.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 00:49:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zakup auta w niemczech
PostNapisane: 15.kwi.2007 17:58:06 
Użytkownik

Witajcie
Mam takie pytanie, jesli znajde auto ktore mnie zainteresuje to powiedzcie mi co trzeba zrobic po zakupie go w niemczech? Wymeldowanie go (przez kogo)? Zakup tabli cprobnych czy przyjazd na niemieckich tablicach?
Jesli gosciu go wymelduje to czy moge przyjechac na jego tablicach?
Jak to wyglada bo nigdy nie kupowalem bezposrednio w niemczech?

A4 1.9 TDI 130PS AVF lub AWX srebrne Znaleznione :-)

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 18:20:14 
Użytkownik

elementy konieczne:

1. umowa sprzedaży podpisana przez obydwie strony na dole [pod podpisami nic może już być napisane] zawierające następujące elementy:
- data;
- miejsce zawarcia umowy;
- oznaczenie stron [nazwa/imię i nazwisko];
- dokładne oznaczenie samochodu [marka, rocznik, silnik, kolor, nr VIN];
- oznaczenie stanu pojazdu;
- cena.
przy zawarciu umowy sprzedawca wydaje Ci Fahrzeugbrief - inaczej nie wymeldujesz auta i nie zarejestrjesz go w PL. oczywiście również wydaje Ci dowód rejestracyjny.

2. wyrejestrowanie auta - niemiecki [np] urząd komunikacji [wskaże Ci go sprzedawca].
ważne, albowiem, są one dziwnie krótko czynne w niektórych landach - do 12 albo 13:
- wyrejestrowanie auta na podstawie umowy z pktu. 1 - otrzymujesz dokument potwierdzający wyrejestrowanie;
- kupujesz tablice rejestracyjne tranzytowe, które stanowią dowód ubezpieczenia [oprócz tego dostajesz książeczkę].

wszystko załatwia się w jednym miejscu - trwa to zazwyczaj 15 minut.
byłem świadkiem czegoś takiego 6krotnie i zawsze wyglądało tak samo.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 18:34:43 
Użytkownik

A ile orientacyjnie kosztuja takie tablice i czy sa one z czerwonym czy zoltym paskiem(zolte podobno tansze)?

A4 1.9 TDI 130PS AVF lub AWX srebrne Znaleznione :-)

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 19:43:37 
Użytkownik

czerwone to 150€.
żółte są dla aut, które nie mogą samodzielnie się poruszać - tzn. nie masz prawa jechać autem z żółtymi tablicami.

skorzystaj z tego: http://tmp.sysinfo.pl/auto.php

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 19:45:24 
Użytkownik

Tablice z żółtym paskiem ważne są tylko na terenie Niemiec - nie przejedziesz na nich granicy. Tablice z czerwonym paskiem kosztują w zależności od landu ok.120-150Euro z ubezpieczeniem OC.

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2007 21:42:50 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3,0 QUATTRO 232PS 2007r
W tym wszystkim najważniejsze jest aby auto miało ważny TUV.Jak nie ma ważnego nie dostaniesz czerwonych tablic.W niemczech ciężko zrobić TUV.(Ja kilka razy robiłem około 45 euro)Ale moja sprawdzona propozycja:kupujesz żółte blachy,lecisz do garnicy i tam przerzutka za około 100zł :peace:

A6 1.9 TDi AFN
MB W211 2.7 CDI
E65 BMW 730D

Tytuł:
PostNapisane: 16.kwi.2007 18:22:28 
Użytkownik

Skorzystaj lepiej z pomocy, kogoś kto się na tym zna i dobrze mówi po niemiecku. Mój tata zajmuje się pomaganiem przy sprowadzaniu i z praktyki jego wiem że nawet Niemcy od których kupuje auta nie bardzo orientują się w tych wszystkich urzędowych papierach. Moją A4 w marcu kupowałem od niemca i wszystko szło dobrze, dopóki w urzędzie nie dowiedzieliśmy się że niedostaniemy tablic bo od 1 marca weszło nowe prawo że musi być specjalny kwit badania spalin oraz specjalna pieczątka w TUV-ie. Ale że Ojciec mówi lepiej po niemieku niż po polsku, dało rady załatwić, bo właściciel przefaksował do tego urzędu potrzebny kwit. Co urząd to też obyczaje. Weź kogoś do pomocy.

