adamgt napisał(a):
Mam BRC sequent w A6 2.6Q z 95r i od momentu zamontowania chula bez najmniejszych problemów i konieczości regulacji. Zużycie gazu na poziomie 11-13l w trasie, a w mieście 14-16l. W A4 z ośką powinno być mniejsze o litr przynajmniej. Co do silnika to mój ma 320 tys km i nadal jeździ na oleju syntetycznym(z tym, że 5W50 Mobil, a nie jakieś wynalazki) i go praktycznie nie zużywa, odpala bez problemu etc. Sprawdziłbym na Twoim miejscu czy osiągi ma takie jak mówi fabryka tzn. czy się mieści w przyspieszeniu z danych. To Ci pokaże sprawność silnika i ogólnie jak auto zachowuje się w warunkach ekstremalnych, bez konieczności porównywania z innymi autami.W ramach awarii poluzował mi się jeden z elementów kolektora ssącego i trochę rechotał, więc założyłem zestaw naprawczy i jest miodzio. U Ciebie mogli już poprawić powód awarii , więc może w ogóle nie będzie problemu.
Silnik wg mnie mógłby się lepiej zbierać z dołu, bo do szybkiego wyprzedzania trzeba mocno redukować. Z drugiej strony ja to lubię, poza tym A4 jest lżejsze i z tego co piszesz 1-ośkowe, więc lepiej jeździ. Poza tym nie odczuwam braków w mocy, co stoi w sprzecznośći z opiniami na tej stronce. Może powinienem się przejechać 2.8.
Jakbym miał wybór brałbym 2.4 albo 2.8 30V bo są mocniejsze, poza tym zdaje się A4 z 96r. ma nienajtrwalsze zawieszenie,
CO do gazu to wpisz w wyszukiwarkę i znajdziesz opinie na temat instalacji.
Witam.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedż.
Faktycznie A4 jest lżejsze i powinno się lepiej zbierać (jest to 1-ośka) co do zawiechy masz rację, ale miałem już 2 egzemplarze i już się z tym pogodziłem.
Co do silnika nie mam w tej chwili większego wyboru ten stoi w niemczech i wychodzi w dobrej cenie (starczy jeszcze na sekwencję), problemem jest to jakiej firmy instalację wybrać. (i kto by to solidnie zrobił).
Miałem już dwie gazownie (ale II gener.) ale jakość montażu miała wiele do życzenia i wiedza gazowników również. Na moje pytania o sterowanie, elektronikę (zajmuję się tym zawodowo) wykładali się na podstawach. Jak tacy ludzie mogą dobrze zakładać i programować jak mają problemy z podstawą obsługi kompa.
---
pozdr jaca