.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 03:13:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: 2,5 TDI vs 1,9 TDI kto ma doswiadczenie
PostNapisane: 25.sie.2007 02:51:12 
Użytkownik

Witam.
Planuje zakup Audi A4 albo Passata rocznik okolo 2000
Planuje ale znajac zycie wyjdzie inaczej :) aleeeee mam pytanko

Kto moze cos napisac cos na temat silnikow 2,5 TDI 150PS a silnikiem 1,9TDI 116PS interesuje mnie skrzynie 6 giegowa manualna

tylko nie piscie prosze ze ten jeden ma 6 cylindrow a ten drugi 4 ;)
Chodzi mi o roznice w spalaniu, przyspieszenie, predkosc maksymalna czy sa duze roznice ?? czy ten 2,5 bardziej tylko do ciagniecia przyczep sie nadaje ??

Ewentualnie jesli ktos ma doswiadczenie z quattro ile litrow musze dodac przy tych silnikach na 100km jesli bede mial przyjemnosc napedu na 4 kola??

Z gory dziekuje za pomoc narka

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 07:29:07 
Klubowicz

Nikt w trzech zdaniach nie zreferuje tego co zawiera archiwum AKP . Kup sobie skrzynkę piwa albo wielopak jakiegoś energetyzera i skorzystaj z opcji "szukaj". Zarówno w dziale "kupujemy Audi" jak i w działach technicznych znajdziesz odpowiedź na wszystkie wątpliwości. Aha - zarezerwuj sobie ze dwa dni wolnego czasu na czytanie.

PS: Ja bym zaczął od lektury działu "silnik i układ napędowy" - moim zdaniem zawiera więcej konkretów niż dział "kupujemy audi" .

;) :peace:

Tytuł: Re: 2,5 TDI vs 1,9 TDI kto ma doswiadczenie
PostNapisane: 25.sie.2007 07:49:38 
Klubowicz

Andrzej11 napisał(a):
Witam.
Planuje zakup Audi A4 albo Passata rocznik okolo 2000
Planuje ale znajac zycie wyjdzie inaczej :) aleeeee mam pytanko

Kto moze cos napisac cos na temat silnikow 2,5 TDI 150PS a silnikiem 1,9TDI 116PS interesuje mnie skrzynie 6 giegowa manualna

tylko nie piscie prosze ze ten jeden ma 6 cylindrow a ten drugi 4 ;)
Chodzi mi o roznice w spalaniu, przyspieszenie, predkosc maksymalna czy sa duze roznice ?? czy ten 2,5 bardziej tylko do ciagniecia przyczep sie nadaje ??

Ewentualnie jesli ktos ma doswiadczenie z quattro ile litrow musze dodac przy tych silnikach na 100km jesli bede mial przyjemnosc napedu na 4 kola??

Z gory dziekuje za pomoc narka

kolego ale z Ciebie leń nawet na tej stronie masz identyczny wątek A4 19TDi i 2.5 TDI

po za tym polecam forum faq tam masz podane osiągi , spalania itd
troszkę poszukiwań nie zaszkodzi na poczatku :D

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 13:19:06 
Użytkownik

Temat rzeka.
Ja np kupiłem 2.5 TDI i powiem szczerze ze ryk tej krowy jest ...przepiękny,czuc powera.
Nie wiem jak jest w 1.9 bo nie miałem takowego.

Audi A6 2.5 BAU - narazie sluzy panu
2003,Quattro,Webasto i BOSE.
Vinter.
http://www.youtube.com/watch?v=W8NK4amcUwM

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 13:40:27 
Użytkownik

volkswagen jest na pompowtryskach.
badziewie jak niewiem.miałem kiedys 116Km w Passacie.niema rewelacji.
miałem a6 2.5tdi v6 silnik brzmi pięknie.
i jest czym jechać.
nie kupuj passata :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 14:07:07 
Użytkownik

Cytuj:
volkswagen jest na pompowtryskach.
badziewie jak niewiem.miałem kiedys 116Km w Passacie.niema rewelacji.

Nie zgodzę się z takim stwierdzeniem, podejrzewam , że nie tylko ja ... :diabel:
To porównanie nie jest uczciwe .

