.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 23:00:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: audi a8 4.2 99' Vs mercedes S W220 99'
PostNapisane: 09.wrz.2007 17:36:49 
Użytkownik

witam :peace:
mam pare pytań dotyczących powyższysz laleczek.
interesują mnie różnice w parametrach technicznych,gabaryty,wymiary,które auto jest większe bardziej przestronne itp. i czy wogóle można je porównnywać..? dzieki,pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 18:21:53 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Obydwa auta to segment luksusowy i sa jak najbardziej porownywalne. Tak wiec mamy Mercedesa S 500 (W220) o mocy 306 KM i Audi A8 (D2) 4.2 V8 o mocy 300 KM. Ciezki wybor bo oba auta sa na bardzo wysokim poziomie na ktorym konkuruja od lat. Najlepiej jakbys sie przejechal oba modelami i sam wybral bo wybor nalezy do ciebie. :-)

Audi A8 D2 (1994-2002)
Silnik 4.2 V8 moc 300 KM
Skrzynia biegów: 5 - tiptronic, 6-biegowa ręczna
Długość: 5051 mm
Szerokość: 1880 mm
Wysokość: 1440 mm
Masa własna: 1950 kg

Obrazek

Obrazek
Mercedes S500 Info

Ostatnio edytowano 09.wrz.2007 18:53:11 przez KORU, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 18:35:59 
Użytkownik

jeśli miałbym wybierać, to wziąłbym A8. Jeździłem A8 po lifcie i s500 AIRMATIC w longu z 2002r i powiem tak: Mercedes to wg. mnie auto dla emeryta - zbyt miękki (nawet po utwardzeniu zawieszenia). Audi jeździło mi się znacznie pewniej nawet przy wyższych prędkościach. Po za tym blachy w Mercedesie, to lipa jak na ta klasę aut - ten miał pierwsze oznaki rdzy, choć był bezwypadkowy...

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 20:38:41 
Użytkownik

odnosnie merca mimo ze mi rowniez sie bardzo podoba musze stwierdzic z przykroscia ze rdza w tym modelu ktory jest uwazany za wysoka polke razi niesamowicie jak bylem w szwajcarii tydzien temu i jak ja zobaczylem na jednym egzemplarzu to sobie pomyslalem ze jakis felerny ale obejrzalem piec innych 100% bezwypadkowych i na tych samych czesciach bylo to samo :/ i to samochody 5 i 6 lat :): a ze a8 jest troche twardsze to prawda stara jak swiat ;) no i a8 oczywscie tylko 4,2 310km

bez Audi (ale tylko tymczasowo)

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2007 23:23:49 
Użytkownik

jechalem i tym i tym i powiem tak Audi jest bardziej nastawione na sport tzn daje wiecej emocji takich oczywiscie pozytywnych i wogole super bardziej sztywne , a s klasa jest to niesamowity samochod jak dla mnie lepszy , cisza spokój relaks siedzi sie jak na bardzo wygodnej kanapie , napewno ma wiecej gadzetow od a8 takich jak wentylowane fotele pneumatyczne zawieszenie , dla mnie z wygladu pachnie bardziej prestizem bo a8 jest juz opatrzona ale wiadomo gusta sa rozne...(ta s klasa wzbudza jeszcze sensacje wsrod nawet ludzi bohatych - zwroci uwage ) jechalem ze znajomym s500 190 km / h i myslalem ze jedziemy 80
jestesmy na forum audi moja odp bedzie kontrowersyjna ale no coz ja kupilbym s500 :) jest sliczny karoseria jest z 99 a nie z 94 a to jest roznica np. audi a8 przypomina audi 80 dla ludzi którzy sie mniej znają

Tytuł:
PostNapisane: 10.wrz.2007 00:20:44 
Użytkownik

Przemysław napisał(a):
jechalem i tym i tym i powiem tak Audi jest bardziej nastawione na sport tzn daje wiecej emocji takich oczywiscie pozytywnych i wogole super bardziej sztywne , a s klasa jest to niesamowity samochod jak dla mnie lepszy , cisza spokój relaks siedzi sie jak na bardzo wygodnej kanapie , napewno ma wiecej gadzetow od a8 takich jak wentylowane fotele pneumatyczne zawieszenie , dla mnie z wygladu pachnie bardziej prestizem bo a8 jest juz opatrzona ale wiadomo gusta sa rozne...(ta s klasa wzbudza jeszcze sensacje wsrod nawet ludzi bohatych - zwroci uwage ) jechalem ze znajomym s500 190 km / h i myslalem ze jedziemy 80
jestesmy na forum audi moja odp bedzie kontrowersyjna ale no coz ja kupilbym s500 :) jest sliczny karoseria jest z 99 a nie z 94 a to jest roznica np. audi a8 przypomina audi 80 dla ludzi którzy sie mniej znają