A80 B4 2.0 automat 92/93' (ukradli).
Audi 80 TDI Avant.
A4 2.8 V6 '96
A6 Avant 2.8 V6 '98
A6 Avant 2.7 Biturbo Quattro '99
teraz:
A6 Avant 3.0 ASN Quattro '02
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 18:07:01 
Użytkownik

Czerwone tablice uprawniają do jazdy za granicą bo nie zostaną wydane dopóki nie wykupi się ubezpieczenia. żółte tylko na terenie Niemiec. Za 2 tygodnie ubezpieczenia na czerwonych zapłaciłem 60 Euro i 15 za same tablice. Do tego jakieś duperelaste opłaty w ich urzędzie komunikacji. Badanie TÜV i Abgasuntersuchung muszą być aktualne.
Ja akurat kupowałem na fakturę z salonu Audi więc nie wiem jak z umowami ale nowością było np to, że musieliśmy pokazać auto urzędniczce z wydziału komunikacji. Sprawdzała numery nadwozia i dopiero wtedy dała nalepki na rejestracje. Na szczęście sprzedawca z salonu był kumaty i miał próbne tablice żeby przejechać do centrum. Wszystko działo się w Erlangen koło Norynbergii. Aha. Jeszcze jedno. Urzędy w Niemcowie mają w czwartki przedłużone godziny pracy czyli do 17 albo 18. W inne dni do po południu już po ptokach.

Pamiętaj, że wg przepisów masz 3 dni na zgłoszenie auta w urzędzie celnym po przekroczeniu granicy. Stwierdzasz to co prawda tylko pod rygorem karnym w formularzu ale ......

Obrazek
Audi A6 C5 Avant 2.4 Quattro
Niedługo: :-)
Nissan GT-R

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2007 23:10:34 
Użytkownik

Auto mozesz wyrejestrowac w polsce w ambasadzie niemieckiej kosztuje to 100 zloty ( ja zalatwilem to w ciagu godziny ) czyli na upartego jakby ten koles ( od ktorego kupujesz ) przejechal z toba granice to jedziesz do domu sobie autem na jego blachach i zalatwiasz wszystko na miejscu :)

BYŁO:
Audi Coupe 93r. 2.0 115 KM
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album68

AlsoKnowAs Labek

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 07:23:36 
Użytkownik

Mało który niemiec zgodzi się, żeby sprzedać zarejestrowane auto. Zazwyczaj boją się, że kupujący (zwłaszcza Polak) coś może na tych blachach zmajstrować. :):

Obrazek
Nissan GT-R

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 21:31:31 
Użytkownik

Ja mialem szczescie bo auto z niemiec przyjechalo wraz z wlascicielem pod moj dom o wlasnych silach :) Ale takie rzeczy to tylko na www.Autoscoud24.de :peace:

BYŁO:
Audi Coupe 93r. 2.0 115 KM
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album68

AlsoKnowAs Labek

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 22:51:07 
Użytkownik

Blinkey mr2 napisał(a):
Ja akurat kupowałem na fakturę z salonu Audi więc nie wiem jak z umowami ale nowością było np to, że musieliśmy pokazać auto urzędniczce z wydziału komunikacji. Sprawdzała numery nadwozia i dopiero wtedy dała nalepki na rejestracje.

to wcale nie jest nowosc! ja nie mialem srobki do rejestracji i tylna przykracilem na jedna i Tuv'ner nie nakleil mnie znaczka do tad az na 2 srobki nie przykracilem.......
masz do tego specjalnie wyznaczone miejsca w urzedach do ktorych musisz podjechac, zostawic auto i wtedy idziesz zalatwiac rejestracje...
sama procedura trwa chwile, ale zawsze dlugo sie czeka az twoj numerek w kolejce sie wyswietli

Tytuł:
PostNapisane: 19.kwi.2007 23:26:02 
Użytkownik

Zawsze długo? :galy:
Ja nie zdążyłem dobrze oderwać numerka a już mnie wołali. :peace: Mało tego. Babka spytała mnie czy wykupiłem już ubezpieczenie? Ja mówię, że nie. "A skąd mam wiedzieć o całej tej procedurze?" Poprosiła mnie żebym poszedł za rogiem wykupić ubezpieczenie, podała numery na jakie mogę wyrobić blachy a ona w tym czasie przygotuje wszystkie dokumenty. :galy: No i tak było. :):

Moja żona jak zobaczyła ten klimat w urzędzie i kącik zabaw dla dzieci oczekujących razem z rodzicami to parsknęła śmiechem. :D
Dwa tygodnie później stałem już o 6 rano pod Wydziałem Komunikacji we Wrocku i marzłem będąc 6 w kolejce za trzema "staczami" ale przed jednym żołnierzem którego ja.kiś skapcaniały kapral wysłał do stania w kolejce. :galy:
EDIT: Aha. A widząc tych urzędasów schodzących się od 7:30 do pracy szlag mnie trafiał, że muszę płacić wyjeb..... podatki i stać jak ten h.... pod urzędem.

Dodam, że będąc dzień wcześniej o 9 rano numerków już nie było. Ale i tak było miło bo gostek pozwolił mi dowieść jedno tłumaczenie do 15 wydając dokumenty. :):
Chory ten kraj Panie. :zly:

Obrazek
Nissan GT-R

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 17:54:28 
Klubowicz

To ja się podepnę pod temat. Auto jest w PL na blachach z Niemiec takich jak w PL, czyli z niebieskim paskiem. Przyjechało o własnych siłach.

