.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.kwi.2025 17:12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przeprogramowanie komputera MAC-11 z A200 MC
PostNapisane: 26.maja.2004 18:25:29 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Witam. Zastanawialismy sie z kolega nad lekkim tuningiem silnika 2,2t MC.

Chce zmienic/zmodyfikowac mape doladowania w MAC-11 tak zeby w srednim zakresie obrotow doladowanie siegalo ~0,6bar (zamiast ~0,4), do tego przesunac wyzej (np.do 0,8) wartosc cisnienia przy ktorym odcina pompe paliwa.
Do tego oczywiscie mala zmiana/przerobka sprezyny w waste gate, moze nie tyle wymiana co male testy z podkladkami, otwierala sie troche przy wyzszym cisnieniu niz ~0,6.

Czy ktos z was probowal kiedys ingerowac w eprom w komputerze z A200? Szukam wszelkich informacji na ten temat. Mam dostep do sprzetu, na ktorym mozna by zczytac/zapisac/zmienic program we wszelkich pamieciach.

Z gory wielkie dzieki za info!

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2004 18:38:17 
Użytkownik

Auto: Audi Coupe Quattro V8T ; VW Golf 1 4x4 T
http://www.homestead.com/ben_swann/boostin.html

Tu masz trochę teorii. A miejsce gdzie i co wpiąć podamwkrótce,boczasu poszukać teraz nie mam. Właśnie w następnym tygodniu u siebię będę wszystko robił. Wyciągałem komp, tyle że ja mam MAC 5 i wstawiłem manometr. Jutro jak zdążę będę wzmacniał IC...Rozpisze się na swojej stronie...jak zacznie działać...

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 10:15:13 
Użytkownik

ok. Moze gdzies wynajdziesz program na PC, ktory jest w stanie zmienic program zczytany z epromu z mac-11. Albo moze opis ktora wartosc za co odpowiada.

Z tej stronki co mi podales wyczytalem sposob na tuning:) troche hackerski. Tzn przeklamujac odczyt z czujnika cisnienia. Ale ma to co najmniej jedna wade, bedzie troche nietrafnie regulowany zaplon (pod przeklamane cisnienie).

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 11:43:07 
Klubowicz

Lukasik, jak bedziesz mial dumpa empromu w szesnastkowych wartosciach...to zmienic to mozesz kazdym edytorem ascii - najlepiej jakis do tego stworzonym programem ale tego jest pelno (zeby przypadkiem nie przestawic offsetow). Jesli bedziesz mial to jako binarke to sa hexeditory do tego :)
Ciezko bedzie znalezc offsety mapy spalania itp. Jesli wiesz jaki procek tam siedzi (typ model) to mozna to poddac dissaesmblacji - przetlumaczyc kody rozkazow procesora na poszczegolne mnemoniki i wtedy latwo mozna sie skapnac gdzie sa obszary danych a gdzie kod programu...

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 13:28:26 
Klubowicz

I wszystko jasne ... :peace: :diabel: :galy: :D

POZDRO

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 13:36:28 
Użytkownik

moge zrzucic zawartosc epromu, nie ma problemu, zmienic wartosci tez, np hexeditem :). tylko dobrze by bylo zebym wiedzial gdzie co jest zapisane. moze ktos mial z tym kiedys do czynienia.

z rozkodowaniem programu mialbym problem, musialbym braciszka poprosic :) ale wydaje mi sie ze znalezienie tego czego szukam moze być trudne, dlatego prosze o gotowca.

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 17:29:21 
Użytkownik

A może ktoś zna nazwę pliku - obrazu eprom'u...można by poszukać w necie, na emulach itd... Nie mam narazie za dużo czasu. Ale mam gdzieś zgrane stronki ze schematami i gdzie tą hakerkę uprawiać, tzn co gdzie wlutować...

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 20:17:43 
Użytkownik

http://members.rogers.com/pjberr/ECU_resis_mod.htm

O to mi chodziło... :) Metoda na rezystorek...

[url]D:\Warsztat\___BOOST__\Members.rogers\relay_jumper.htm[/url]

A to metoda na podtrzymanie pomp paliwa. Radzą przycisk i to jest ok...Może też patent z włącznikiem przy przepustnicy jak w podtlenku azotu...albo coś podobnego...zawsze to bezpieczniej

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2004 21:29:50 
Użytkownik

czy ja dobrze zrozumialem z twojego linku: wstawienie rezystora powoduje m.in to ,ze zaplon bedzie lekko wyprzedony? To oznacza w praktyce, ze przy nizszych cisnieniach doladowania zaplon jest bardziej wyprzedzany, niz przy wyzszym doladowaniu?

kefir200 napisał(a):
[url]A to metoda na podtrzymanie pomp paliwa. Radzą przycisk i to jest ok...Może też patent z włącznikiem przy przepustnicy jak w podtlenku azotu...albo coś podobnego...zawsze to bezpieczniej

A czy to nie bedzie przypadkiem tak, ze po wstawieniu rezystorka pompa bedzie odlaczana przy wyzszym rzeczywistym cisnieniu (np.2,0bar przy rezystorku 600ohm) i zbedny bedzie przycisk do podtrzymania pompki?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1