Sam takim jeżdżę (oczywiście nieco zmodyfikowany soft... :):
ale nic po za tym ... i wcale tak nie jest jak piszesz...

Już nie jeden się zdziwił ... bo nawet o tym nie pomyślał aby taki passat miał coś do powiedzenia... :galy:

Natomiast poziom samochodu i komfort jazdy to już zupełnie co innego, jak i cena...

A6 2.5 TDi to co najmniej 1 segment wyżej od Passata, dlatego twoje porównanie nie jest obiektywne. :peace: :

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 14:48:27 
Klubowicz

ES napisał(a):
Już nie jeden się zdziwił ... bo nawet o tym nie pomyślał aby taki passat miał coś do powiedzenia... :galy:

ES - abstrahując zupełnie od porównywania 2.5 vs 1.9 i od tego czym aktualnie jeździsz - subiektywne odczucia nie zawsze znajdują potwierdzenie w rzeczywistości. Przez krótki czas byłem właścicielem Leona Cupry 4x4 (praktycznie nówka sztuka) z silnikiem 1,9 / 150PS (ARL) i oczywiście PD. Samochód ustawiony fabrycznie "niby sportowo" :): (twarda gleba :): , niski profil 17", śliczne czerwone rury do coolera, układ hamulcowy "od" Audi S3 ... :): ) .

Po pierwszej przejażdżce byłem zachwycony - tak "wciskało" :): w seryjne kubły, że aż miło :): . Pomyślałem: no teraz to nie ma siły - mam najlepszego diesla-ściganta w okolicy ... :): .
Szybciutko zjechali się też kumple podziwiać nowy nabytek i ruszyliśmy na kolejne próby ... :): .

Pierwsze rozczarowanie przyszło natychmiast - Audi A3 z seryjnym 1,8T (150PS) - odjechało pierwsze ... .

Drugie rozczarowanie - A6 z seryjną V6 (150PS/AFB) ... i tiptronikiem - też odjechało po przekroczeniu 100km/1h ... .

A ja ciągle nie mam wątpliwości, że subiektywnie - to właśnie mnie najbardziej wpychało wtedy w fotel ... :diabel: :P ... .

:diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 15:43:24 
Użytkownik

Zaryzykowałem PIOTR... :diabel:
I się doigrałem... ;)

Twojej odpowiedzi, także powiem szczerze mogłem oczekiwać...

Ale to dobrze , że trzymasz rękę na pulsie :peace:

Wszystko O.K. 2.5 TDi is winner i the best... też tak sądzę... i tutaj niczego nie kwestionuję :D

Chodziło mi tylko o kilka, lub jak kto woli kilkanaście sytuacji z życia wziętych, a dokładnie z ulicy wziętych ...( i tutaj mówię o startach od 0 do powiedzmy 120 km/h)... oto przegrani...

1. A8 4.2 (+ 3szt. karków na pokładzie) do ok. 140 km/h

2. BMW x3 3.0d do ok. 100 km/h

3. A6 - 2.5 TDi Avant - nie było warunków do całkowitego porównania
(czyt. cały czas za mną...)

4. A4 - 2,5 TDi Avant - nie było warunków do całkowitego porównania

5. MB ML 320 CDI do ok. 100 km/h

+ inne "liczne" przypadki których dokładnie nie pamiętam, być może nie zrobiły na mnie większego wrażenia...

Nikogo nie naraziłem na niebezpieczeństwo i wszystko odbywało się z zachowaniem elementarnych zasad bezpieczeństwa :diabel: :064:

Oczywiście wszystkie te auta mogły być "niesprawne", lub niesprawni byli ich kierowcy, ale to jak gdyby ode mnie niezależne :D
również i ja mogłem mieć super ON zalany i warunki pogodowe były jak najlepsze dla mojego PD-ka)
(Dla przypomnienia mój car to Passat AJM 2000 r 115 PS , 285 Nm ) + soft na
150 PS i 335 Nm

Reasumując jak widać, nie jest tak źle na tle innych "potworów"... ale nie oto w tym poście przecież chodziło.