Co mam teraz zrobić by takie cudo przerejestrować na inną osobę?
Gdzie się udać, co zapłacić. Przy papierach jeszcze nic nie było robione, więc cała droga przed przyszłym właścicielem auta...

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 21:52:55 
Klubowicz

GrzesB napisał(a):
To ja się podepnę pod temat. Auto jest w PL na blachach z Niemiec takich jak w PL, czyli z niebieskim paskiem. Przyjechało o własnych siłach.

Co mam teraz zrobić by takie cudo przerejestrować na inną osobę?
Gdzie się udać, co zapłacić. Przy papierach jeszcze nic nie było robione, więc cała droga przed przyszłym właścicielem auta...
Po dokonaniu transakcji trzeba by bylo pojechac na przeglad, bo jak sie wczesniej auto wyrejestruje, ( np. w konsulacie ) to trzeba auto wiezc na lawecie do przegladu. Pozniej leci juz typowo:
tlumaczenie dokumentow
U. celny ( nie wiem czy akcyze sie jeszcze placi czy nie )
U. skarbowy
Wydzial komunikacji
podatek ekologiczny
Najlepiej wczesniej udac sie do wydzialu komunikacji w celu ustalenia kolejnosci tej calej procedury.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 22:25:38 
Klubowicz

Oki, dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 22:32:56 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Prosze ponownie :P

Formalności:
I. Aby zarejestrować czasowo auto w Niemczech i przywieźć na kółkach do Polski należy przy kupnie samochodu żądac brief, poświadczenie wymeldowania, badania TUV, AU i sporządzić umowę badź żądać fakturę z komisu. W Niemczech wykupujemy niemieckie tablice czasowe wywozowe w miejscu, gdzie ostatnio ten samochód był zameldowany, ktore kosztuja 150 EUR (w tym ubezpieczenie 2 tyg) (wydzialy komunikacji lokalne są nawet w miasteczkach wielkości 10 tys. mieszkanców)

II. Jeśli auto wieziemy na lawecie to wystarczy brief auta i umowa badź faktura z komisu + poświadczenie wymeldowania i strzała do domu.

1. Pierwsze kroki - Urząd Celny: (zaświadczenie zapłacenia akcyzy)
a) wniosek
b) deklaracja
c) znaczki za 11 zł
d) potwierdzenie wpłaty akcyzy na konto (wg średniego kursu NBP bieżacego dnia razy stawka)

2. Drugi krok - Urząd Skarbowy (zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT)
a) wniosek (deklaracja VAT-24)
b) umowa oryginał + ksero
c) wpłata 150 zł (za wydanie zaświadczenia )
d) oświadczenie o zwolnieniu z podatku (ksero)
e) potwierdzenie zapłaty akcyzy

3. Badania techniczne 169 zł
a) pierwsze badanie techniczne

4. Tłumaczenie z języka niemieckiego (70 zł)
a) briefu
b) wymeldowanie auta
c) umowy kupna badź faktury

5. Ubezpieczenie OC polskie

6. Wydział Komunikacji:
a) znaczki tablice i inne 131 zł
b) opłata ekologiczna 500 zł

Za miesiąc:
a) stały dowód 34 zl
b) polska Karta Pojazdu 75 zł

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 22:39:08 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
a jak sprzedać auto przywiezione przez siebie zarazem nie płacąc temu poje..nemu krajowi jakiegoś śmiesznego podatku, dowiesz się u każdego lepszego handlarza bądź na pw u mauzera :D

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 29.kwi.2007 22:57:09 
Klubowicz

Pablo200 napisał(a):
Prosze ponownie :P

Formalności:

Nie podałeś źródła - a to jest akurat na necie... niestety auto które chciałem kupić było na niebieskich niemieckich tablicach... Temat już nie aktualny - ale dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2007 15:56:16 
Użytkownik

Witam,

mam dodatkowe pytanie dotyczące sprowadzenia auta z Niemiec. Chodzi o to, że własciciel nie ma problemu z tym żeby przyjechac autem na oryginalnych tablicach. Jest to o tyle istotne ze w takim przypadku mam caly paket ubezpieczen (odpukac - na wszelki wypadek). Z drugiej strony aby zarejestrowac auto w Polsce potrzebny jest dokument o wymeldowaniu go w Niemczech.
Pytania są następujące:
1. Czy mimo iż auto wymelduje sie w Niemczech to nadal może ono posiadać oryginalne tablice i ubezpieczenie?
2. Czy po wymeldowaniu auta i wykupieniu czerwonych tablic jest mozliwe wykupienie ubezpieczenia AC dla samochodu?

Pozdrawiam,
Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1