, gdzie stoi to Twoje cudo co je zamierzasz kupić, to może jakiś uczynny klubowicz podjechałby z Tobą je pooglądać i rzucił bezcenną radą.

Acha. Pamiętaj - nie napalać się, auta kupujemy na chłodno. ;)

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2006 23:07:12 
Użytkownik

Cytuj:
Poza tym czy Ty olek sprawdzałeś swoje b4 w ASO przed zakupem?

nie, bo nie wiedzialem ze jest taka opcja ;) teraz jak bym kupowal to bym sprawdzil. sa tam wyszczegolnione tez wazniejsze naprawy imho...

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2006 09:54:48 
Użytkownik

wejdz sobie na moj post w kupujemy adudi o temacie prosba o opinie A4 ,ciekawe rzeczy poczytasz ,chociasz o moim tesciu :D Jak krakow i wmiare okolice to sluze radą ,bo troszke sie juz narobilem przy swoim itd ,by doprowadzic go do idealu... :D A b3 nie chcesz ? luknij sobie w opis :D
Pozdr.
Ps... za 6500 zł jest u mnie b4 srebna w okolicy 2.0 115 w automacie , stan na zewnatrz przyzwoity ,w srodku widac troszke tunningu ,silnika nie slyszlem ,ale jak cos to moge Ci dac namiary :) bo i tak chce kupic moje marzenie.... A4 -`98-99` 2.5 TDI V5 150 km Quatrro srebny lub czarny noi .... w Avancie bez haka :D .
Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1