.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 22:55:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Olej w skrzyni biegów w B4 - wymieniać czy dolewać?
PostNapisane: 30.kwi.2004 14:20:37 
Użytkownik

Witam po dluzszej przerwie.......wszyyyystkich klubowiczow...

Mam pytanko:
1. czy w B4 nalezy zmieniac....czy tylko dolewac olej do skrzyni biegów?
2. jesli tak to jaki polecacie....?

Moj znajomy (maniak od olejow i smarow) uparl sie ze trzeba wymienic w mojej niuni olej od skrzyni...bo ma juz iles tam lat, itp itd....
Ale ja sie troszke obawiam...bo jak w swoim merolu raz wymienil...to biegow nie mogl wrzucic....i skonczylo sie na serwisie...i wymianie oleju przez fachowca...(bo jak sie okazalo olej so skrzyni....to bardzo wazna sprawa - ze wzgledu na parametry...)

Pytalam mojego mechanika czy doradza wymiane (a pracuje w serwisie VW) i powiedzial ze oleju sie w B4 nie wymienia ale dolewa...ale juz sama nie wiem co i kto ma racje...

Pomocy....zanim mi niuni skrzynie przesmaruja....

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2004 14:57:56 
Użytkownik

Podjedz do ASO i niech Ci doleją oryginalnego oleju.

A olej mozna wymieniać TYLKO oczywiście na taki jaki parametrami przewiduje katalog. Np. mozna spoko zalać Castrola TAF-X`a .

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2004 15:16:07 
Użytkownik

Ja do mojej setki wlalem shella i nie nazekam niec sie nie zepsulo a sam wymienialem... stary byl paskudny i nie ladny a mam 200 nabite.. teraz prawdopodobnie olej wymienil bym na fusha. Tak na przyklad do BMW i VW (nie wiem czy do audi tez) do silnika (tzw pierwsze zaleanie) leja te koncerny wlasnie fuhsa..

Pozdrawiam
Zydor

Tytuł:
PostNapisane: 30.kwi.2004 15:20:35 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
dolewac mozna jak wiesz ile olej ma lat , ile kilometrow zrobione i jaki olej ... jezeli tego nie wiesz to wymien ... syntetyk 75W90 ... Castrol TAF-X , Mobil 1 SHC lub G 052 911 A (numer oryginalengo oleju dostepnego tylko w ASO) a mechanikowi ktory powiedzil ci ze oleju sie nie wymienia proponuje rozebranie skrzyni w 10 letnim aucie ... zasugeruj mu rowniez znaleznienie magnesu na bocznej scianie komory mechanizmu roznicowego :peace:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1