Wyjąłeś mi z ust pewnie stwierdzenia... A nawet większość :P

Faktem jest, że W220 to samochód technologicznie kilka lat młodszy. Stylistycznie też. Ze względu na pewne podobieństwa do 80 osobiście kilka razy "dowiedziałem się", że mam B4 :D

Obydwa auta są moim zdaniem śliczne, choć rzeczywiście S-ka robi chyba ogólnie większe wrażenie. Gadżetów w niej również więcej.
Mi osobiście niezbyt podoba się środek S, mimo iż ładnie wykończony, stylistycznie jakoś mi się nie widzi ani ta deska ani kilka innych detali.
W220 jest znacznie bardziej komfortowe, to fakt. Za to prowadzenie moim zdaniem lepsze w A8.

W220 będzie droższe w zakupie od porównywalnej A8 i to wyraźnie.

Obecnie mam dylemat na co zamienić moje W202 i S-ka jest jedną z opcji...

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2007 15:07:45 
Użytkownik

na mnie osobiście większe wrażenie robi snujące się po ulicy zadbane A8/S8, :) Większe niż eSka czy 7demka

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12.wrz.2007 21:43:35 
Użytkownik

duzo juz zostalo powiedziane moje zdanie S-ka ,argumenty powyzej.

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 11:35:05 
Użytkownik

to ja polecam inny artykuł o A8 :) >>

podoba mi się ten fragment

"Solidność i perfekcję widać w "A8" na każdym centymetrze. Naprawdę długo trzeba by szukać, żeby znaleźć tak doskonałe wykończenie i znakomite gatunkowo materiały. Nawet Mercedes Klasa S może się schować. Nic dziwnego, że tym modelem jeździ na co dzień kanclerz Niemiec." :okulary:

http://auto.gazeta.pl/auto/1,50180,848373.html

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 15:57:56 
Użytkownik

Aosiem napisał(a):

"Solidność i perfekcję widać w "A8" na każdym centymetrze. Naprawdę długo trzeba by szukać, żeby znaleźć tak doskonałe wykończenie i znakomite gatunkowo materiały. Nawet Mercedes Klasa S może się schować. Nic dziwnego, że tym modelem jeździ na co dzień kanclerz Niemiec." :okulary:

Lubię swoje autko i raczej na S-kę bym go nie zamienił.
Nie chcę wybrzydzać A8, ale akurat ten artykuł (jakiś tydzień temu przypadkowo go odnalazłem) jest moim zdaniem przesłodzony.
Fakt, A8 w 2001r (wtedy pisany był ten artykuł) był autem rewelacyjnym. Nie kwestionuję ani jakości materiałów ani wykończenia, lecz autora trochę poniosło :D

Najlepiej obejrzeć, przejechać się jednym i drugim. Porównać wady/zalety i wg własnych upodobań dokonać wyboru.
Ja akurat nie miałem większych problemów z wyborem :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 17:51:09 
Użytkownik

Jako , ze sam stane przed podobym wyborem.. chcialłbym zadać pytanie co do awaryjnośći, w s-ce wadliwa jest skrzynia - tak twierdzi wielu uzytkowników lecz przypuszczam ,ze jest to kwestia obchodzenia się z nią tak jak w przypadku tiptronic'a.. nie moge odszukać postów odnośnie wad/zalet nowej a8-ki chodzi mianowicie o diesle 4.0 tdi jak i 4.2 w konfrontacji z s400cdi.. POMÓŻCIE, wrazenia z jazdy mam, ale chodzi generalnie o eksplotacje jak to sie ma w zyciu..

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 21:02:32 
Użytkownik

Konrado84 napisał(a):
Aosiem napisał(a):

Lubię swoje autko i raczej na S-kę bym go nie zamienił.
Nie chcę wybrzydzać A8, ale akurat ten artykuł (jakiś tydzień temu przypadkowo go odnalazłem) jest moim zdaniem przesłodzony.
Fakt, A8 w 2001r (wtedy pisany był ten artykuł) był autem rewelacyjnym. Nie kwestionuję ani jakości materiałów ani wykończenia, lecz autora trochę poniosło :D

Najlepiej obejrzeć, przejechać się jednym i drugim. Porównać wady/zalety i wg własnych upodobań dokonać wyboru.
Ja akurat nie miałem większych problemów z wyborem :)

