.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 14:22:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2,5TDI] Czy ktoś coś wie na temat tego Audi/ Handlarz
PostNapisane: 08.maja.2007 17:28:57 
Użytkownik

Witam

Na początku chciałbym się pochwalić moim śledztwem.
Audi z ogłoszenia http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2564368[url] sprawdziłem w serwisie i oczywiście okazało sie że zamiast 135000 ma o 100 000 więcej. A sprzedawca zarzeka się, że już takie kupił w niemczech. Dobrze że mi podał VIN i to sprawdziłem na miejscu bo blisko do Kielc nie mam a niesmak by napewno został. Wprawdzie 230 000 i serwis do końca (przegląd w styczniu tego roku) nie wróżą czegoś złego ale fakt że ktoś "wkładał łapy do komputera" trochę mnie zniechęca.

Czy ktoś może ma podobne informacje lub może dobre informacje na temat tego modelu http://moto.allegro.pl/item190617645_au ... xenon.html [/url]

Pytam ponieważ osoba która mi udzielała informacji wyjechała na tydzień. Samochody warte uwagi schodzą na pniu a te kombinowane przewijają się przez ogłoszenia przez kilka miesięcy

Z góry dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 18:35:30 
Użytkownik

Auto: C7
Parę postów niżej masz opisane o tym aucie :zly: lenistwo-lenistwo szukać się nie chce :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 11:07:14 
Użytkownik

Czy aby napewno kolego rafala6 masz na myśli te audi i tego handlarza? Po twoim poście przeglądnełem wszystkie posty wstecz aż do początku marca i nic nie znalazłem. Może ty potrafisz znaleść ten temat. Z góry dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 21:26:31 
Użytkownik

Pisałem i pytałem o tego gościa kilka postów niżej (Temat "A6 C5 Co sądzicie o tych ofertach?") Właściwe poza Piotrusiem nikt nie napisał nic konkretnego. więc może tutaj ktos cos dopisze. Facet handluje własciwie tylko Audi A6 (sporadycznie A4) więc moze ktos zrobił zakupy u Niego? Ma zawsze auta ok2003 roku i zawsze z pelnym wyposazeniem, sliczne blyszczace zdjecia az slinka cieknie. Ktos sie podzieli spostrzezeniami?

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 11:16:57 
Użytkownik

Już sam nie wiem co mam o tym myśleć. Z jednej strony zgadzam się z tym co pisze kolega Piotruś. Nikt nie będzie sprzedawał taniej niż kupił. Z drugiej strony sprawdzałem już 3 audi A6 i wszystkie miały kręcone liczniki z około 230 000 na 1xx 000 w zależności od handlarza. Czy różnica przebiegu rzędu 50 - 80 tys aż tak bardzo wpływa na cenę. Według kolegi Piotruś cyt. "Za "pełny" 2003 rocznik, w wersji podstawowej (C5 Avant 2.5TDi Quattro), niemieckie ASO AUDI płaci (na dzisiaj) ok. 21-22 tyś. EUR." co daje nawet po dzisiejszym niskim kursie euro 77000 zł. Co wpływa na tak znaczącą różnice w cenie, bo chyba nie przebieg nawet większy o 80 000 niż deklarowany przez sprzedawcę. Wszystkie samochody, które sprawdzałem były własnością firm leasingowych może to ma wpływ na cenę w jakis sposób.

Gdyby sytuacja dotyczyła 1 samochodu to sprawa była by jasna ale takich aut w ogłoszeniach jest naprawdę dużo.

A tak na marginesie po co oni kręcą te liczniki? Czy w naszym kraju naprawdę zdarzają się ludzie, którzy kupują auto za 60 000zł i nie sprawdzają go???