Kolega *S8* twierdził , że AJM nie jeździ, więc chciałem choć troszeczkę poddać jego opinię pod wątpliwość, ale jak mi się nie udało to z góry przepraszam...

PIOTR wiesz przecież , że chcę zakupić C5 2.5 TDi z końca produkcji - czyli wiesz, że nie piję do tego modelu... :peace:
Szukam cały czas i pewnie ten czas się jakoś zbliża , kiedy będę tak jak TY zadowolonym posiadaczem tegoż modelu.

Po za tym
Pozdrawiam wszystkich już posiadaczy 2.5 TDi
:peace: :peace: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2007 15:56:24 
Klubowicz

ES napisał(a):
Zaryzykowałem PIOTR... :diabel:
I się doigrałem... ;)

Twojej odpowiedzi, także powiem szczerze mogłem oczekiwać...

Ale to dobrze , że trzymasz rękę na pulsie :peace:

Wszystko O.K. 2.5 TDi is winner i the best... też tak sądzę... i tutaj niczego nie kwestionuję :D

Przeczytałeś mojego posta dokładnie ;) ? Tam nie ma peanów dla V6 ... .
Chciałem Ci tylko pokazać, że niektóre auta wydają nam się bardziej witalne od rzeczywistych osiągów.
ES - błagam - nie róbmy kolejnego flejma nt. 2.5 vs 1.9 ... ;) .
Moim zdaniem takich porównań wogóle być nie powinno, ponieważ:
1. Rodzą emocje, których niektórzy nie potrafią potem z godnością pohamować.
2. Silniki (w nowych samochodach) były "skierowane" dla całkiem różnych odbiorców, o zdecydowanie innych potrzebach / referencjach .

A na marginesie - w moim (tym całkowicie prywatnym) garażu znajdziesz zarówno V6 2.5TDi oraz 1.9 TDi (PD). W tej sytuacji sugerowanie mi jakiejkolwiek tendencyjności, to już zniewaga wymagająca krwi .... :diabel: :diabel: :P :peace:

ES napisał(a):
Chodziło mi tylko o kilka, lub jak kto woli kilkanaście sytuacji z życia wziętych, a dokładnie z ulicy wziętych ...( i tutaj mówię o startach od 0 do powiedzmy 120 km/h)... oto przegrani...

1. A8 4.2 (+ 3szt. karków na pokładzie) do ok. 140 km/h

2. BMW x3 3.0d do ok. 100 km/h

3. A6 - 2.5 TDi Avant - nie było warunków do całkowitego porównania

4. A4 - 2,5 TDi Avant - nie było warunków do całkowitego porównania

5. MB ML 320 CDI do ok. 100 km/h

+ inne "liczne" przypadki których dokładnie nie pamiętam, być może nie zrobiły na mnie większego wrażenia...

Nikogo nie naraziłem na niebezpieczeństwo i wszystko odbywało się z zachowaniem elementarnych zasad bezpieczeństwa :diabel: :064:

Gratuluję wyników ... :diabel: :peace:

ES napisał(a):
Reasumując jak widać, nie jest tak źle na tle innych "potworów"... ale nie oto w tym poście przecież chodziło.

Kolega *S8* twierdził , że AJM nie jeździ, więc chciałem choć troszeczkę poddać jego opinię pod wątpliwość, ale jak mi się nie udało to z góry przepraszam...

Kolega "S8" zdaje się pisał o ATJ . Jak dla mnie ten silnik i tak jest bardziej żywotny od przyhamowanego ekologicznie AWXa i AVF (ale to tylko moje herezje). ;)

ES napisał(a):
PIOTR wiesz przecież , że chcę zakupić C5 2.5 TDi z końca produkcji - czyli wiesz, że nie piję do tego modelu... :peace:
Szukam cały czas i pewnie ten czas się jakoś zbliża , kiedy będę tak jak TY zadowolonym posiadaczem tegoż modelu.

Trzymam kciuki ... :): ;) . Zadowolony będziesz napewno.

ES napisał(a):
Po za tym
Pozdrawiam wszystkich już posiadaczy 2.5 TDi
:peace: :peace: :peace:

Dzięki i z wzajemnością :D :peace: :

Strefa czasowa: UTC + 1