.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 19:29:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 09:47:14 
Użytkownik

ale przyznasz ze nie ma nic przyjemnego w staniu w korku z odkrytym dachem w skwarze, mozna to porownac do siedzenia na krzesle na srodku asfaltowej drogi, ja mam taki system pow. 23 C zawsze otwieram dach (ponizej nie), pow. 30 C zastanawiam sie, pow 35 C dach zamykam i zdaje sie na klime.
gdy jade w trasie nie mam takiego dylematu :)

funkcja o ktorej piszesz w audi/vw nazywa sie GALA, poszukaj w menu radio.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 19:11:38 
Użytkownik

Auto: 81 633csi
no wlasnie jeszcze nie wiem, bo od dwoch tygodni jest dosc chlodno - ok 17-20 stopni i sporo chmur, takze to jeszcze nie to...podejrzewam ze za miesiac sie przekonamy.
szukalem tej regulacji glosnosci ale za nic w swiecie nie da sie tego ustawic w moim radiu. dorwalem nawet intrukcje od niego i tam pisza o tych dwoch nazwach ktore ja wymienilem, ale mimo to nadal nie ma w radiu opcji regulowania tego :/

[edit] czy ty uzywasz windstoppera? wczoraj dostalem instrukcje i przeczytalem ze on powinien byc fabrycznie w zestawie. Jednak moj nie posiada (pewnie poprzedni wlasciciel nie dal), tudziez jest ukryty w jakims dziwnym schowku o ktorym jeszcze nie wiem (wczoraj dopiero odkrylem te schowki w fotelach ;P)
W kazdym razie zastanawiam sie czy warto zakupic, z tego co widzialem na ebayu kosztuje to ok stowki, w audi pewnie 5 razy tyle

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 21:30:41 
Użytkownik

tak uzywam, bez tego nie wyobrazam sobie szybszej jazdy na trasie, przy zalozonym windshot'cie i zamknietych szybach praktycznie nic nie wieje a jazda jest czysta przyjemnoscia.
raczej nie jest nigdzie schowany bo jest sporych rozmiarow :D prawie walizka.
windshot nie byl na wyposazeniu auta, wystepowal jako opcja dodatkowa.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 21:46:24 
Użytkownik

arturro_mitsu napisał(a):
tak uzywam, bez tego nie wyobrazam sobie szybszej jazdy na trasie, przy zalozonym windshot'cie i zamknietych szybach praktycznie nic nie wieje a jazda jest czysta przyjemnoscia.
raczej nie jest nigdzie schowany bo jest sporych rozmiarow :D prawie walizka.
windshot nie byl na wyposazeniu auta, wystepowal jako opcja dodatkowa.

hmm...w "nordamerika" instrukcji bylo napisane ze to wyposazenie standardowe...moze tylko na Californie. No tak czy siak ja go nie dostalem :( ale znalazlem na ebayu http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230440431982&viewitem=&sspagename=STRK%3AMEWAX%3AIT wygladajacy na oryginalny i nowy, wiec chyba zainwestuje bo z tego co widzialem to rzeczywiscie powyzej 75 mil zaczyna juz mocno wiac i robi sie mega glosno ;)
Jeszcze dwa pytanka - czy da sie zlozyc dach kiedy windstopper jest zalozony. Drugie (chyba znam odpowiedz;)) czy technicznie mozliwe jest zeby ktos siedzial z tylu gdy on jest zalozony (to tak tylkoz ciekawosci bo i tak maksymalnie jezdza nim 2 osoby)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 22:05:47 
Użytkownik

tak, dach mozna zlozyc przy otwartym windshocie
nie ma opcji zeby ktos siedzial z tylu jesli jest zalozony ale zlozenia go do pokrowca zajmuje kilka sekund, nawet przy zamknietej szmacie,

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 22:34:50 
Użytkownik

super...sorry za te lamerskie pytania ale to moj pierwszy samochod mlodszy niz kilkanascie lat ;) wiec mnostwo rzeczy jest dla mnie nowoscia.
zatem jutro sie przyczajam na aukcje, bo z tego co widzialem to w audi $775 czy cos takiego ;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 22:44:06 
Użytkownik

nie ma sprawy sam duuzo dowiadywalem sie o tym aucie na zasadzie "dowiedz sie sam" bo malo osob jest na forum ktore moglyby pomoc.
ostatnio przerabialem temat wymiany lamp tylnych na poliftowe wiec gdybys kiedys chcial sobie takie wstawic sluze pomoca :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2010 22:50:36 
Użytkownik

ano wlasnie, przypomniales mi ze mialem Ci powiedziec ze super fotki masz w tej galerii swojego cabrio (zwlaszcza ta mi sie podoba -
http://2com.pl/arturro2/zdj/1566/78881 i musze przyznac ze ladnie to autko wyglada w srebrnym....niemniej w CA 80% samochodow jest srebrna wiec tutaj juz nie moge patrzec na ten kolor
a galerie ogladam sobie co jakis czas i czekam az sam bede mogl takie zrobic...no i czekam na tablice rejestracyjne jeszcze bo jakos tak glupio wyglada na tych od dealera..
co do tych tylnych swiatel, wyglada to bajerancko, zwlaszcza na tym zdjeciu gdzie nie jest zupelnie ciemno. na razie jednak nacieszam sie stockiem :) pewnie pozniej przyjdzie czas na jakies ulepszenia