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 12:04:03 
Klubowicz

Kolego bielek78 - problem przebiegu jest dużo bardziej złożony niż wygląda to "z wierzchu". Pisałem już wielokrotnie o tym, że w DE koszt leasingu zależy od liczby pokonanych kilometrów. Dlatego wałki zaczynają się od dnia pierwszej rejestracji - wszyscy o tym wiedzą i "po cichu" to akceptują. Stąd przebieg zapisany w bazie CCCO - np. w wysokości 250000 - w istocie może być dwa razy większy (o zapis w sterowniku silnika się "nie martw" - też daje się regulować). Audi A6 Quattro z mocnym 2.5TDi doskonale pomaga redukować koszty transportu (patrz DMC przyczepy) i omijać przepisy limitujące czas pracy kierowców ... .
No ale wiadomo - jeśli był wał, to lepiej kiedy taki wózek nie wraca do sieci serwisowej tylko jest sprzedawany przez specjalnie powołane do tego "firmy współpracujące". Poza tym auta, które ciągały non-stop przeładowane przyczepy (zwróć uwagę w jak wielu ogłoszeniach hak holowniczy jest zamontowany ... i obrdzewiały bo zapadki do zdejmowania są od dawna zapieczone) i legitymują się faktycznym przebiegiem na poziomie 300 - 500 tyś.km -> z oczywistych powodów nie nadają się do sprzedaży przez sieć oficjalną ... .

Paradoks: Ten skomplikowany proceder ma pozytywną stronę - napędza koninkturę dealerom (klienci wracają po kolejne samochody), serwisom (wiadomo, że te auta psują się najczęściej), firmom kapitałowym (leasingi), użytkownikom (ograniczenie kosztów transportu pozwala doinwestować firmę w innym obszarze ...)

Społeczeństwo niemieckie jest bardzo bogate - co wpływa bezpośrednio na zwiększenie rozpiętości cen pomiędzy ofertami dealerów (i użytkowników indywidualnych) a cenami w "niepewnych komisach". Chodzi o to, że zasobny Niemiec woli "przepłacić" za auto gwarantowane przez CCCO, niż "niedopłacić" za auto "spoza sieci". Dlatego samochody poleasingowe i obciążone wwym. wadami - są przeznaczone tylko "na eksport". Po pierwsze żaden Niemiec takiego auta "nie weźmie" nawet za 50% ceny, po drugie żadna firma pośrednicząca nie podejmie ryzyka wynikającego z praw rękojmi/gwarancji (to prawo jest niebywale restrykcyjne i prokonsumenckie).

PS: Zwróć też uwagę, że większość prezentowanych na AKP A6-tek (tych z Allegro) posiada tablice rejestracyjne z Berlina, okolic Hannoveru, Nuernberg, Kassel i ogólnie - blisko dawnej granicy RFN-NRD. Przecież tam właśnie jest najwięcej "placów" z "dziwnymi" samochodami (oczywiście - Hamburg i magiczny trójkąt: Bad Bentheim, Gronau EPE i Maastricht to niby osobne ale ściśle współpracujące ośrodki ... ). Jeśli chcesz - mogę Cię tam zawieźć - kupisz sobie jeszcze taniej - bez marży pośredników wystawiających się na Allegro i Gratce... .

Das ist schon alles :P ... .

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 14:10:51 
Moderator

Auto: V70
Kuźwa Piotruś pisałeś z tego pracę magisterską czy jak? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 15:29:51 
Użytkownik

Auto: C7
Lata praktyki :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2007 00:17:14 
Klubowicz

emge napisał(a):
Kuźwa Piotruś pisałeś z tego pracę magisterską czy jak? ;)

Nie :). Kocham CCCO i nienawidzę oszustów. To wystarczająca motywacja żeby zgłębi(a)ć zagadnienie od podszewki :D . Ta wiedza ściśle przydaje mi się również w sprawach zawodowych :): .

Też kiedyś się łudziłem, że drogie auta są tylko "od frajerów dla frajerów". Teraz uważam inaczej, tzn. że (zbyt)tanie auta są dla frajerów :): :diabel: , a oferujących je sprzedawców wieszałbym za jaja :/ (ale frajerami to oni nie są ...) .

Doświadczenie zdobyłem za własne pieniądze (czytaj: porazki) ... .

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.maja.2007 19:55:45 
Klubowicz

Kazdy milosnik audi zaczynal od zloma :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1