więc tak puki co to masz amerykańca furacz 1 liga - zanim swojego kupiłem to na takiego polowałem - ale to poza tematem...
a jeśli chodzi o 5000s to powinieneś mieć skrzynkę automatyczną taka była przy silnikach 2B - no chyba że masz inne oznaczenie literowe motoru - albo to jakiś wynalazek - no chyba że to jakaś "specjal editions"...
więc tak jeśli chodzi o sprzęgło - a dokładniej o docisk:
Cytuj:
A więc Może niewiem za duzo o Audi, ale wiem do czego słuzy docisk
i jeżeli docisk nie dociska to nie ma siły zeby przeniesc moment obrotowy z silnika na skrzynie biegow
to prawda aczkolwiek no nie do końca tak jak piszesz - bo docisk i tarcza sprzęgłowa cały czas ze sobą są złączone dopiero pod wpływem ciśnienia wytworzonego w układzie siłownik wypycha widełki razem z łożyskiem i wtedy dopiero następuje rozsprzęglenie... a że to układ hydrauliczny to nie ma tam możliwości regulować luzu po za drobnymi wyjątkami... więc ten układ w zasadzie nie jest zbyt skomplikowany i napewno dasz sobie z nim radę...
siłownik powinno się wyciągać niezdejmując skrzyni - ale wiem z własnego doświadczenia że jest to prawie niemożliwe - a już tymbardziej gdy masz napęd Quattro... aby wyciągnąć siłownik to trzeba nieźle się nagimnastykować (zawleczkę ściągniesz podważając śrubokrętem), a siłownik delikatnie wybijesz młoteczkiem - tylko uważaj na przewód...
poza tym że w układzie jest ciśnienie to jeszcze o niczym nie świadczy ponieważ może być nie wystarczające, a wręcz ten tłoczek w pompce przy pedale sprzęgła może być na tyle wyrobiony żę nawet zestaw naprawczy mu już nie pomoże i może pomimo to puszczać płyn dookoła niego pomiędzy tymi oringami i nie będzie wycieku na zewnątrz - a sprężyna to naprawdę tutaj ma najmniej do gadania bo ona jedynie odciąga pedał do końca jak już jest prawie na samej górze przy normalnym stanie...
więc albo puszcza już pompa (ten tłoczek przy pedale sprzęgła) albo siłownik cieknie lub widełki są trachnięte - no ale ja dalej będę obstawiał docisk - a dokładniej te słoneczko po którym porusza się łożysko - ponieważ miałem taką samą sytuację... i też stało to się nagle jak tylko dałem na luz - i już biegu nie wbiłem... no ale lepiej żebym się mylił bo cena kompletu nowego jest kosmiczna...
a co do hamulców to są one wspomagane od pompy wspomagania jest tam wyprowadzenie (przewód) do takiej gruchy ona jest przy podłużnicy z prawej strony silnika patrząc od przodu auta - jak masz kanał to zobaczysz ją bez problemu to jest ten akumulator ciśnienia - może on już się skończył i nie trzyma ciśnienia
pozdro... a swoją drogą odpowietrzenie sprzęgła to nie jest taki pikuś (a przynajmniej dla kogoś kto robi to pierwszy raz) wiem bo sam to przerabiałem...

[/quote]