..::Jacek::.. napisał(a):
Witajcie,
Przed wakacyjnym wyjazdem wymieniłem w swoim aucie tarcze z przodu (lucas) oraz klocki z przodu (ferrodo) także klocki z tyłu.
Wymieniłem z powodu delikatnych drgań kierownicy przy hamowaniu. Drgania występowały przy predkosci ok 70 - 80 km/h, przy wolniejszej jezdzie były niewyczówalne. Przy szybszej niezbyt uciążliwe.
Po wymianie hamulce ułożyłem wg mnie dobrze, delikatnie hamując na dystansie ok 1000 km.
(na nowych klockach i tarczach zjechałem już ok 4000 km)
Pomimo poczynionych napraw, nadal mam drgania przy hamowaniu (z predkosci 70 - 80 km/h). Nie wiem co sie dzieje?
Łożyska nie chuczą, koła wyważone, ciśnienie w kołach (205/60/15) właściwe (2.0 - 2.1), co mam jeszcze zrobić aby te wkurzające drgania ustąpiły.
Proszę zorientowanych kolegów w temacie o pomoc.
Jacek
Tarcze hamulcowe zostały przykręcone na nie oczyszczone z korozji piasty, a przed montażem nowych tarcz trzeba BARDZO dokładnie oczyścić płaszczyznę przylegania pisaty do nowej tarczy papierem ściernym do czysta, posmarować BARDZO DELIKATNIE smarem miedzianym i będzie dobrze. Oczywiście czy teraz rozebranie i poprawienie wykonanej naprawy bez ponownej wymiany pomoże - nie jest pewne.