.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 04:49:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: AUDI A8 3.3 TDI ?????????????
PostNapisane: 21.kwi.2009 15:04:25 
Użytkownik

Witam mam pytanko za jakiś czas będę zabierał się za kupno AUDIa8-s8 2000-2002r. mam na oku dwie maszynki zawsze chciałem s8, bo miałem wcześniej a8 i chciałem trochę więcej kucyków poczuć pod pedałem.Ale męczy mnie jeszcze jedna kwestia chodzi mi po nosie jeszcze a8 z silnikiem 3.3 tdi jakiś czas temu wyczytałem że nie ma do tego motoru zamienników w postaci rozrządu i że koszta są choręndalne. Bo tylko servis wchodzi w grę.Ale co mnie mile zaskoczyło dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym i maja wszystko prócz paska i pompy wodnej wiec koszta nie będą takie tragiczne myslę że zamkną się do 3000zł. Ale do czego zmierzam chodzi mi o to że miałem już sporo audiczek z silnikami benzynowymi a to był by pierwszy ropniak wiec moje pytanie brzmi jak ten silnik jeździ czy się nie sypie turbiny itp bo wiem i paru moich znajomych doświadczyło porażki z silnikami 2.5 v6 tdi czyli konkretnie wałki rozrządu padły i kosztowna wymiana ich czekała. Więc te silniki odpadają a szczerze o tych 3.3 tdi nic nie wiem proszę o wyczerpujące odpowiedzi będę bardzo wdzięczny pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 21.kwi.2009 15:16:59 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jak dbasz tak masz, turbina sama z siebie się nie sypie o ile wiesz jak użytkować taki samochód, dobry olej podstawa, nie robić testów długodystansowych rozrządu tylko zmieniać na czas i nie oszczędzać na tym, 3000zł rozrząd do 3.3 TDi to chyba coś mało, faktycznie z opini wynika, że ciężko z zamiennikami do tego silnika, odnośnie 2.5 V6 TDi to też żywotność i awaryjność zależy od sposobu użytkowania i mentalności właścicela, 3.3 TDi to taki troche rodzynek, będziesz lał dobre paliwo, dobry olej, zrobisz rozrząd na pożądnych częściach to czemu ma sie coś sypać, jedyny minus, że ta impreza nie będzie tania :)

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... hlight=akf

Tytuł: Re: AUDI A8 3.3 TDI ?????????????
PostNapisane: 21.kwi.2009 15:38:08 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
MICRI A8 4.2 napisał(a):
(...)i jakiś czas temu wyczytałem że nie ma do tego motoru zamienników w postaci rozrządu i że koszta są choręndalne. Bo tylko servis wchodzi w grę.Ale co mnie mile zaskoczyło dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym i maja wszystko prócz paska i pompy wodnej (...).

Gdzie takie bzdury pisano ? Pewnie, że są zamienniki (tyle, że mniej niż do V6, czy V8)
Pompe wody do tego najlepiej z HEPU. Klinowy z CONTI, rozrządu akurat będziesz zmuszony zakupić oryginał.

Tytuł:
PostNapisane: 23.kwi.2009 00:16:40 
Użytkownik

Pracuje to nawet ładnie ale jak znajomy pocisnął to charakterystyczny czarnawy dymek zdradził że to traktor.
A wałki się wycierają jak w 2.5 V6, niedawno znajomy wysyłał do regeneracji.
Ja bym szukał na Twoim miejscu S8 w manualu. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1