.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.kwi.2025 20:28:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi 80 1,9 tdi 1Z] czasem się dusi podczas rozpędzania
PostNapisane: 25.sie.2006 13:48:15 
Użytkownik

w Audi 80 1,9 tdi czasem zaświeca mi się pomarańczowa kontrolka (chyba to się CHECK nazywa) I co ciekawe nie dzieje się nic,auto jedzie normalnie
a po naciśnięciu na hamulec kontrolka gaśnie. Co to może być?
I drugi problem, (chyba jednak związany z tą świecącą się czasem kontrolką)to taki, że czasem podczas rozpędzania samochodu silnik sie przydusza na chwilę, muszę mocniej nacisnąć na gaz lub lekko popuścić pedał gazu i dalej silnik ciągnie normalnie.
Nie widzę zbieżności pomiędzy zaświecającą się kontrolką a przyduszaniem się
silnika ale jednak wydaje mi się że to ma jakis związek.
Acha, prawie na pewno wykluczone jest że to przyduszanie jest winą
przepływomierza.
Czy nie jest to może wina pompy paliwa która tłoczy paliwo z baku ? czasem
mam wrażenie jakby zbyt małą ilością paliwa.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2006 15:48:00 
Użytkownik

Najlepiej podepinij pod Vag'a - pomoze to wykluczyc pare rzeczy lub podpowie co nie tak...

A co do tej kontrolki - tez mi sie zasiwecala na okolo 10 sekund kiedys i gasla po chwili. Auto jezdzilo normlanei. Po jakims czasie przestala sie swiecic...

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2006 20:52:06 
Użytkownik

Auto: Renata
odp 1 czujnik pedału hamulca do wymiany ....

odp.2 (jedno z poniższych albo wszsytkie ;-) )
-N75
-nastawnik pompy wtryskowej
-wtryski do wymiany (przynajmniej sterujacy)
-przebicia w wiazce silnika

P.S radze podjechac do kogos kto zna sie na TDI ....
P.S 2 . zobic diagnoze Vag'iem ....

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2006 21:19:13 
Użytkownik

a dlaczego czujnik hamulca miałby być do wymiany? Działa dobrze, a że kasuje tą zaświecającą się kontrolkę ?? To chyba niczemu nie przeszkadza?

do spanky i innych :) parę pytań:
- co to jest N75
- co to jest wtrysk sterujący?
-nie wiem czy to możliwe aby to były wtryski do wymiany bo silnik pali na dotyk zawsze, czy to jest - 20 stp C czy lato, a silnik nie kopci niemal wcale. (W innym aucie dieslu gdy miałem wtryski do wymiany to jadąc zostawiałem za sobą smugę dymu a tu tego nie ma)

-jeśli chodzi o przebicia w wiazce silnika to jaka tam jest wiązka skoro to jest diesel??? (pewnie się nie znam, ale wiązka kojarzy mi się tylko z silnikiem benzynowym do świec idąca)

Byłem w ponoć najlepszym warsztacie na Gólnym Śląsku który się specjalizuje w naprawach pomp wtryskowych i facet po podpięciu silnika do urządzenia nie stwierdził żadnych usterek. Jeżdził ze mną po okolicy i akurat jak na złośc nic się nie chciał silnik przyduszać - jeździł idealnie.

w innym warsztacie który naprawia tylko Audi nie umiał się ze swoim programem kompterowym dogadać z moim autem (po prostu program nie chciał działać akurat z moim silnikiem :(:

Nie wiem jaki program oni używali ale gdzie na Górnym Śląsku polecacie jechać aby podpiąć się do tego Vag`a czy innego czegoś?

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2006 06:09:39 
Użytkownik

Mi też co jakiś czas sie zdarza że jak jade sobie to na dosłownie 0,5 sekundy jakby albo odcięło paliwo albo brakło pradu ? czuje tekie krótkie szarpnięci ale jade dalej. Nie wiem co to jest do dzisiaj. Dzieje sie to raz na 700 km - średnio.
Auto pali normalnie - w trasie ok 5 l, a w mieście 6 l/100km.

Tytuł:
PostNapisane: 27.sie.2006 15:11:18 
Użytkownik

Ja w ABK miałem ostatnio tez taki problem ze mi sie przyduszał, ale wydaje mi sie że to zależy od złej jakości paliwa które sie tankuje. Po przejechaniu sie na dolanym juz innym paliwie przestał sie zacinać.

Tytuł:
PostNapisane: 28.sie.2006 12:14:29 
Użytkownik

dodam jeszcze ze to przyduszanie się występuje w zasadzie tylko przy małych prędkościach i na niskich biegach (1, 2 lub 3 bo na 4 i 5 biegu chyba się to nie zdarzyło) i na raczej niskich obrotach czyli niecałe 2000 obr/min

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1