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 00:09:42 
Użytkownik

fotki jak fotki, ale dziekuje :)
u mnie w miescinie na ok 8szt A4 Cabrio jak narazie srebrna jest tylko moja wiec kolor spoko choc jak szukalem priorytetem byl kolor bialy.
tak mi sie jeszcze przypomnialo to nie wiem czy wiesz ale dachu nie powinno sie myc wogole a przynajmniej dwa razy w roku impregnowac go, choc u was deszczu pewnie jak na lekarstwo ale zawsze zabezpieczasz material przed sloncem i wszelkimi innymi zanieczyszczeniami jak ptasie kupy,
wlasnie zycze jak najmniej ptasich niespodzianek ;)

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 00:16:48 
Użytkownik

no wlasnie tutaj w zasadzie nie ma problemow z ptakami. jak juz cos lata to jakies koliberki albo kurki ale to raczej tez nie czesto ;)
tak a propos eksploatacji i czyszczenia, jak najlepiej / najszybciej umyc cabrio?
czy sa jakies przeciwskazania jesli chodzi o te takie reczno / automatyczne myjnie gdzie wrzuca sie monety i karcherkiem myje? bo to chyba najprostsza metoda zeby jednoczesnie nie molestowac dachu szczotkami z normalnej automatycznej myjni. czy moze jakies lepsze metody stosujesz?

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 00:29:03 
Użytkownik

napewno unikaj szczotek
unikaj tez karczerow (choc ja swojego w zimie dwa raz mylem) ze wzgledu na dach i mozliwosc uszkodzenia materialu woda pod cisnieniem, jesli juz sie zdecydujesz to strumien wody daleko od dachu.
ja myje sam przy pomocy szlauchu, tak jak pisalem dachu wogole nie myje, wlasnie sie przymierzam do zakupu srodkow impregnujacych i czyszczacych.
dach czysci sie za pomoca specjalnych kosmetykow a potem sie go impregnuje i to wystarczy na pol roku, przez ten czas nic nie robisz przy nim (oczywiscie zmywasz jakies kupy lub temu podobne na bierzaco jak sie pojawia).
worze w bagazniku szczotke i latem czesto zmiatam z dachu kurz ze wzgledu na to iz po zlozeniu dachu piasek dzial jak papier scierny i wyciera dach na zgnieceniach.
czasem jak mi sie niechce zmiatac wystarczy ze przejade sie z konkretna predkoscia :)
ogolnie cabrio na codzien wymaga mniej mycia (odpada dach) i bardzo szybko i przyjemnie sie myje.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 01:23:43 
Użytkownik

tutaj wlasnie na tych pol-automatycznych myjnia mozna pryskac nisko cisnieniowo wiec to bedzie jak znalazl. daj znac na jakie srodki odnosnie ochrony dachu sie zdecydujesz to tez poszukam u siebie. co do zmiatania dachu przed zlozeniem, slyszalem tez ze warto to robic zeby nie podrapac sobie tylnej szyby :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 09:38:22 
Użytkownik

w tamtym roku robilem impregnacje na oryginalnych kosmetykach audi, w tym roku jesli nie uda mi sie znowu kupic takiego zestawu zastanawiam sie nad kosmetykami meguarius (chyba tak to sie pisze), jeszcze troche mam czasu tym bardziej ze auto stoi drugi miesiac w grazu i jeszce z miesiac postoi.
Obrazek Obrazek Obrazek

tu masz link do programu o impregnacji z ktorego mozesz sie dowiedziec ile mozesz zaoszczedzic robiac to samemu :) (w polsce na allegro zestaw audi kosztuje ok 80zl).
http://www.ochronalakieru.pl/html/filmik5.htm

