Maridk napisał(a):
Możesz troszkę rozwinąć temat?? Czyli wymiana uszczelniaczy pomogła? Mam coś takiego u siebie i wiem że czeka mnie ich wymiana, ale zastanawiałem się właśnie co może być przyczyną ciemnego oleju i smrodu paliwa podczas jego wymiany.
U mnie nie smierdzialo paliwskiem, bo wiekszosc czasu smigalem na gaziwie. Ale powiem ci ze w kolegi furaczu tez 2.2t smierdzi benzyna olej strasznie. Poza tym czasem z rury wydechowej potrafi puscic dymka (podobnie jak u mnie przed wymiana uszczelniaczy). Na dniach bedziemy wymieniac uszczelniacze i napisze jaka jest roznica w kolegi samochodzie.
U mnie tak jak juz pisalem bardzo to pomoglo, olej jest czysty, ma konsystencje pomimo 11000 przebiegu i nie ma mowy o jakims dymku z rury. Silniczek (i zapewne turbinka) zadowala sie 1l oleju na 10000 km.
P.S. Po wymianie uszczelniaczy silnik, pomimo ze jade na oleju z "przebiegiem 10000km , nie pracuje glosniej!!!
P.S.2 Jesli wymiana gumeczek nie pomoze, w sensie ze paliwem nie bedzie smierdziec, to udamy sie do wtryskiwaczy, bo moze byc tak ze wtryski leją, ale dymka to juz nie powinien puszczac i tak + czystszy olej + mniejsza konsumpca:)