.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 18.kwi.2025 23:59:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 2.6 V6
PostNapisane: 20.cze.2004 19:42:34 
Użytkownik

Witam.
Szukam wiarygodnych opinii na temat tego silnika (na temat samego A4 mam już zdanie wyrobione) nie chodzi mi o suche liczby tylko o opinie ludzi którzy takie Niunie eksploatują.
Chciałbym założyć gaz (pierw kupić taką Niunię - mam możliwość) i zastanawiam się czy jest to możliwe i czy będzie to dobrze chodziło podkreślam DOBRZE (biorąc pod uwagę że maluch i Audi to są pojazdy i jeden i drugi jeżdzi - tylko jak).
Tak naprawdę ile to pali i jak się to ma do silnika np. 2.4
Czytając wiele opinii na różnych forum fachowcy od gazu twierdzą zgodnie że instalacje IV generacji są jeszcze "niedoskonałe" w porównaniu z II generacją.

Jak jest w praktyce będę wdzięczy za wszyskie opinie nawet te krytyczne
Nie wiem czy są potrzebne jeszcze jakieś dane co do silnika wiem tylko że auto jest '96 i ma ok 200 tyś

---
pozdr jaca

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2004 19:50:09 
Klubowicz

Jezeli gaz to tylko instalcja wtryskowa,tam jest plastikowy kolektor i przy strzale(2 generacja gazu) wszystko rozlatuje sie w pizdu.
Jezeli juz chcesz cos na gaz to ja bym szukal 2.8 30V,196KM,napewno lepsze osiagi a zuzycie gazu takie samo lub troszeczke wieksze

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2004 20:11:30 
Użytkownik

Oczywiście myślałem o IV generacji tylko czy ktoś dobrze to zrobi,
bo czytałem że są silniki nieokiełznane dla gaziarzy.
Lubię jak wszystko dzieła perfekt i nie problemów z tym że nie ciągnie powyżej iluś tam obrotów, lub szarpie, lub gaśnie albo znowu nierówno chodzi itp, itd...
Jężeli chodzi o ten większy silnik niestety jest narazie dla mnie nieosągalny

---
pozdr jaca

Tytuł: Audi
PostNapisane: 20.cze.2004 20:20:08 
Użytkownik

Ja bym polecał Audi A4 1.8T ale w tym przypadku to raczej bez gazu, a do tego co ty chcesz to można ale chodzą opinie że troche mocy zabiera i troszke niszczy silnik, ale nie wiem czy to prawda.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2004 20:25:13 
Użytkownik

Oczywiście myślałem o IV generacji tylko czy ktoś dobrze to zrobi,
bo czytałem że są silniki nieokiełznane dla gaziarzy.
Lubię jak wszystko dzieła perfekt i nie problemów z tym że nie ciągnie powyżej iluś tam obrotów, lub szarpie, lub gaśnie albo znowu nierówno chodzi itp, itd...
Jężeli chodzi o ten większy silnik niestety jest narazie dla mnie nieosągalny

---
pozdr jaca

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2004 20:28:29 
Użytkownik

Auto: 80 Avant
Głupio to zabrzmi, ale zdaje się znajomy mojego kumpla ma sekwencję w A4 2.6 i jest bardzo zadowolony. Jak to on określa - prawie nie ma różnicy. No tylko trzeba troszkę wybulić ale jokość kosztuje. Moze uda mi sie zdobyć jego namiary, bo co info z pierwszej ręki to info z pierwszej ręki :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2004 20:34:17 
Użytkownik

Megster napisał(a):
Głupio to zabrzmi, ale zdaje się znajomy mojego kumpla ma sekwencję w A4 2.6 i jest bardzo zadowolony. Jak to on określa - prawie nie ma różnicy. No tylko trzeba troszkę wybulić ale jokość kosztuje. Moze uda mi sie zdobyć jego namiary, bo co info z pierwszej ręki to info z pierwszej ręki :)

to dzięki bo dużo ludzi twierdzi że jak już jedzie, to zwycięstwo :peace:

---
pozdr jaca

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2004 09:34:11 
Użytkownik

Mam BRC sequent w A6 2.6Q z 95r i od momentu zamontowania chula bez najmniejszych problemów i konieczości regulacji. Zużycie gazu na poziomie 11-13l w trasie, a w mieście 14-16l. W A4 z ośką powinno być mniejsze o litr przynajmniej. Co do silnika to mój ma 320 tys km i nadal jeździ na oleju syntetycznym(z tym, że 5W50 Mobil, a nie jakieś wynalazki) i go praktycznie nie zużywa, odpala bez problemu etc. Sprawdziłbym na Twoim miejscu czy osiągi ma takie jak mówi fabryka tzn. czy się mieści w przyspieszeniu z danych. To Ci pokaże sprawność silnika i ogólnie jak auto zachowuje się w warunkach ekstremalnych, bez konieczności porównywania z innymi autami.W ramach awarii poluzował mi się jeden z elementów kolektora ssącego i trochę rechotał, więc założyłem zestaw naprawczy i jest miodzio. U Ciebie mogli już poprawić powód awarii , więc może w ogóle nie będzie problemu.

