baskecik napisał(a):
Unikac niskich obrotów pod obciążeniem (nie jeździć na piątym biegu z prędkością obrotową silnika poniżej 1800 rpm), etc ...
Nie ganiać zimnego silnika, czyli obchodzić się łągodnie z pedałem przyspieszenia dopóki motor się nie zagrzeje - min 80 st C.
Poza tym - jeździć , lać dobre paliwko i cieszyć się nowym traktorkiem.
Reszta w 10 przykazaniach, ale większości z nich pilnował będzie ASO.
Co do dobrego paliwka to powinienem dokupowac jakies uszlachetniacze (nie wiem czy to poprawna nazwa, tak sama mi sie nasunela na moj nie profesjonalny jezyk)??
Ogolnie to mam taki charakter ze moja jazda obecnym audi wygladala tak:
1. po zapaleniu zawsze odczekalem minimum 3 minutki zanim wlaczylem bieg
2. zazwyczaj minutke czy dwie po zakonczeniu jazdy odczekalem przed wylaczeniem silnika (kiedys ktos mi tak doradzil, nie wiem o co chodzilo ale uwierzylem)
3. olej wymienialem max co 10 tys (srednia z obliczen wyszla 9.5 kkm)
4. przed kazdym przejazdem zwalnialem na minimum (tutaj byla odpowiednia reakcja zony .... )
5. jezdzac staram sie czerpac jak najwiecej przyjemnosci z jazdy, jezdze plynnie bez zadnych gwaltownych przyspieszen, lubie sluchac muzyki VANGELIS ktora w polaczeniu z kierownica daje naprawde wiele przyjemnosci, polecam.
Mysle ze nowa niunia bedzie miala dobrze u mnie, dlatego zasiegam porad u Was ktorzy sie na tym znaja (ja jestem zwyklym informatykiem).
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi, rady i prosze o jeszcze
hi hi
Pozdrowionka
Tomek.