.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.kwi.2025 18:41:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: NG i tym podobne > zawor od regulacji wolnych obrotow
PostNapisane: 24.cze.2004 08:51:18 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Mam pare pytan do uzytkownikow silnika NG i podobnych.

Co sie dzieje po odlaczeniu przewodu od "silniczka krokowego" ktory reguluje wolne obroty, czy silnik pracuje i ew. jakie ma obroty?

P.S. Wczoraj dobralem sie u kolegi do silniczka krokowego (byly komedie z wolnymi obrotami , lataly jak smrod po gaciach) i stwierdzilem ze jest zle ustawiony. Srubka (imbus mosiezny) regulacyjna (ktora ustawia minimalną szczelinę) byla tak wykrecona, ze przeslona ktora sie uchyla wewnątrz nie dosc ze byl calkowicie domknieta to jeszcze uchylona ale w przeciwną stronę o kilka mm :galy: . Takie coś wydalo mi sie bez sensu, poniewaz uklad kontroli wolnych obrotow chcac podbić je ruszal od pozycji spoczynkowej, wtedy przyslona przechodzila przez calkowilte zamkniecie, a potem dopiero zaczynalo uchylac :/ Zrobilem jak uwazalem za poprawne, tzn wkrecilem imbus do momentu az przyslona przeszla przez calkowite zamkniecie i uchylila szczeline z drugiej strony (2-3mm), tak ze nawet przy braku sterowania bedzie lecialo powietrze i samochod nie ma prawa zgasnąć. Kontrola wolnych obrotow w tej chwili moze co najwyzej zwiekszyc szczeline. Zamontowalem i jest wszystko pięknie ladnie :) A dzień wcześniej bambusy z serwisu mieli naprawic wolne obroty/ustawić sklad mieszanki i nic nie zrobili, tylko rozregulowali benzyne no i zainkasowali 90 zł (dzisiaj zwrocą), palanty jedne :/ wniosek, chcesz cos zrobic dobrze zrob to sam :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.cze.2004 11:42:27 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
ja pamiętam swoje ustawienie silniczka jeszcze jak miałem zalakowaną tą śrube od regulacji obrotów >> była tak wkręcona ze silniczek w stanie spoczynku dawal właśnie szczelinę (śruba tu była raczej wykręcona :diabel: ), przy braku zasilania przepustniczka była otwarta własnie w drugą strone.

jak odpinałem go to obroty wskakiwły na wyższe w rónych odstępach czasu tzn skakały, nie wysoko ok do 1200 i spadały, skoki te były regularne.

Wydaje sie mi ze to otwarcie przepustniczki tego silniczka jest po to aby silnik nie zgasł załóżmy przy jego defekcie...
to rozwiązanie jest raczej w innych motorach też stosowane (już pytałem :P )

dziwne jest tu to ze na benzynce obroty przy takim ustawieniu lubią też skakać :galy: (ale chyba jezeli kotoś ma zamontowany mikser/gaz
ja zmiejszyłem szczeline otarcia tej przepustnicy u siebie.

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2004 09:37:35 
Użytkownik

u siebie pamietam mialem przeboje z tym zaworkiem ... tymczasowo zamontowalem dlawice regulowana recznie ... efekt byl taki ze przy zimnym silniku troche ciezko odpalal ale jak odpalil to trzeba bylo go troche potrzymac na obrotach a po rozgrzaniu trzymal obroty jak trzeba ... zadnych wahan ... wreszcie znalazlem uzywke i w tym momencie wszystko jest jak trzeba - odpala od razu i jest wszystko ok.

Najlepszy tuning na swiecie? -> OOOO bez tuningu :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2004 10:21:20 
Użytkownik

jakos z kolegą poregulowalismy i jest ok :) jest tam pewna tolerancja. odpala bez wciskania pedalu gazu, a potem elegancko trzyma obrtoty.

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2004 12:05:54 
Użytkownik

a mnie skasowali mechanicy 400 zeta + 100 za podpicie do kompa
(nowy silniczek krokowy)
po wymianie silniczka i tej regulacji auto jest zrywniejsze, i kopa ma lepszego

stary silniczek sie blokowaB np przy 2000 rpm jak po dziurach jechaBem

ale ta nierówna praca silnika pozostaBa,

jak rano odpale to chodzi jak nowy, ale po 10 min pracy zaczyna sobie pomrukiwac. A po agresywniejszej je|dzie jeszcze mocniej pomrukuje (silnik lekko sie trzesie) Slychac jakby przerwy w zaplonie

Tytuł:
PostNapisane: 25.cze.2004 14:14:16 
Użytkownik

grand_zero napisał(a):
stary silniczek sie blokowaB np przy 2000 rpm jak po dziurach jechaBem

Dzisiaj sie dowiedzialem, ze wlasnie na zimnym czasem sie blokuje na 2000tys. Ale potem sie naprawia :) Trzeba bedzie przeciągnąć ze spręzarki, moze jakieś paprochy wlecialy, a jak nie to kupi sie uzywke za 50 zl.

Tytuł:
PostNapisane: 26.cze.2004 13:15:19 
Użytkownik

U mnie nie ma zadnej regulacji, ale powiem wam ze jak odlaczylem przewody od silniczka krokowego to obroty wzrosly do okolo 3500.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1