.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 09:33:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 sprowadzone - gdzie załatwiać formalności? Wawa
PostNapisane: 13.maja.2008 10:03:36 
Użytkownik

Witam Was serdecznie.
Jestem nowa na forum. Szukałam podobnego tematu, ale może źle wpisuję słowa, bo nie znajduję odpowiedzi, jak coś przepraszam z góry za powielanie. Mieszkam w Warszawie i chcę pozałatwiać formalności w zwiazku ze sprowadzeniem auta. Jest to A6, 2,5TDI, 2001 kombi. Chciałabym wiedzieć, gdzie mam jechać - chodzi mi o opłaty celne, podatek i czy coś jeszcze. Mam przetłumaczone papiery i zrobiony pierwszy przegląd w Polsce.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam!

Dodam, że po prostu dzwonię do urzędów celnych i albo nikt nie odbiera, albo numer nieczynny... (Sekundowa - numer nieczynny, 17 stycznia nikt nie odbiera...) Może macie jakiseś inne nr tel???

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2008 19:44:07 
Użytkownik

Na twoim miejscu uderzyłbym po prostu do agencji celnej (zapłaciłem 204 złote, w tej cenie miałem przetłumaczone dokumenty, zrobione kopie i zero stresu z urzędem celnym, większość pracowników agencji celnych to eks celnicy, więc siłą rzeczy wiedzą i maja odpowiednie kontakty do szybkiego załatwienia formalności akcyzowych, no i urząd celny nie ma zbyt wielu dodatkowych pytań). Agencje celne znajdziesz przy każdym urzędzie celnym.

Podatku nie płacisz, dzisiaj byłem w swoim US - 160 złotych opłaty skarbowej za wydanie zaświadczenia o niepodleganiu opodatkowaniu podatkiem VAT (druk Vat-24 (polecam program http://www.pity.pl/druki/ - darmowy i możesz pobrać wszelkie niezbędne formularze), plus kopia umowy i briefów (wszystko przetłumaczone) oraz potwierdzenie wpłaty opłaty skarbowej),

po otrzymaniu potwierdzenia opłaty akcyzowej i zaświadczenia w US udajesz się do wydziału komunikacji i tam przedstawiasz wszystkie dokumenty w oryginałach plus dowód wpłaty opłaty recyklingowej - 500 zł) i dostajesz za skromną opłatą nieco ponad 200 zł tablice plus miekki dowód rejestracyjny.

Ja dodatkowo zatroszczyłem się wcześniej o ubezpieczenia autka (na razie na numer VIN, jak w poniedziałek otrzymam tablice wpiszę sobie numer rej.)

i to wszystko :)

powodzenia

ps. w celnym czekałem równo 6 dni, skarbowy to z kolei 4 dni więc uzbrój się w cierpliwość.

Strefa czasowa: UTC + 1