.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.kwi.2025 11:18:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy z odpalaniem.
PostNapisane: 09.lut.2004 09:57:47 
Użytkownik

Witam

Od paru dni zdarza się ze nie moge odpalic auta. Bez znaczenia czy jest zimny czy cieply ,po prostu kreci i nic a za pare minut juz pali. Sadzilem ze to przewody WN (pogoda w ciagu ostatnich paru dni) wiec je wymienilem na nowe a przy okazji palec rozdzielacza (byl juz porzadnie wytarty). 2 dni palil za kazdym razem a tu dzisiaj rano znowu: wsiadam - odpala elegancko - po przyjezdzie do pracy i okolo 15 minutach chce odpalic i nic - ide na kawe wracam za 15 minut i pali od pierwszego.

Mial ktos podobne problemy ? (silnik NF)

A6 C5 quattro Avant (V8 - ARS) jest

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2004 10:03:46 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Polecam wymienić wtryski łącznie z rozruchowym ;)

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2004 13:16:08 
Użytkownik

Des - miales podobne objawy u siebie i okazalo sie to wina wtryskow ?

Dodam ze poza odpalaniem nie ma zadnych problemow z praca silnika na benzynie - na jalowym chodzi rowno, wkreca sie ladnie na obroty, ...

Czy gdyby wtryskiwacze laly paliwo zamiast rozpylac to nie byloby innych negatywnych objawow poza utrudnionym rozruchem ?

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2004 14:04:05 
Użytkownik

hmmm podejrzana sprawa...

a nie pali ci czasem za dużo ostatnio paliwka...??? na moje oko to jakby wtryski ci lały to pewnie miałbyś nierówną pracę silnika i pewnie też nie wkręcałby się równo do końca zegara...

a sprawdzałeś regulator termiczny...? może tam ta bimetalowa blaszka w jakiś dziwny sposób się zawiesza lub źle pracuje... ale to tylko moja sugestia... ale sprawdzić warto...

nie wiem czy masz gaz - jak tak - to sprawdź osobno na gazie (mostkując przekażnik lub podłączając bezpośrednio napięcie pod elektromagnes)

faktycznie sprawdź jeszcze i rozruchowy - może on leje... i zalewa ci silnik...

napisz jeszcze więcej szczegułów co robiłeś i jakie zmiany - to może cosik innego przyjdzie do głowy...

ps.w sumie jak wymieniasz paluszek i przewody to zawsze warto odżałować te 20 pln i kupić kopułkę też - a przynajmniej masz pewność że to nie to...

aha podociskaj przewody WN dokładnie jeszcze raz i sprawdź czy nie mają przebicia - nawet nowe ze sklepu zdarzają się felerne - wiem bo sam kiedyś takie kupiłem - przy okazji sprawdź w jakim stanie są świeczki - czy nie ma nagaru i czy jest ładna iskra...

na początek tyle - a jak dalej będzie źle to można szukać w sterowaniu wtrysku itp...

pozdrawiam... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2004 14:15:34 
Moderator

A może prostsza bardziej banalna przyczyna czyli filterek paliwa. Jak dawno go wymieniałeś??
Może jest tak bardzo zasyfiony że nie puszcza paliwka.
Jak auto wkręca się na obroty?? Bez problemów??

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 11:43:57 
Użytkownik

Cytuj:
napisz jeszcze więcej szczegułów ...

Zdarzylo sie ze 3 razy ze zgasl w czasie jazdy (raz na benzynie tuz po ruszeniu a w pozostalych przypadkach na gazie - silnik rozgrzany). Po tych gasnieciach byly trudnosci z odpaleniem ale zawsze w koncu odpalil (nieraz dopiero za ~ 20 razem).

Cytuj:
a sprawdzałeś regulator termiczny...?

Nie mam regulatora (wg ksiazki nie wystepuje on w KE i KE 3 Jetronic).

Dam mu dzisiaj jeszcze nowa kopulke i zobacze czy cos to zmieni (kable i palec juz nowe, swieczki o.k.).