Silnik wg mnie mógłby się lepiej zbierać z dołu, bo do szybkiego wyprzedzania trzeba mocno redukować. Z drugiej strony ja to lubię, poza tym A4 jest lżejsze i z tego co piszesz 1-ośkowe, więc lepiej jeździ. Poza tym nie odczuwam braków w mocy, co stoi w sprzecznośći z opiniami na tej stronce. Może powinienem się przejechać 2.8.

Jakbym miał wybór brałbym 2.4 albo 2.8 30V bo są mocniejsze, poza tym zdaje się A4 z 96r. ma nienajtrwalsze zawieszenie,
CO do gazu to wpisz w wyszukiwarkę i znajdziesz opinie na temat instalacji.

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2004 14:17:08 
Użytkownik

adamgt napisał(a):
Mam BRC sequent w A6 2.6Q z 95r i od momentu zamontowania chula bez najmniejszych problemów i konieczości regulacji. Zużycie gazu na poziomie 11-13l w trasie, a w mieście 14-16l. W A4 z ośką powinno być mniejsze o litr przynajmniej. Co do silnika to mój ma 320 tys km i nadal jeździ na oleju syntetycznym(z tym, że 5W50 Mobil, a nie jakieś wynalazki) i go praktycznie nie zużywa, odpala bez problemu etc. Sprawdziłbym na Twoim miejscu czy osiągi ma takie jak mówi fabryka tzn. czy się mieści w przyspieszeniu z danych. To Ci pokaże sprawność silnika i ogólnie jak auto zachowuje się w warunkach ekstremalnych, bez konieczności porównywania z innymi autami.W ramach awarii poluzował mi się jeden z elementów kolektora ssącego i trochę rechotał, więc założyłem zestaw naprawczy i jest miodzio. U Ciebie mogli już poprawić powód awarii , więc może w ogóle nie będzie problemu.

Silnik wg mnie mógłby się lepiej zbierać z dołu, bo do szybkiego wyprzedzania trzeba mocno redukować. Z drugiej strony ja to lubię, poza tym A4 jest lżejsze i z tego co piszesz 1-ośkowe, więc lepiej jeździ. Poza tym nie odczuwam braków w mocy, co stoi w sprzecznośći z opiniami na tej stronce. Może powinienem się przejechać 2.8.

Jakbym miał wybór brałbym 2.4 albo 2.8 30V bo są mocniejsze, poza tym zdaje się A4 z 96r. ma nienajtrwalsze zawieszenie,

Witam.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż. :peace:

Faktycznie A4 jest lżejsze i powinno się lepiej zbierać (jest to 1-ośka) co do zawiechy masz rację, ale miałem już 2 egzemplarze i już się z tym pogodziłem.
Co do silnika nie mam w tej chwili większego wyboru ten stoi w niemczech i wychodzi w dobrej cenie (starczy jeszcze na sekwencję), problemem jest to jakiej firmy instalację wybrać. (i kto by to solidnie zrobił).
Miałem już dwie gazownie (ale II gener.) ale jakość montażu miała wiele do życzenia i wiedza gazowników również. Na moje pytania o sterowanie, elektronikę (zajmuję się tym zawodowo) wykładali się na podstawach. Jak tacy ludzie mogą dobrze zakładać i programować jak mają problemy z podstawą obsługi kompa.

---
pozdr jaca

Tytuł:
PostNapisane: 21.cze.2004 14:40:10 
Użytkownik

adamgt napisał(a):

Witam.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedż. :peace:

Faktycznie A4 jest lżejsze i powinno się lepiej zbierać (jest to 1-ośka) co do zawiechy masz rację, ale miałem już 2 egzemplarze i już się z tym pogodziłem.
Co do silnika nie mam w tej chwili większego wyboru ten stoi w niemczech i wychodzi w dobrej cenie (starczy jeszcze na sekwencję), problemem jest to jakiej firmy instalację wybrać. (i kto by to solidnie zrobił).
Miałem już dwie gazownie (ale II gener.) ale jakość montażu miała wiele do życzenia i wiedza gazowników również. Na moje pytania o sterowanie, elektronikę (zajmuję się tym zawodowo) wykładali się na podstawach. Jak tacy ludzie mogą dobrze zakładać i programować jak mają problemy z podstawą obsługi kompa.

---
pozdr jaca

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1