no wiec
wstepny regulator cisnienia
ustala on stale cienienie w ukladzie i nie jest regulatorem dynamicznym tak jak ten ktory jest przykrecony na bloku silnika zwany dalej regulatorem nagrzewania silnika (RNS)
zasada dzialania wtrysku k-jetronic
pomijam dzialanie roznych elemetnow towarzyszacych typu ;zawor dodwatkowego powietrza , wtryskiwacz rozruchowy, itp
zasada dzialania dla silnikow bez turbiny (ztrubina prawie to samo tylko ze podcisneinie panuja po miedy kalpa a turbina
no wiec tak dawkowaniem paliwa zajmuje sie rozdzielacz wtrysku ktory znajduje sie po lewej stronie pod maska
http://www.capri.pl/garage/kjetronic-2.8i/kjet-13.png
przekroj poprzeczny tego jak jest zamontowana klapa spietrzajaca
http://www.capri.pl/garage/kjetronic-2.8i/kjet-18.png
http://www.capri.pl/garage/kjetronic-2.8i/kjet-19.png
na dwoch obrazkach powyzej jest pokazane w jaki sposob jest dawkowane paliwo
zaworem ktory dawkoje paliwo jest ten tlok sterujący ktorego dolny koniec jest przyczepiony do klapy spietrzajacej (pokazane na rysunku 203N)
widac ze gdy klapa spetrzajaca idzie do gory (otwiera sie przepustnica ,maleje podcienienie w kolketorze dolotowym)
tloczek takze porusza sie ku gorze , przez to sa wieksze szczeliny ktorymi plynie paliwo bezposrednio do wtryskiwaczy
ale !!!!!!! zeby klapa spietrzajaca nie poszal odrazu do gory i zeby nie bylo skokow tej klapy na gorze tego tloczka panuje cienienie ktore utrzymuje, stabilizuje jego ruch i TO JEST WLASNIE BARDZO WAZNE
tym cisnieniem ( ktore naciska na tloczek od gory) steruje REGULATOR NAGRZEWANIA SILNIKA
znajduje sie on po prawej stronie silnika jest przykrecony do bloku .
przykrecone sa do niego 2 przedody paliwowe
jego zadania to :
zwiekszanie dawki paliwa podczas fazy nagrzewania silnika(tzw ssanie) a takze wzbogacanie mieszanki podczas obciazenia silnika (gdy przyspieszamy,jedziemy pod gorke , czyli gdy podcienie w kolketorze ssacym spada)
h
ttp://www.auto-solve.com/illustrations/warmup_reg3.gif
fotka jak to wyglada
jak on to robi
http://www.capri.pl/garage/kjetronic-2.8i/kjet-29.png
przestrzen oznaczona literka C jest to miejsce nad tloczekiem ktory steruje dawka paliwa
gdy jest zimny silnik to RNS utrzymuje tam cisnienie okolo 1 bara
co to powoduje :
tloczek sterujacy moze sie bardziej wychlic do gory czyli jest wieksza dawka paliwa
gdy silnik jest cieply powinno tam byc okolo 3,5 bara ,czyli jest wiekszy opor dla tloczka i jest mniejsza dawka
ale i tu istota rzecz
gdy zaczynamy np przyspieszac obiza sie podcisnienie w kolketorze a takze w przewodach od niego idacych
co za tym idzie RNS zaczyna zmniejszac cisneinie sterujące i mieszanka jest wzbogacana przez to ze tloczek ma mniejszy opor do pokonania aby isc ku gorze
gdy np podcienienie zaczyna spadc RNS zwikesza cisnienie sterujące i tloczek zaczyna sabilizowac sie i dawka nie jest juz wzbogacana samochod przestaje przyspieszac
teraz moje spostrzezenia
mialem juz duzo regulatorkow
np w przez jeden nie dalo sie przedmichac ustami
-efekt byl taki ze autko nie zapalilo prawdopodobnie dlatego ze tloczek sterujący nie chcail sie uniesc bo cisnienie sterujące bylo za wysokie
znowu jeden z regulatorkow byl taki ze moglem przez niego luzno dmuchac
autko zapalalo odrazu jak nowka , od 1 do 3 tys rakieta jak jakis TDI
dochodzilo do 3 i zaczynalo silnik dusci wtedy ujmowalem troche gazu , podcieneinie w kolektorze roslo , RNS wtedy zwiekszal cisneinie sterujące dzieki czemu nie zalewalo mi silnika i obroty silnika powoli rosly do 6 tys
1 wniosek podstawowy ktory juz przerobil czarek_s , KUPIC SOBIE ELEKTRONICZNY WTRYSK
no ale ze my mamy duzo nadzieji to albo jedziemy do jakiego speca
(ponoc najlepsi warszawa i bydgoszczy ) albo probujemy robic to sami
RNS ma takze roznego rodzaiu regulacje
ale ze swojej praktyki wiem ze wolal bym dac 300 zl na nowy niz sie nimi bawic
przewody elektryczne ktore sa doprowadzone do RNS nie maja praktycznie zadnego znaczenia gdy jedziemy juz zagrzanym silnikiem nie jest to zadna inforamacja dla sterownika
tam porostu jest podane napiecie stale ktore ogrzewa bimetalowa blaszke ktora pod naporem sprezyny wygina sie zatykajac zaworek (czyli zwiekszjac cisnienie sterujące nad tloczekiem w rodzielaczu wtrysku )
gdy je odlaczymy prostu bedziemy mieli dluzej ssanie a to moze byc zle dla silnika wiec lepiej miec to wpiete
odczego trzeba zaczac
gdy ktos ma gaz to latwiejsza sprawa
gdy na gazie jezdzi super a na benzynie zle to wtedy trzeba zajac sie wtryskiem
gorzej jak jest na gazie i na benzynie zle
wtedy wydaje mi sie ze stosownym jest zagladadniecie do ukl zaplonowego a nie do wtrysku (jedna osoba juz powinna zajazyc o co mi chodzi !!! )
tyle moich wywodow na ten temat
sorrki za literowki
jeszcze jeden wniosek
w teorii wyglada to slicznie czysta fizyka
ale praktyke bleee
pozdrawiam i mam nadzieje ze nic nie namieszalem
jak komus sie uda naprawic to mi tez niech naprawi
jezeli cosik jest zle prosze mnie poprawic

:D