.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.maja.2025 02:13:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B3
PostNapisane: 19.kwi.2007 19:02:29 
Użytkownik

Witam wszystkich :) , Mam male pytanie aktualnie jestem posiadaczem Renault 5 GT Turbo 1.4 Turbodoladowany coś za coś przyspieszenie okolo 7.5 s , spalanie minimalne 12 miasto srednie spalanie przy normalnej jezdzie 13-15 maxymalne Ile zachce :) ogulnie jest to jzu moje 3 R5 jednak , Albo sie starzeje albo mi odbija , ale szukam autka wiekszego , spokojnego i oszczednego :) niestety neiamm wielkich funduszy i szukac autka za okolo 3-4 tys zł . Audi 80 w tej "okraglej" budzie (B3) mi sie bardzo podoba , i chcial bym was popytać co myslicie o tym autku ,
-Awaryjnoosc
-Ceny czesci , dostepnosc
-Ekonomia jazdy (spalanie itp)

Pewnie wiekszosc zna sie dobrze na silnikach itp
na co mam zwracac najwieksza uwage przy tychh autach ? (W R5 znam prawie wszystki czule punkty ale nie w Audi :))

http://moto.allegro.pl/item185444187_au ... nzyna.html

Czekam na odp. Dzieki wielkie :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 20:59:08 
Klubowicz

Witam i zapraszam do dzialu NEWBIE w celu przywitania sie z wszystkimi.

Co do B-3, to poszukaj czegos z wiekszym silnikiem, najbardziej polecam silniki 5 cylindrowe, bo po przesiadce z Reno 5 Turbo, w tym 1.6 z nudow mozesz zasnac za kierownica ;)
Lepiej dozbieraj kaski i kup model 90, to to samo co 80, tylko z fajnym 5 cylindrowym silnikiem a najlepiej z napedem quattro :peace:
Z reszta kup co Ci sie podoba, oby w dobrym stanie bylo
Awaryjnosc - jak w kazdym leciwym aucie popsuc moze sie wszystko a najczesciej psuja sie pierdolki.
Ceny czesci - niskie, dostepne wszedzie.
Ekonomia i spalanie - moje byle B-3 z silnikiem 1.8 palilo ok 7L w trasie i ok 10 - 11 L benzyny w miescie , gazu odpowiednio 9 - 12 L.
Kupujac Audi zwroc szczegolna uwage na korozje. W bezwypadkowym nawet starym Audi nie ma prawa jej byc ! Wszystkie modele Audi od 1987r maja ocynkowane blachy.
Unikaj zagazowanych Audi na mechanicznym wtrysku - gaz w tych silnikach nie spisuje sie dobrze, trzeba sie znac, zeby bezproblemowo tym na gazie jezdzic.

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 22:43:34 
Użytkownik

hej ,wiec tak... awaryjnosc od uzytkowania ja musialem kilka tys. wsadzic bo poprzedni wlasciciel nie dbal :( jest to dobre auto ja radze szukac od 89> jest lifting w srodku i nowsze rozwiazania w silniku ,jak najbardziej 1,8 takowy sam posiadam 90km wystarcza mi spala 8 l gazu na trasie w 10 sie zamykam w miescie i jezdze caly czas prawie na klimie ,nie polecam 1.9 i 1.6 nawet w dislu. jak masz szukac czegos wiekszego jezeli chodzi o silnik to za grosze kupisz a90 (zewnetrzny lifing sam posiadam 80 z liftingiem 90 orginalnie ) lepsze wyposazenie i naped q co najwazniejsze 180 km z 2.3 ale 90 to nie sa ekonomiczne samochody i czesci duzo drozsze. czesci do 80 przykladowo najtanszy wachacz 65zl :) ja montuje albo orginal (dzis pasek wentylatorow i wkladke postojowki za 67 zl suma (czesci))albo bardzo wysokiej jakosci zamiennik i to sie zwraca... . auto bardzo wygodne. to moje pierwszy samochod audi i o moim moge powiedziec baaaaardzo komfortowe i ciche (comfort edition) ekonomiczne i bez awaryjne . od 89 jest srodek ktory zostal w b4 do 1995 roku wiec wydaje mi sie ,ze to lepsze rozwiazanie. za 4000 zl wydaje mi sie ,ze niekupisz tego samochodu... bo jak jest sprowadzony dochodzi ci rejestracja ,ubezpieczenie ,podstawowe naprawy typu rozrzad itp. rzeczy i tak musisz liczyc min 5. Sprzedal bym ci moje bo szukam a3 w tdi od 98> ,0 wkladu (ja juz dosc wsadzilem :)) wszystkio sprawne po najmniejsza zarowke ,nowe zawieszenie (cale) silnik 30 tys po remoncie ( zaczol brac olej ,nieduzo ale juz mnie to zdenerwowalo :) ) klima pod obudowie ,uklad chamulcowy ogolnie wszystko wartosc rachunkow okolo 8-9 tys za 2 lata tyle go mam,ale za 4000 zl Ci go nie dam :) .
Polecam samochod bardzo dobry !
Mi osobiscie sie bardziej od b4 podoba zwlaszcza przod noi nie kradna tak :) .
polecam!!

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2007 06:35:39 
Użytkownik

no robi sie ciekawie :) zobaczyc zawsze warto
maolat19@o2.pl jak moge prosic wyslij fotki :) no i cene oczywiscie

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2007 10:08:14 
Użytkownik

180km to miały tylko 2.3 20v.
Jezdze od dwóch lat b3 1.8 90km. Przejechałem 70tys i ani razu auto mnie nie zawiodło. Do wymiany czeka tylko maglownica :zly:
Ogólnie z kupieniem czesci nie ma problemu, ceny sa niskie (duzo zamienników)
Jezeli chciałbys auto zagazowac najlepszy byłby do tego silnik 1.8 na jednopunkcie. Torpeda to to nie jest ale zawalidroga nie bedziesz ;)

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2007 22:23:35 
Użytkownik

Tofik20 napisał(a):
180km to miały tylko 2.3 20v.
Jezdze od dwóch lat b3 1.8 90km. Przejechałem 70tys i ani razu auto mnie nie zawiodło. Do wymiany czeka tylko maglownica :zly:
Ogólnie z kupieniem czesci nie ma problemu, ceny sa niskie (duzo zamienników)
Jezeli chciałbys auto zagazowac najlepszy byłby do tego silnik 1.8 na jednopunkcie. Torpeda to to nie jest ale zawalidroga nie bedziesz ;)

no napisalem 2.3 :) wiadomo ,ze 20v bo reszta ma 133 , co do zawalidroga to chyba nie ,bo moj jednopunkcik na gazie z kompem idzie ponad 200 licznikowe zaznaczam ,ale idzie :D

Strefa czasowa: UTC + 1