.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.kwi.2025 08:06:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z] Problem z radiem
PostNapisane: 29.sie.2006 14:20:43 
Użytkownik

Witam
Posiadam radio Blaupunkta Calgary. Niedawno je montowałem bo wcześniej radia w aucie nie było. Bez problemu znalazłem w desce kostke zasilająca i wtyk antenowy, ale po podlaczeniu kostki okazało się że radio nie smiga. Nie bardzo wiem który przewód w oryginalnej kostce w audi jest do czego. Na razie znalazłęm + i podłoczyłem radio, ale gra przez ok. godzine a pozniej sie wyłącza, trzeba znów je włączyć i tak w kółko co godzine. Wiecie jak to prawidłowo podłączyć podłączyć?? który kabel w fabrycznej kostce jest do czego??

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 15:28:51 
Użytkownik

witaj
rozpiskę kostki masz tu
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... le/iso.htm

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 15:54:43 
Użytkownik

Dzieki. Za chwile sieza to biore. Choć jest tam kilka rodzaji kostek może któraś bedzie taka jak u mnie :)
Ale tak sie zastanawiam to sa schematy kostek do radia jakie maja być a ja potrzebuje dowiedzieć sie jak jest podłączona oryginalna kostka która jest u mnie i pozniej juz bede wiedziel jak podlaczyc ja do radia, bo schemat z mojego radia mam...

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 16:03:53 
Użytkownik

OK juz sie doczytałem ze to sa schematy kostek na podstawie radioodbiorników. Pozostaje zatem pokombinować:) A wiesz który bezpiecznik odpowiada za stereowanie radia stacyjka??

Tytuł:
PostNapisane: 29.sie.2006 19:29:30 
Użytkownik

Niestety u mnie w kostce fabrycznej jest inaczej niż na schematach. ja mam podłączone 4 przewody - biały nr5 w kostce, szaro-niebieski - nr 6, czerwono-niebieski - nr7 i brazowy nr 8. Znalazłem już + z akumulatora i podświetlenie ale nie wiem co jest ze sterowaniem stacyjka bo jak przekrece kluczyk to na żadnym w przewodów kostki nie pojawia mi sie kolejny +12. Wiecie co może byc nie tak?? Może jest jakiś bezpiecznik za to odpowiedzialny??

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2006 10:13:26 
Użytkownik

witaj

porównaj "zawartość" kostki z opisem połączeń swojego radia.
napewno nr8 to (-), nr 7 - zasilanie (+).Jeżeli chcesz mieć po stacyjce to musisz poszukać tego +12 po wł. stacyjki. Niestety nie wiem skąd go wziąść - może ktoś Ci podpowie.Ewent. możesz zapiąć stałe zasilanie - wtedy <cza> :) pamiętać o wyłączaniu radia.
Heh, a może na nr7 masz (+) po kluczyku...
Nr6 - powinno być podświetl.Przyglądnij się nr5 - w podanym linku masz uwagi na ten temat.Pewnie u Ciebie w radiu będzie to wyj.zasilania +12 z radia na ant.,a z instalacji sam. przychodzi stały +12.Wtedy będziesz musiał to odpiąć.No i nr4 - standard w tym miejscu przewiduje stały +12 do podtrzymania pamięci.Jeżeli będzie pod nr5 w instal.samoch. ten niepożądany stały (+), to możesz przełożyć szpilkę w kostce z nr5 do nr4.
I pewnie to wszystko.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2006 11:15:31 
Użytkownik

Jeszcze jedna uwaga, na temat sprawdzania pojawienia sie napiecia po przekreceniu kluczyka. By sprawdzic czy napięcie + wyłącza się, trzeba kluczyk wyjąc z stacyjki, samo przekręcenie klucza w stan zero nic nie da - ot taki drobiazg :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2006 21:03:23 
Użytkownik

witam!Miałem kiedyś Blaupunkta i miałem go podłączonego i w Audi i w Oplu i moja rada - daj sobie spokój z elektryką w aucie, moim zdaniem wszystko jest OK.Problem tkwi w radiu - też tak miałem i to w obu autach choć przerobiłem przewody tak aby radio chodziło bez względu na stacyjke. Po prostu Blaupunkt po 1h się wyłącza.Możesz to sprawdzić - podłącz żarówkę do przewodów zasilania zamiast radia i będzie świecić aż nie zdechnie czyli z prądem OK.Ja u siebie po zmianie radia nie mam żadnych problemów.Gra i tyle.

R 19 1.8i RT+LPG
ASTRA 1.7TD-na LPG nie chciała chodzić
GOLF I 1.5D

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2006 06:56:34 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C7
Witam
Nie pamiętam w jakim dokładnie radiu ale pamiętam że ten parametr (samowyłączania) był ustawiany lub wyłączalna ta funkcja. Zasadniczo było tak że jeżeli nie "dotykało" się radia to po jakimś ustalonym czasie się wyłączało. Nie szukałbym tutaj winy w instalacji samochodu a przestudiowałbym instrukcję obsługi radia.
Pozdrawiam.

Audi A4 1,8 125 KM, ADR + LPG II-gen
Audi 80 B3 1,8 90 KM, PM + LPG II-gen
i inne....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1