ogólnie sytuacja wygląda tak: planował bym zwiększyć dopływ powietrza stosując centralny wlot (zderzak), rozwiązanie takie dałoby dodatkowe powietrze, którego wiadomo nigdy nie zamało....., problem pojawia sie przy zachowaniu proporcji gazu, dodatkowo reduktor dawkuje ilość gazu w zależności od podciśnienia w kolektorze dolotowym, zmiana dolotu i zastosowanie wymuszonego wlotu zmniejszyło by to ciśnienie (teoretycznie...) co powodowało by jego niedobór, samo podkręcenie reduktora itd. nie rozwiąze problemu tyko pogorszy sprawę...(sprawdziło by sie to np. w jednym punkcie obrotów załóżmy przy 3000 i to jeszcze zależnie od prędkości i biegu...).
Pytanie zatem takie skąd wziąć podciśnienie (dla przewodu kompensującego -działał by na membrane reduktora...tak mi sie wydaje) myślałem o kolektorze dolotowym... miejsce za przepustnicą bo tam nie powinno sie ono tak zmniejszć przy takim dolocie ?? Drugą istotną rzeczą byłoby podciśnienie dla samego reduktora które powodowało by pobór gazu...?
Ewentualnie jakie są możliwości zastosowania reduktora o ciśnieniowym wydatku gazu?? Wtedy nie było by to zależne od podciśnia ?? jakoś tak...
mihaszek napisał:
Cytuj:
ja brzerabiałem dolot cale te ustrosjtwo przed puszka z filtrem zastompiłem PCV(jedno kolanko 15' i rura prosta fi 75mm) niesty musąłem ruszac z wiekszego gazu i jezdzic na wyszyh cut obrotah co powodowało wysze spalanie. ale wiem ze jest mozliwosc zrobiena miksera na wymiar i wtedy nie ma problemu z gardłem w dolocie. tylko mysle ze trzeba na wolyh przylac gazu zby sie skald miesznki zgadzał . to trohe jak z takim prostym zestawem do silnika turbo albo masz wysze-srednie obroty spoko i zalewasz duł albo na odwrut duł i powedzmy srednie spoko ale nie masz gury. w tym wypatku sportowym trzeba sie liczyc z minimalnym spalaniem na pozomie 14-16 i to czy jezdzisz szybko czy wolno a o swiecach i kablah tzreba pamietac 2x cześciej
to rozwiązanei nie dało chyba za dużo... bo motor przestał być elastyczny...
Ja sprawdziłem to u siebie i okazuje sie ze skierownanie dolotu "na nawiew" nie dało nic pozytywnego na gazei (przy takim rozwiązaniu), paliwo odwrotnie...
Wuja napisał:
Cytuj:
stary ... dlaczego chcesz na sile kombinowac z powietrzem ?? na najprostrzej instalce tego po prostu nie ma co robic ... Jest patent ktory moim zdaniem ma szanse powodzenia, ale powiem o nim dopiero wtedy, gdy uda mi sie go zrezac (hehe ktos musial przejac paleczke po Szostim )
hmm na siłe może i tak...ale wydaje sie ze z odrobiną wiedzy i chęci można świetne rzeczy wykombinować które będą miały sens i dadzą efekt...Ostatecznie mógłbym mieć
www.relaz.pl/art-market/motylek.swf ... i smigać z gromadą problemów których nie potrafili rozwązać mi gazowncy... Jest inaczej...