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 11:50:50 
Klubowicz

Po tym co napisałeś o gaśnięciu podczas jazdy jestem na 100% pewny że to wtryski. Ja miałem tak kilka razy jak dojeżdżałem do świateł.. i wiecie co się działo... :(: :(: :(:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 12:36:03 
Użytkownik

Cytuj:
Po tym co napisałeś o gaśnięciu podczas jazdy jestem na 100% pewny że to wtryski.

Des ale jak wytlumaczyc to ze podczas jazdy na gazie rowniez zdarzylo mu sie zgasnac ? Przecierz wtryski wtedy nie pracuja !

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 12:51:22 
Klubowicz

Tego nie potrafię wytłumaczuć, ale nie można wykluczyć, że nie ma to związku.

Koszt wymiany wtrysków jest jednak spory dlatego rozumiem Twoje obawy.
U mnie jeszcze poza gaśnięciem i brakiem chęci odpalania była jeszcze kwestia falowania wolnych obrotów. Wymieniałem dwa razy czujnik cieczy <dwu stykowy> i regulowałem samochód u specjalisty od K-Jetronica i falowanie zniknęło... polecał mi ponadto jeszcze wymianę wtrysków które jak twierdził starczają na 80 000 kilosów.. mówił że na ogół na tym polegają problemy tych silników właśnie.. na kiespkiej wydajnosci wtryskiwaczy. Ja swoje wymieniam mam nadzieje już nie długo przy okazji roboty głowicy. Opiszę efekty na forum. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 13:21:51 
Użytkownik

jeśli chodzi o benzynkę - to faktycznie - tak jak kolega Paweł mówił wcześniej - wtryski należy dobrze przeglądnąć i sprawdzić czy nie ciekną - ewentualnie wymianka...

ale tak jak to widzę to i z benzynką i gazem jest ból... a jak z pracą silnika jak chodzi - równe trzyma obroty... wkręca się też bez problemu na benzynce i na gazie...? nie ma czasami takiego problemu, że jak go przeciągniesz do końca skali i odpuścisz momentalnie pedał gazu i dasz na luz z przytrzymanym sprzęgłem to momentalnie gaśnie lub ostro przygasa a obroty falują...

bo jeśli tak to może być problem z regulatorem wolnych obrotów lub też ciśnieniam dolotowym powietrza - gdzieś "po drodze" może być nieszczelność na dolocie powietrza...
ewentualnie sprawdź tarczę spiętrzającą czy się nie zacina gdzieś i czy nie stwarza jakichś za dużych oporów przy podnoszeniu (sprawdź dokładnie tę klapkę czy się nie blokuje tu przy samym dole o obudowę przepłymierza)... sprawdź jej położenie czy ma odpowiednie (w przypadku KE-jetronica górna krawędź tarczy powinna być pomiędzy 1.9 - 3.0 mm poniżej stożkowego leja) regulacja jest od spodu (po wyciągnięciu filtra powietrza - od spodu tej klapki jest śruba regulacujna)

ps. a jak z zapłonem - nic nie ruszane... może zapłon przestawiony...albo pasek przeskoczył o jeden ząbek - no ale to by ci zamuliło silnik... więc posprawdzaj jeszcze raz wszystko dokładnie - ewentualnie jak już nic nie zdziałasz sam to wizyta na warsztacie i analizatorze spalin chyba raczej będzie konieczna...

ps. właśnie przyszło mi jeszcze coś do głowy ...jak masz rozgrzany silnik to masz odpowiednio niskie obroty??? czy może masz podwyższone... miałem kiedyś taki problem że za cholerę nie mogłem swojego odpalić ani na benzolu... ani na gazie...nawet w czasie jazdy czasami ni stąd ni z owąd po ruszeniu potrafił zgasnąć, a wcześniej przyjechałem do domku bez problemu... i wiesz co zjeździłem z 10 zakładów i 10 różnych teorii ale co najśmieszniejsze jeden już mi kazał cały silnik wymienić...hehehe fest mechanior... a usiadłem nad nim z miernikiem w garażu i olśniło mnie...

