Zydor napisał(a):
a co z tym paskiem ???
To fatalnie a ile nowa pompa ? To wyglada na to ze bedzie musiala sie pocic.. a jakby tak podmienic przod pompy ??

hehehe ocho jaki kombinator alpejczyk...

...ale popieram - jak się da to wszystko reanimować - bo wiadomo że taniej... (ceny nowych kosmos!!! więc nie warto - no chyba że masz grubą pęgę albo tłustego sponsora...szczeguły na
www.bosch.pl ) jednak z drugiej strony co nowe to nowe!!! ale bądźmy realistami...
a co do paska... przy wymianie paska wielorowkowego należy także wymienić (aczkolwiek w związku z ceną - nie wymieniają wszyscy) rolkę prowadzącą - która jest w niektórych modelach jednocześnie napinaczem tego paska, chyba że pompa wody napina pasek to warto wymienić i pompę wody...
a jeśli chodzi o samą wymianę to najważniejsze jest to aby nie poprzestawiać rozrządu nawet o 1 ząbek bo możesz sobie dopiero narobić kłopotu... dlatego jeśli chodzi o rozrząd to zgadzam się z kolegą powyżej - ja mimo wszystko że wiem jak to zrobić to dla pewności - ustawienie rozrządu pozostawiam zawsze specjaliście...
a w skrócie to wygląda tak : musisz idealnie spasować punkty na kole zamachowym (takie kreski lub kropki) z nacięciami na bloku silnika (jak się dobrze przyjrzysz od góry silnika przez takie - ja to nazywam okienko) - zobaczysz je...
oraz tak samo znaczone jest koło na wałku rozrządu po którym porusza się pasek wielorowkowy - z wycięciem (kreskami na bloku) wtedy 1 cylinder powinien być na górze a palec w aparacie zapłonowym (tą swoją krawędzią) powinien być skierowany do dołu... no i te wszystkie punkty muszą się idealnie pokrywać i pasować ze sobą - ale tego opisu nie traktuj dosłownie bo trudno jest to dokładnie opisać - coś co się robiło tylko kilka razy w życiu...
ale jeśli naprawdę będziesz się upierał że chcesz to samemu zrobić - to skonsultuję to bardziej dokładnie z moim mechaniorem i opiszę ci to w miarę szczegułowo i badziej poprawnie i przejrzysto niż teraz...
a puki co to naprawdę warto odżałować te 20-30 zeta i zlecić to fachmanowi który robi takie rzeczy na codzień - a napewno będzie dużo szybciej...
ps. zawsze możesz gapić mu się na ręce... przynajmniej się czegoś nowego nauczysz na przyszłość - a i on nie odwali maniany... pozdrówka...