.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 09:02:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A3 Sportback 2,0 TDI 140 lub 170 - opinie uzytkownikow
PostNapisane: 18.kwi.2008 08:26:11 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie.
Nie jestm uzytkownikiem tego formu jednakze przymierzam sie do zasmakowania Audi i dalaczenia do grona szczesliwych uzytkownikow wiec przy okazji chcial bym sie przedstawic i przywtac.
Z racj tego ze zaczely mie sie wieksze przebiegi troche mi szkoda obecnego auta ( impreza GT ktore chcial bym zostawic sobie do zabawy i ewent. w trasy) wiec zapadla decyzja o kupnie Audi.
Model jaki wchodzi w gre to Audi A3 Sportback 2,0 TDI 140 lub 170.
Nie musi byc quattro ale musi byc manual i z pakietem S-line.
Jesli sa tu osoboby posiadajace takie auto lub wiedza cos na jego temat chetnie wezme pod uwage wszystkie sugestie. Chodzi mi glowinie o awaryjnosc , trwalosc i ogolnie spostrzezenia wynikajace z posiadania i jazdy tym autem.

Dziekuje i Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2008 10:34:39 
Użytkownik

witaj.najpierw przedstawiamy sie w dziale Newbie,a nastepnie uzyj opcji Szukaj (taki czerwony napis na górze) tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujące cie pytania.masz tu jeden z wielu wątków na ten temat.pozdrawiam

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ht=2+0+tdi

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2008 10:44:47 
Moderator

Auto: Audi S4
Temat 140 vs 170 byl juz wałkowany ....szukajka sie klania

Pozdr

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2008 11:07:37 
Użytkownik

jubson1 napisał(a):
witaj.najpierw przedstawiamy sie w dziale Newbie,a nastepnie uzyj opcji Szukaj (taki czerwony napis na górze)

dzieki serdeczne panowie ad. 1 i 2 poprawione :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2008 10:56:16 
Użytkownik

Witaj. Posiadam takie auto od tygodnia 170 ps s-line s-tronic wlasnie wrocilem z tygodniowej trasy po Italii zrobilem ponad 3k km niebawem spostrzezenia ale zamieszczę je w starszym watku.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2008 14:44:43 
Użytkownik

Witaj turdzi (alias turdzi GT) :diabel:

Stachu z SIP :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 20.kwi.2008 21:12:40 
Użytkownik

ja od siebie dodam, ze wolalbym quattro niz s-line... tdi i 4wd to jest cos :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2008 12:37:25 
Użytkownik

A to to tak tylko o ile mi wiadomo to 170 ps w s-troniku nie ma qattro ale się mogę mylic .

Tytuł:
PostNapisane: 19.maja.2008 22:26:16 
Użytkownik

Witam.
Ktos zastanawiał sie nad kupnem A3 sportback więc napiszę parę danych z 40 dniowej eksplatacji a3 170 ps s-tronic.
Przejechany dystans to 5973 kilometrow. Pierwsze 1500 zrobilem dosc spokojnie nie przekraczając 140 km/h czyli starałem się dotrzec motor.
Srednie spalanie na kompie2 to 6,6 litra srednia prędkosc 52 km/h komputer nr2 nie byl resetowany od nowosci. Udalo mi się podwoziem najechac na jakis kamień w poprzednim aucie vectra gts przejechalbym nad nim bez problemu co oznacza ze audi jest nizszy wkoncu to s-line. Na 1 przeglądzie darmowym prosilem o sprawdzenie czy czegos nie uszkodzilem ale człowiek powiedział ze nie ma sladu po uderzeniu - audi jest znacznie lepiej obudowany od dolu od opla, vactra ma pod silnikiem plastiki ktore mozna łatwo uszkodzic co tez od razu uczyniłem ale w aso mi polatali bo koszt astronomiczny.
Generalnie trzeba uwazac na 18 calowe felgi ale to norma , zawieszenie narazie nie stuka jest takie jak powinno byc nie za miekkie nie za twarde.
Co do silnika to bajka 170 ps wyrywa to auto do przodu tak jak sobie bym tego zyczył przy tym spalaniu to rewelacja srednio w tej chwili to około 7 litrow ale głównie jezdze po miescie. Na trasie bez problemu mozna osiagnac 5,5 litra jadąc do italii spaliłem 5,2 a jadąc do 120 sądzę ze mogl bym osiagnąc mistyczne 5 litrów na 100.
Co do skrzynki s-tronic to uwazam to za najlepszą rzecz w tym aucie warto dopłacic do manetek przy kierownicy uzywam tego przy dynamicznym wyprzedzaniu , samochod reaguje na pedał gazu bardzo szybko , automat opla to nieporozumienie inna bajka tiptronic się myli i nie redukuje biegów a dsg to potrafi i robi to wtedy kiedy potrzeba. Mam lekkie zastrzezenia co do swiatel ksenonowych moim zdaniem patrzą za blisko sa za krotkie , swiatła opla są zdecydowanie lepsze ale niekoniecznie jasniejsze. Uwazam ze tak szybkie auto powinno miec troszkę lepsze swiatłą wyzej ustawione . Zgłaszalem ten problem w aso podczas przeglądu ale stwierdzono ze wszystko jest ok widocznie tak ma byc. Narazie takie mam doswiadczenia z miesiecznej eksplatacjii a3 sportback jesli ktos zastanawia sie nad kupnem ciekawego samochodu a nie ma zbyt wielkiej rodziny to zdecydowanie polecam , uwazam ze wybrałem najlepszy samochd w okreslonej cenie i zadna vectra citroen c5 mazda 6 czy inne samochody tego segmentu nie sa w stanie przebic wrazen z jazdy a3.
pozdrawiam

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1