rk07554 napisał(a):
ja sprawdzałem wczoraj u siebie ale żadnych czujników nie widze - jak one wyglądają? - no i nie działają kolega zamknął mnie w aucie ale alarmu nie udało mi się wywołac, może rzeczywiście działa tylko wtedy kiedy otworzą się drzwi "bez pomocy kluczyka"?
ponizej tłumaczenie z instrukcji A6 avant
Urządzenie alarmujące ma za zadanie uniemożliwić próby włamania czy też kradzieży pojazdu. Urządzenie emituje sygnały dźwiękowe gdy dochodzi do wtargnięcia.
Przy zamkniętym pojeździe nadzorowane są następujące obszary zabezpieczenia:
Silnik
Bagażnik
Drzwi
Radio
Wnętrze samochodu
Alarm włączany jest automatycznie przy zamykaniu pojazdu od strony kierowcy, pasażera (z przodu) lub klapy bagażnika przy pomocy klucza lub pilota na podczerwień i wyłącza się ponownie przy otwieraniu pojazdu. Około 30 sekund po zamknięciu pojazdu urządzenie alarmujące uaktywnia się (?) (dosł.: „zaostrza się”).
Właściwe zamknięcie maski samochodu i klapy bagażnika sygnalizuje krótki dźwięk klaksonu przy zamykaniu.
Jeśli sygnał się nie pojawi, należy sprawdzić drzwi i klapy i ewentualnie zamknąć je. Sygnał pojawi się dopiero wówczas, jeśli drzwi i klapy będą prawidłowo zamknięte a alarm uaktywniony.
Ażeby upewnić się co do prawidłowego działania alarmu, należy przed odejściem od samochodu sprawdzić, czy wszystkie zamki, szyby i szyberdach są zamknięte.
Wskazówka
Jeśli samochód zostanie zamknięty od strony klapy bagażnika, a drzwi kierowcy pozostaną otwarte, alarm nie uaktywni się. W tym przypadku alarm zostanie uaktywniony dopiero po zamknięciu drzwi kierowcy.
Dioda
Po zamknięciu pojazdu dioda miga w włączniku świateł przeciwmgielnych przez ok. 30 sekund najpierw szybko i później powoli. To potwierdza, iż urządzenie alarmujące działa w obrębie wnętrza pojazdu. Jeśli po zamknięciu pojazdu dioda nie mruga, tylko świeci ciągłym światłem przez ok. 30 sekund, to zabezpieczenie wnętrza pojazdu jest uszkodzone.
Wyłączanie zabezpieczenia wewnątrz pojazdu
Zabezpieczenie wnętrza pojazdu powinno być wyłączane przed każdym zamknięciem, jeśli istnieje obawa, iż alarm mógłby zostać uruchomiony przez zwierzęta czy też ruchome przedmioty pozostawione w środku pojazdu.
*Wcisnąć zamek przy drzwiach. Dioda w okienku/przy włączniku na około 3 sekundy … wyłączona(?)
*Zamykanie pojazdu
Szybkie miganie diody zabezpieczenia wewnątrz pojazdu ustaje. Około 30 sekund po zamknięciu, dioda zaczyna migać powoli.
Instrukcja mówi prawdę
Czujniki ruchowe są w słupkach, za małymi kratkami.
Jak zamykasz auto to odzywa się syrenka w tylnym lewym błotniku?
PRIV: W wolnej chwili napiszę ci jakie kabelki i gdzie idą (na priv)