.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 22:36:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: chiptunning
PostNapisane: 06.maja.2004 10:46:47 
Użytkownik

mam pytanko, jesli sie wsadza chipa grzebie sie cos przy pompie paliwowej, i przy sterowniku sterujacym praca silnika. Jak moge sprawdzic czy moje autko mialo chipa i czy czasem nie zostal wyjaty przed sprzedaza? wielkie dzieki za pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 06.maja.2004 11:08:27 
Klubowicz

Przy pompie paliwowej to się raczej nic nie grzebie, a przynajmniej przeważnie nie. Mapy paliwa zmieniane są bezpośrednio w oprogramowaniu ECU, które steruje wszystkimi funkcjami silnikia. Ewentualnie, jeśli wtryski paliwa były oryginalnie za małe, aby podać odpowiednią ilość paliwa, to wtedy się je wymienia, jak chyba ma miejsce w najnowszych rocznikach Audi (np A4 8E z silnikiem 1.8T).

Jeśli Twoje auto kiedyś miało chip'a, a teraz go nie ma, to chyba raczej trudno będzie to teraz udowodnić. Ja u siebie mogę na przykład wsadzić z powrotem oryginalne ECU, i nikt nigdy się nie dowie, że wcześniej tam siedziało zaczipowane ECU. Albo w niektórych przypadkach na zaczipowane ECU można wgrać z powrotem oryginalny soft, nawet bez wyjmowania ECU spod maski i też nie będziesz wiedział co tam było wcześniej.

Dane o historii ciśnienia wytwarzanego przez turbo też się po jakimś czasie wymazują, bo nie ma miejsca na trzymanie tam obszernych logów, więc i po tym się człowiek nic nie dowie.

A jeśli tylko chcesz sprawdzić, czy w tej chwili auto ma niefabryczny soft, to albo podpiąć pod komputer (program VAG-COM lub VAG-Tool) i pologować poziomy ciśnienia, albo pojechać na hamownię.

Pozdrawiam,

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1