.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 16:26:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi / VW / Skoda VS ZŁODZIEJE !!!!!
PostNapisane: 08.maja.2007 18:45:12 
Użytkownik

Witam post dotyczy tematu wszyscy znajomi odradzaja mi kupienie jednak Audi ( co mi sie nie podoba) i Vw ze wzgledu na duza popularnosc wsrod zlodziei, zachecaja mnie jednak do kupienia skodzinki octavi (ten sam koncern wsio to samo tylko wykonczenia i materialki troche tansze) jakie jest wasze zdanie na ten temat ...

Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 18:50:02 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Jakości Audi i Skody nie da się porównać kolego. To zupełnie inna liga ... zupełnie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 19:00:48 
Użytkownik

Auto: C7
Skode szybciej ci buchną :):

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 19:08:43 
Klubowicz

Kolego ja Ci poiwiem tak. Kup Audi i zmien znajomych :peace: a zlodzieje przewaznie kradna to, co latwo ukrasc, Skody tez.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 19:12:49 
Użytkownik

Kradną wszystko więc co to za różnica czy buchną Ci skode czy audi :lol:
Jak będą chcieli to Ci 20 letni trujkołowy rowerek buchną, nie ma reguły :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 19:19:20 
Użytkownik

Mi nie chodzilo o przyrownanie skody do audi tylko jak by nie bylo rozwiazania z audi z racji tego ze jest to doswiadczona firma wsadza do samochodu ze swojego koncernu jakies nowinki techniczne elementy wnetrza, podzespoly mechaniczne TAKIE JAK DO AUDI ale nie takie same jakosciowo, powracajac do tematu to jednak nawet gazety motoryzacyjne / TV robia jakies analizy i jednak Audi i Vw sa wysoko pod wzgledem najbardziej kradzionych samochodow np. Raport z tvn turbo rok 2006 Audi i VW w pierwszej 5....
Jakie zabezpieczenia polecacie przed ewentualnym zniknieciem autka???

Pozdrawiam Kuba.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 19:25:33 
Użytkownik

GRUBEER napisał(a):

Każde niestandardowe. Od blokad zapłonu, przez blokady skrzyni, alarmy, gpsy itp :peace:

O jakis pospolitych standardowych alarmach zapomnij, bo dobry zlodziej rozbroi go szybciej niż zdążysz zobaczyć :D

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 20:57:39 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
GRUBEER napisał(a):

Pozdrawiam Kuba.

Elektroniczne i mechaniczne można obejść (laweta) , najpewniejsze jest AC ... :(

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 21:38:02 
Użytkownik

hehehehe dzieki wielkie za odpowiedzi mam nadzieje ze wkoncu marzenie o audi sie spelni i bede sie cieszyl jak maly dzidzius :)

Pozdro dla wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2007 22:15:48 
Klubowicz

brac Audi :)

ładować od razy jakieś własne patenty i się cieszyć

skoda :/

Audi B4 2.6 ABC LPG ...
Audi B3 1.8 LPG...
Audi B3 1.6 LPG...
Alfa 156 2.4 JTD...

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 16:47:12 
Klubowicz

Bardzo interesujacy temat.

Zapytac audi maniaków na forum AUDI co wybrac "Skode czy Audi" hmmm

Stary ty sie nad skoda nie zastanawiaj kup audi ubezpiecz i przestan sie zastanawiac bo nie ma nad czym

Było --> A4 1.8 ADR [B5] :-)
Było --> A6 1.9 TDI AFN [C5] :-)
Było --> Audi 100 2.3E NF [C3] :-(
Jest --> Audi A6 2.4 AGA [C5] :-)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 19:53:25 
Użytkownik

Wielkie sorki jesli kogos urazilem i moze sie to komus nie podobac ze zadaje pytanie odnosnie innej marki z TEGO SAMEGO KONCERNU, ale moze jest ktos kto mial, jezdzi firmowym lub ma znajomego co jezdzi np. octavia i ma porownanie tych samochodow. Forum na tym polega zeby pytac starszych lub bardziej doswiadczonych posiadaczy samochodow, a ze trafilo to akurat na to forum audi to swiadczy raczej o tym ze na tym forum jest duzo osob ktore znaja sie na rzeczy i potrafia rozwiac watpliwosci.....

Pozdrawiam kuba

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 20:29:13 
Użytkownik

Skoda jak sama marka wskazuje "Skoda=Szkoda" Czyli szkoda kupować :P

OOOO i tylko OOOO

Vw golf MK1 1,6 D 1978r. - Był
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 21:32:44 
Użytkownik

Na forum SKODY napiszą: NIe baw sie w Audi kupuj Skode bo jest de best. A dziubnać to WSZYTSKO sie da sie :diabel: I stare strupy kradną i nowe...nie ma regóły.