sprawdź regulator wolnych obrotów (taka mała pompeczka wstawiona w rurkę) ona pompuje ci powietrze do silnika jak odpalasz, a co najważniejsze sprawdź dokładnie przewody przy niej (taka mała kość wpinana do nigo - 2 stykowa... przynajmniej taka jest u mnie) problem właśnie tkwił w niej... otóż ona potrafi się wyrobić i nie stykać jak należy... czasami któryś przewód zaśniedzieje lub się przełamie...(taśma izolacyjna i dwie gumeczki biurowe lub kawałek drucika załatwią wszystko...) po przekręceniu kluczyka na tej kości powinno być napięcie 12 volt lub zbliżone... jak będzie dużo niższe to szukaj usterki w elektryce... przez to pompka może źle pracować...

patent niezły ale jak nie masz powietrza w układzie to czy on jest ciepły czy zimny i masz benzynkę czy gaz - to i tak nie odpalisz - sam to przerabiałem...

takie małe badziewie a tak wkur......e :P :diabel: hehehe

pozdrówka... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 14:45:39 
Użytkownik

Cytuj:
... a jak z pracą silnika jak chodzi - równe trzyma obroty...

Na ogol jalowe trzyma rowno (gaz ~ 800 , benzyna ~ 1000) ale czasem zdarza sie ze plywaja max okolo +/- 100.

Cytuj:
... wkręca się też bez problemu na benzynce i na gazie...?

Bez zadnych problemow i nie gasnie po odpuszczeniu gazu.

Cytuj:
po przekręceniu kluczyka na tej kości powinno być napięcie 12 volt lub zbliżone...

Jest 11,5 V. Mimo wszystko przyjrze sie dokladniej tej pompce (silniczek krokowy bodajze) i jej stykom oraz przewodom powietrza. Klapa przeplywomierza i jej ruchomosc oblukana miesiac temu przy okazji wymiany uszczelki pod glowica.

Dzieki kristof200

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 21:53:59 
Użytkownik

Jak mi nie chciał odpalać to sie okazało, ze winny był reduktor gazu. Po prostu wyrobiony był w srodku taki mały zaworek gumowy i zalewało silnik gazem. Jak zgasiłem na ciepło to wtedy dupa. Ani na gazie ani na benzynie. Musiał trochę ostygnąć i wtedy palił. Po wymianie reduktora problem zniknął.

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 22:17:48 
Użytkownik

nei chce nic mowiec ale przeciez wtryski nie mam nic wspolnego z zaplaniem samochodu gdy on jezdzie normalnie ,

wg mnie moze to byc czujnik dwu stykowy temp o ktorym mowi des

moze byc cosik takiego ze bolokuje ci sie czunik w srodku ma takie cosik od wlanczania wtryskiwacza rozruchowego i wtedy pod czas odpalania na cieplym on zalwa ci silnik ale to latwo srapwdzic rozgrzej samochod z gas i sproboj zapalic

jak nie odpali wycaignij swiece i zobacz czy sa mokre

ewentulanie mozesz rozgarzac silik odlonczyc wtyczke od wtryskiwacza rozruchowego i sproobwac zapliac

jezeli masz gaz to mozesz miec jakis zaworek przeciw wybuchowy i on moze przepuszczac powietrze byc nie szczelny , a gdy silnik odpala podcisnienei zacyna dzialac i go troche zassa do srodka i przestaje przepuszcac powietrze

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2004 08:16:10 
Użytkownik

a może poprostu to cewka zapłonowa dostaje zwarcia!!!??? :?: :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2004 10:08:17 
Klubowicz

Ja mialem podonbnie, tylko ze dosc krotko. Winowajca byl wadliwie dzialajacy czujnik halla. Potem padl totalnie i wcale nie chcial zapalic. Koszt nowego do NG - 150zl

Tytuł:
PostNapisane: 12.lut.2004 13:57:04 
Użytkownik

Witam ponownie

Na razie mu przeszlo po tym jak rozebralem i zlozylem ponownie uklad regulacji wolnych obrotow (2 weze gumowe i regulator elektryczny powietrza dodatkowego).

Polaczenia wezy podociskalem a regulator przemylem nafta (mozliwe ze sie zacinal bo wyplukalem z niego troche syfu).

Jesli to bylo to, to jest po sprawie ale jak przyjdzie pare dni deszczu i problem wroci to zaczne znowu szukac w elektryce.

Dzieki za wszystkie sugestie

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1