Witam!
Audi A8 D2 1995 rok, 2,8 AAH QUATTRO manual
Autka w takiej konfiguracji szukałem jakieś pół roku. Zależało mi na ACK, jednak naprawdę wyboru jest mizerny i padło na AAH. Na pewno pojawią się komentarze, że auto nie jedzie
jednak wybór był świadomy. Rocznie robię około 25 tys km i spalania między 2,8 a 4,2 było jak dla mnie nie do zaakceptowania. Owszem, gdybym przemieszczał się po co najmniej drogach ekspresowych to bym się zastanowił, jednak rzeczywistość jest inna i muszę tłuc się po zatłoczonych międzymiastowych, na których często jadę równo z polonezami i lanosami bo po prostu nie ma gdzie się rwać... Autko oczywiście zasilane jest sekwencyjnym LPG
Wyposażenie:
- QUATTRO
- dwie poduchy
- BOSE + zmieniarka na 6 CD
- WEBASTO
- elektryczne szyby, lusterka + podgrzewane
- ABS + EDS
- servotronic
- XENON + spryski
- fotele Recaro
- elektryczna roleta tylnej szyby
- czujniki parkowania (made by allegro)
- AVUS II 18’’
W tej chwili zostało zrobione :
- praktycznie wszystkie wahacze przedniego zawieszenia
- tuleje z tyłu oraz wahacz do nastawiania zbieżności
- kompletny rozrząd (pompa, rolki, termostat, pasek Conti)
- wymienione zostały płyny i oleje eksploatacyjne
- WEBASTO po przeglądzie
- wymieniony czujnik temperatury ASO
- nowe tarcze przód Zimmermann oraz klocki TRW
- nowe żarniki xenonowe PHILIPSA
- alternator i rozrusznik po regeneracji
- nowa szyba NordGlass (stara miała bliskie spotkanie z kamieniem)
- radio CB President Walker + Sirio Triflex
- instalacja gazowa po dużym przeglądzie
W lipcu zakupiłem całe jasne wnętrze z fotelami recaro z anglika. Przekłada zajęła mi ponad tydzień. Wszystko robiłem sam, dzięki temu wiem, że wszystkie wkręty, plastyczki, śrubki są na swoim miejscu. W trakcie jazdy nic nie trzeszczy, nie skrzypi. Przy okazji wszystko zostało porządnie wysprzątane. Auto po takim zabiegu wygląda naprawdę świeżo. Wymienione zostało: podsufitka z wszystkimi plastikami słupków, tylna półka, boczki drzwi, fotele przednie, tylna kanapa, uszczelki drzwi, pasy i inne drobne duperele. Nie był wymieniany dywan. Zastanawiałem się nad tym długo co z nim zrobić, z różnych względów na razie został oryginalny i powiem szczerze, że dla mnie podoba się. Resztę pozostawiam do oceny innych. Przy okazji zostały poprowadzone przewody CB (zasilanie z akumulatora oraz antena) w niewidocznych miejscach. Tak na marginesie, raczej nigdy nie podejmę się już takiej zabawy
trzeba mieć na to dużo czasu, wiedzę i cierpliwość bo łatwo coś połamać. Plus tego jeszcze taki, że widziałem blachy od wewnątrz i wiem czym jeżdżę
Do zrobienia zawsze coś się znajdzie, jeden temat ogarnę zrodzi się kolejny
Kilka nowych fotek: