.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.kwi.2025 11:04:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Instalacja glosnikowa w B4
PostNapisane: 10.lut.2004 21:57:52 
Użytkownik

Moze mi ktos powiedziec czy oryginalna instalacja glosnikowa jest odpowiednia przy zamontowaniu glosnow typu 50W RMS(Hertz 10cm) z przodu i 45W RMS z tylu(JBL 13cm) oczywiscie bez uzycia wzmacniacza dl nich.Chodzi mi o to czy musze prowadzic nowe grubsze kable od glosnikow do radia aby uzyskac jak najmniejsza strate mocy? Skoro glosniki nie sa podlaczone(bynajmniej narazie :diabel: ) przez wzmacniacz.
Moc idzie z radia 4x50W(4x26W RMS).
Z tego co widze to kable instalcji glosnikowej audi nie sa zbyt rewelacyjnej grubosci i jakosci :( , nie zbyt mi sie chce prowadzic kable wzdluz auta i czy zmiana okablowania wplynie znaczaco na poprawe jakosci dzwieku i mocy :?:

A4 1.9 TDI 130PS AVF lub AWX srebrne Znaleznione :-)

ObrazekObrazekObrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 22:25:21 
Użytkownik

Witam
U mnie byly zalozonew glosniki 4x50 W RMS i standardowa instalka dawala rade jednak ja ja zmienillem, troche pracy ale sie oplacalo.
Jednakoprucz slabego okablowania glosnikowego, wrecz mizerne sa przewody zasilajace. One rowniez maja wplyw na jakosc dzwieku
W niedalekiej przyszlosci planuje je zmienic na takie o przekroju 2,5mmkw
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.lut.2004 23:09:23 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Witam. Jeżeli chodziło by o same kable to mają one zdecydowanie wpływ na jakość odbioru... jeżeli zamierzałbyś rozbudować system nagłośnienia, a zależy ci na jakości proponowałbym zmienić... Samymi kablami efektu hi-end nie osiągniesz, ale co ciekawe zastosowanie dobrych przewodów ma zdecydowany wpływ na budowę sceny... (co słyszałem.... choć na sprzęcie domowym), zmieniając kable nie ograniczysz przynajmniej możliwości systemu... który budujesz...

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2004 00:46:43 
Użytkownik

To co chcesz zrobic i jaka masz instalke oryginalnie spokojnie do tego wystarcza (z nawiazka). Nic nie zmieniaj.

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2004 08:07:37 
Użytkownik

poieram taka instalacja jest wystarczająca, a jak już naprawdę pomyślisz o rozbudowie sys . audio to opr. wymiany przew. trzeba pociągnąć dosyć wypasine zasilanie z bespiecznikiem, kondensatory, filtry, itp.. wtedy już wymiana przewodów ma sens, przynajmniej tak ja uważam :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.lut.2004 09:39:01 
Użytkownik

Ja bym proponował pociągnąć tylko solidne zasilanie pod radio.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2004 20:09:42 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Ja tez bym radzil na poczatek podciagnac dobre zasilanie pod radjo, bo inaczej z tych twoich 4*26 zrobi sie 4*15 :( . Takie radio jak masz moze w szczytach szarpac z instalacji ponad 15 Amper :!!: . Najlepiej podciagnac zasilanie od akumulatora bezposrednio (+ bezpiewcznik oczywiscie). Ewentualnie od zapalniczki, ta instalacja jest do 30A. Jak lubisz sie bawic to mozna wymienic kable idace do glosnikow, ale jak nie masz wzmacniacza to nie jest konieczne. Nie spodziewaj sie ze po wymianie kabli glosnikowych nagle zacznie sypac niesamowicie muzyka :peace: najprawdopodobniej nawet nie wyczujesz roznicy, oczywiscie poganiajac z samego radia, a nie wzmacniacza.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2004 20:19:40 
Użytkownik

wowo napisał(a):
Ja bym proponował pociągnąć tylko solidne zasilanie pod radio.

...dobrze mówi... ;) :diabel: prądu nigdy za wiele... :P

a jeśli chodzi o zmianę kabli to darowałbym to sobie - przynajmniej dopuki nie wstawisz jakigoś konkretnego pieca - który ze względów technicznych będzie tego wymagał... hehehe chyba że masz za dużo wolnego czasu... ;) :P

puki co to raczej specjalnej różnicy po wymianie kabelków nawet nie odczujesz... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.lut.2004 21:37:32 
Użytkownik

Wiec tak, na przodzie mam Hertze 10cm do tego syczki Pioneera. W boczkach z tylu s JBL 525e dwudrożne. Wszystko to podlaczone bezposrednio pod cztery kanaly mojego radia bez wzmacniacza.
Do tego z tylu Magnat 360 ktory npedza tube JBL CTX300. Druga tuba 30cm jest w tej chwili wyjeta w celu obnizenia zapelnienia bagaznika.
Wzmacniacz ma pociagniety + i - z akumulatora oczywiscie poprzez bezpiecznik. Sygnal do wzmacniacza jest oczywiscie poprzez czincze.
Teraz musze tylko to wszystko ustawic(szczegolnie glosniki z przodu) bo cos malo srednich tonow jest. Jak bedzie malo to musze jeszcze znalezc jakis wzmacniacz pod te glosniki ale wtedy bede musial ciagnac kable do kazdego glosnika osobno i troche byloby mi zal tych glosnikow gfyby wypluly membrany bo przez radio nic im nie szkodzi.
Jedyne co to musze pociagnac napiecie akumulator-radio .

Co wy na to?? :):

A4 1.9 TDI 130PS AVF lub AWX srebrne Znaleznione :-)

ObrazekObrazekObrazek

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1