.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 22:40:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwne wycie :|
PostNapisane: 02.maja.2004 18:13:04 
Użytkownik

Witam
Mam problem: przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem cos wyje, z tym ze przy hamowaniu silnikiem dźwiek jest przerywany (niestabilny). Przy przyspieszaniu wysokosc dzwieku sie zmienia w zaleznosci od obrotow i obciazenia. Co to moze byc? Podejrzewam skrzynie - moze jest za niski poziom oleju (jak to sprawdzic?), moze trzeba go wymienic? Spotkał sie juz ktos z takimi objawami? Jakies propozycje?

B3; 1,8 gaźnik

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 09:10:03 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
na jakims konkretnym biegu? U mnie np. nie najmniej slyszalnym biegiem jest 3-ka :peace: , poprostu wyroznia sie, ale nie ma tragedii.

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 11:18:07 
Użytkownik

Napewno słychac na 2,3,4 i 5 biegu, na 1 to chyba sam silnik zagłusza. Przy mocnym wcisnieciu gazu dzwiek jest wyrazniejszy. Po wcisnieciu sprzegła jest cisza niezaleznie od obrotow, moze to przeguby wewnetrzne? - jaki jest objaw ich zuzycia, klekotanie jak przy zewnetrznych?

na ulicy juz kilkakrotnie spotkałem sie z podobnym dzwiekiem wydobywajacym sie z b3, moze ten typ tak ma ?!? :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 22:20:27 
Użytkownik

Nie znam się za bardzo ale może to coś ze sprzęgłem nie tak. Jakieś łożyska tam są chyba i jak wysprzęglasz to wtedy nie pracują i jest cisza. U mnie jak stoi auto odpalone na luzie to coś huczy w okolicy silnika a jak wcisnę sprzęgło to jest cisza.

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 22:27:51 
Użytkownik

witam

sprawdz z tym sprrzeglem czy na ludzie chodzi tak samo z wcisnietmy sprzeglem i z wyisnietym

a pozniej pojedz na wymiane oleju w skrzyni i zlej sobie ten olej przez jakas jasne szmate zobaczysz ile syfu bylo i czy sa jakeis grosnie wygladajace opilki

a moze w silniku masz za malo oleju ???

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 22:50:59 
Użytkownik

Dzwiek objawia sie tylko w czasie jazdy.
Na luzie w czasie postoju jest jakas roznica w zaleznosci czy sprzegło jest wcisniete, czy nie.
Objawy nie zaleza od poziomu oleju w silniku.
Ile kosztuje olej do skrzyni? Jak sprawdza sie jego poziom, jest otwór przelewowy? Trzeba zachowac przy wymianie jakies specjalne procedury?
Ktore lozysko w skrzyni moze wydawac takie dzwieki? Jest tylko jedno toczne (pracuje chyba tylko przy wcisnietym sprzegle) reszta to slizgowe, tak?
Widze ze tylko ja mam taki problem, naprawde nikt sie z czyms takim nie spotkał?
Martwie zeby to nie było cos powaznego...
pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2004 23:51:23 
Użytkownik

witam

olej do skrzyni okolo 23 zl za litr ja tyle placilem
ale sa tez lepsze :D:P i drozsze

hmm nie ma zadnych specjalnych procedur wymiany oleju w skrzyni

odkrecasz korek przelowowy ten gorny

pozniej ten dolny sposzczasz olej najlepiej na troche przechylonym samochodzie (jezeli bedziesz to robil sam )
poznij zakrecasz ten dolny i wlewasz tle oleju ile sie zmiesci do momentu az bedzie sie wylwewac tym otworem co bedziesz wlewal
oczywiscie samochod ma stac juz plasko czyli prostopadle do kieruku dzialania grawiatacji ziemskiej :P

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2004 12:00:15 
Klubowicz

łożysko oporowe pracuje tylko przy wlaczaniu sprzegla. u mnie cos rzęży i mysle,ze jakies lozysko sie konczy. ciekawe czy sie oplaca to robic,czy czekac,az ustane gdzies na skrzyzowaniu i wtedy kupic druga skrzynie. a olej wymienic to nie problem. u ciebie moze pomóc

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2004 14:37:09 
Użytkownik

hm wlasnie tak samo sie zastanawiam, szukac usterki czy olac i czekac az sie rozkraczy :diabel: ... W wakacje mam do zrobienia jakies 6kkm w jednym rzucie i jakby skrzynia padla to pewnie nie bedzie sie opłacało auta holowac do Polski ;)
jezeli wymiana oleju wyglada tak jak to opisał juziooo to chyba zbiore kase i wymienie...
trzeba by do jakiegos speca podjechac - tylko nie mam zaufania do mechanikow :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1