Moim skromnym zdaniem nie jest wcale przesłodzony, ani autora a raczej autorów którzy go testowali wtedy nie posionło :) Poprostu swoje wrażenia dot. A8 opierasz na swojej bryce, która może nie jest z tego segmentu jaką mieli okazję przestestować recenzenci. Oni akurat swoje wnioski wyciągneli po przejechaniu 10tyś km A8 w wersji 4.2 świetnie wyposazonym w b.dobrym stanie. A mieli w tamtych latatch okazje testować już S klasy itp. :) A właśnie autorowi wątka chodziło o Skę z tamtych lat :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2007 21:28:44 
Użytkownik

Bartass_1 napisał(a):
Jako , ze sam stane przed podobym wyborem.. chcialłbym zadać pytanie co do awaryjnośći, w s-ce wadliwa jest skrzynia - tak twierdzi wielu uzytkowników lecz przypuszczam ,ze jest to kwestia obchodzenia się z nią tak jak w przypadku tiptronic'a.. nie moge odszukać postów odnośnie wad/zalet nowej a8-ki chodzi mianowicie o diesle 4.0 tdi jak i 4.2 w konfrontacji z s400cdi.. POMÓŻCIE, wrazenia z jazdy mam, ale chodzi generalnie o eksplotacje jak to sie ma w zyciu..

Polecam tą pod stronę z opiniami o A8 m.in. o awaryjności>>

http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/Audi_A8.html

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2007 07:08:42 
Użytkownik

Bartass_1 napisał(a):

co do skrzyni w s-ce, to też słyszałem, że są do bani i szybko wykazują oznaki zużycia (potwierdzone przez 2 właścicieli "s" klasy i gościa który naprawia automaty), a naprawa jest droga

A4 Avant 2.8 Q Tiptronic - znowu żyje :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2007 09:42:21 
Jeżeli chodzi o przestronność wnętrza to w "S" klasie jest więcej miejsca a w wersji long zdecydowanie więcej , aczkolwiek biorąc pod uwagę właściwości jezdne wybrał bym Audi A8 lub S8, mercedes jest dla starszych ludzi.

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2007 17:25:41 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Przemysław napisał(a):
... np. audi a8 przypomina audi 80 dla ludzi którzy sie mniej znają

To sa ludzie ktorzy sie nie wogole znaja na samochodach. No tak kilka elementow przypomina te z Audi 80 B4 jak uklad swiatel z tylu, taki sam wyglad klamek w drzwiach oraz przednie lampy dzielone z migaczami. Dotyczy to oczywisice pierwszych wersji Audi A8. Dla tych osob to takie powiekszone Audi 80 jednak widac znaczace roznice.

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2007 18:55:53 
Użytkownik

tak tez zauwazylem , ze wiele opini jest wyssanych z palca - jakby widzieli auto w prospekcie :) Generalnie wrazenia z jazdy mam zarowno s400cdi jaki 4.2 tdi, 4.0 lecz nie wiem jak to z awaryjności po przejechaniu np.200000km .. bo to jest wazne. ceny czesci zamiennych sa mi znane wiec ta kwestie pozostawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2007 08:27:05 
Użytkownik

Aosiem napisał(a):

Moim skromnym zdaniem nie jest wcale przesłodzony, ani autora a raczej autorów którzy go testowali wtedy nie posionło :) Poprostu swoje wrażenia dot. A8 opierasz na swojej bryce, która może nie jest z tego segmentu jaką mieli okazję przestestować recenzenci. Oni akurat swoje wnioski wyciągneli po przejechaniu 10tyś km A8 w wersji 4.2 świetnie wyposazonym w b.dobrym stanie. A mieli w tamtych latatch okazje testować już S klasy itp. :) A właśnie autorowi wątka chodziło o Skę z tamtych lat :)

A moim skromnym zdaniem to nie ma nic do rzeczy bo to ten sam samochód i nie wiem czemu, nawet mimo innej wersji silnikowej nie miałby byc z tego segmentu :?: Nic mi nie wiadomo na temat tego, żeby komfort resorowania czy spasowanie elementów zależało od wersji silnikowej :peace:
Poza tym jeżdżę tym modelem już prawie 2 lata i zdążyłem go poznać ciut lepiej niż tylko na bazie suchych danych czy zdjęć... Przez ten czas przejechałem zresztą kilkakrotnie więcej km niz autor testu. Z W220 też miałem kilkakrotnie kontakt organoleptyczny :D
Z takimi testami jest tak jak z upodobaniem do kobiet - jeden woli brunetki, drugi blondynki :D A dla innego nie ma to większego znaczenia ;)

Powtórzę się jeszcze raz: najlepiej przejechać się jednym i drugim i porównać, a info nt. awaryjności szukać w miejscach takich jak to :)

Strefa czasowa: UTC + 1