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 18:42:46 
Użytkownik

dzieki dzieki...ja wlasnie wiekszosc kosmetykow do samochodu mam z Meguiars, bardzo dobre, poszukam czegos do dachu od nich, dzieki tez za filmik, juz obejrzalem. Nie wyglada to na zbyt skomplikowany proces. Jak sie ma czysty dach to pewnie trwa z 30 minut max.
A u nas dzis pierwszy duuzy deszcz odkad go kupilem wiec nie omieszkalem podjechac dzis do pracy sprawdzic czy gdzies nie cieknie ;) ale jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 19:56:45 
Użytkownik

bomm napisał(a):
dzieki dzieki...ja wlasnie wiekszosc kosmetykow do samochodu mam z Meguiars, bardzo dobre, poszukam czegos do dachu od nich, dzieki tez za filmik, juz obejrzalem. Nie wyglada to na zbyt skomplikowany proces. Jak sie ma czysty dach to pewnie trwa z 30 minut max.
A u nas dzis pierwszy duuzy deszcz odkad go kupilem wiec nie omieszkalem podjechac dzis do pracy sprawdzic czy gdzies nie cieknie ;) ale jest ok.

tzn nie jest to skomplikowane ale warto przed impregnacja wyczyscic dach specjalna pianka (spryskujesz auto, czekasz kilka min i szorujesz gabka lub szczotka) potem splukujesz woda,
impregnat nakladasz na suchy material wiec czas sie wydluza o czekanie az wyschnie, dodatkowo musisz dokladnie zabezpieczyc blachy i okna (ciezko potem zmyc impregnat).

ja jednak nie kupie meguariusa bo osoba ktora ma te kosmetyki w przystepnej cenie nie ma w ofercie nic do cabrio, pozostane chyba przy ori audi:

http://cgi.ebay.de/Original-Audi-Cabrio ... 23059ad1f8

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 20:20:35 
Użytkownik

arturro_mitsu napisał(a):
bomm napisał(a):

tzn nie jest to skomplikowane ale warto przed impregnacja wyczyscic dach specjalna pianka (spryskujesz auto, czekasz kilka min i szorujesz gabka lub szczotka) potem splukujesz woda,
impregnat nakladasz na suchy material wiec czas sie wydluza o czekanie az wyschnie, dodatkowo musisz dokladnie zabezpieczyc blachy i okna (ciezko potem zmyc impregnat).

ja jednak nie kupie meguariusa bo osoba ktora ma te kosmetyki w przystepnej cenie nie ma w ofercie nic do cabrio, pozostane chyba przy ori audi:

http://cgi.ebay.de/Original-Audi-Cabrio ... 23059ad1f8

pianka, czyli np tuff stuff? na logike pownien byc ok. a ten bajer audi widze ze nie jest drogi, ale na us ebayu nie moge tego znalezc....zapytam w sklepie u nich czy maja moze

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 20:50:47 
Użytkownik

meguiars'a zestaw wyglada tak:
Obrazek

http://cgi.ebay.de/Meguiars-CABRIO-REIN ... 3efb551f69

tylko wysylka do polski 24Eur to lekka przesada dlatego odpuszczam, a w polskich sklepach brak impregnatu.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 21:20:17 
Użytkownik

ja znalazlem dwa z UK, moze Ci wyjdzie taniej:
http://cgi.ebay.com/MEGUIARS-CONVERTIBLE-CABRIOLET-WEATHERPROOFER_W0QQitemZ360239128679QQcmdZViewItemQQptZUK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item53dfece067
i
http://cgi.ebay.com/MEGUIARS-CONVERTIBLE-CABRIOLET-CAR-ROOF-TOP-PROTECTOR_W0QQitemZ300400478083QQcmdZViewItemQQptZUK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item45f1438783
Podjade zaraz do Pepboys zobacze co oni tam maja ciekawego...
Tak czy siak rozumiem ze ten jeden preparat doczyszcza plany, po czym tym drugim zabezpieczasz dach?

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2010 21:32:12 
Użytkownik

bomm napisał(a):

dzieki tez znalazlem na allegro za 137zl za komplet, jak nic nie znajde taniej to go kupie bo jednak meguiars ma 500ml pojemnosci, a ori audi 300ml.

dobrze rozumiesz:
spryskujesz pianka dach, czekasz kilka minut, czyscisz go nastepnie szczotka lub gabka i splukujesz woda,
czekasz az dach wyschnie (w sloncu to ok 30min, zreszta sam bedziesz pewnie zdziwiony jak szybko dach wysycha) i spryskujesz czysty dach impregnatem,
nastepnie jezdzisz i cieszysz sie ze zrobiles wszystko dla swojego aut tak jak trzeba :) tzn dla szmaty na dachu :D
btw mysle ze na pudelku lub opakowaiu wszystko bedzie ladnie opisane.

GALERIA
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2010 03:54:06 
Użytkownik

kolejne pytanko: co trzeba zrobic zeby wylaczyc przypominajace pikanie o zapieciu pasow?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1