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2007 21:56:16 
Użytkownik

I tu się mylicie. Mam dość dobre porównanie, bo miałem ponad rok Octavię TDi Elegance z 2000r. Przebieg miała jak kupowałem 230kkm, jak sprzedawałem to prawie 300kkm. Teraz mam A4 z tego samego roku i powiem tak. Materiały - wiadomo, inna liga, prowadzenie też. I na tym się kończą zalety Audi. W Octavii nie robiłem praktycznie nic tylko olej i przednie tarcze 2 razy - odwieczny problem Octavii to właśnie bijące tarcze. Silnik 90KM na chipie - rewelacja. Spalanie spokojnie poniżej 5l/100km, jeśli emeryt to spokojnie poniżej 4l/100km. W Audi jakbym nie jeździł to poniżej 6l/100km nie zejdę. Zawieszenie lepsze w A4 ale ceny wahaczy dość znaczne. W Audi mam przebieg 285kkm i właśnie stoi u mechanika i wymienia się sprzęgło - 2500 zł. W Octavii nie dość, że zwykłe koło zamachowe, czyli koszt prawie żaden (700 zł za komplet) to przy tym przebiegu nie było żadnych niedomagań. Jedynie tłumik mi przerdzewiał i musiałem wymienić. Jednym słowem - gdybym jeszcze raz miał kupić Octavię , nawet bym się nie zastanawiał. Nad A4 już tak. Chyba, że B6, ale to też żadna rewelacja nie jest. Więc nie piszcie że Skoda jest bee, bo za te pieniądze jest to naprawdę kawał dobrego auta. Tylko trzeba szukać bogatszej wersji (Elegance, L&K, Rider albo Celebrate), bo biedniejsze to już trochę nie bardzo. Szczerze polecam. Pozdrawiam.

p.s
Octavia w Polsce jest oczko wyżej niż A4 pod względem kradzieży. Czyli statystycznie prędzej Ci wezmą Octavię niż A4. Na pierwszym miejscu jest Passat, na drugim Golf. Mi Octavii nie wzięli, także o A4 się też nie martwię.

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 17:32:59 
Użytkownik

Ja też coś niecoś mogę powiedzieć. Mój ojciec latał przez 3 lata Skodziną L&K, zanim kupił A8...
Oczywiście nie będę porownywał modeli, bo nie o to chodzi.
Audi jak każdy wie, jest solidnie zrobione, bardzo dobrze spasowane, ma swietne materiały, ale też jest odpowiednio droższe.
Jako, że skodzinka była 1.9TDI, powiem, że silnik jest perfekcyjnie dobrany do auta. Nie wiem na czym polega różnica, bo się wtedy nie zagłębiałem, ale w A4 ten silnik jest mułowaty i jakiś niefajny. W skodzie sisywał się znakomicie, autko gnało jak szalone, a paliło tyle co nic (kiedyś w nocy, w deszczu osiągnąłem 3.9 na odcinku 180km :peace: ). Nie wiem jak te samochody mają się po dużych przebiegach, bo ojciec miał nową, ale jak sprzedawał miała 150tys. i niczego poza okresowymi wymianami nie chciała. Co prawda były małe potknięcia (np. problem z turbiną i 3 wymiany gwarancyjne na samym początku, ale potem było cacy). Można by się rozpisywać w nieskończoność o wyższości Audi (i ja również uważam, że jest znacznie lepsze), ale to zależy kto czego szuka.
Prowadzenie w Skodzie było świetne, auto zwarte, dość sztywne i świetne wrażenia zapewniało. Nie ma się czego czepiać (16" koła w serii były, co także miało wpływ).
Pełen wypas był, wszystko działało jak należy, nie psuło się, plastiki (za bardzo) nie trzeszczały.
O polocie nie ma co wspominać, bo wnętrze w Skodzie jest co najwyżej poprawne i nie ma co mówić o designerskich smaczkach, ale w A4 też tego nie ma (jak jest np. w A6/C4 - np. piękna długa deska).
Dla mnie ten samochód jest doskonałym połączeniem możliowści tehnicznych Audi z przystępną ceną. Także, jeśli chcesz mieć niezawodny samochód, za małe pieniądze i nie zależy Ci na prestiżu to uważam Skodę za świetny wybór (w tym silniku oczywiście). Golasy 1.6 i takie tam, można sobie odpuścić, bo niczego poza dachem nad głową nie zapewniają, ale za cenę dobrze utrzymanego A4 w kiepskim wypasie, możesz mieć maxymalnie wypasioną Skodę z doskonałym motorem. Więc przemyśl na czym Ci bardzoej zależy.
Oczywiście sprawa wygląda tak różowo tylko, jeśli chcemy kupić w miarę nowe auto, bo z pewnością Skoda nie jest tak długowieczna jak Audi i szybciej "wystwawi girę bokiem"...

Ale uznając absolutną wyższość (poza ceną) Audi nad Skodą, mogę ją śmiało i z czystym sumieniem polecić bo to bardzo udane auto, za w miarę sensowne pieniądze...

Wybr dla mnie byłby prosty. Mimo miłości do marki Audi, gdybym miał wybrać gołe A4 to wolałbym za te pieniądze kupić Octavię na max wypasie. Do wyglądu auta można się przyzwyczaic, ale co mamy w środku to nasze... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2007 18:18:07 
Użytkownik

Auto: C7
Miałem dwie oktawie i nigdy więcej :zly:

Strefa czasowa: UTC + 1