.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 02:30:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 14:16:01 
Użytkownik

Witam mam system bose w swoim aucie i nie gra mi przedni głosnik prawdopodobnie wzmacniacz przy nim padł i tez nie moge tego dostac a kazdy glosniczek ma swoj wzmacniacz i subwofer tez .Gra to swietnie pomimo ze radio jest takie niepokazne .Głosniki maja 1 ohm .W A4 miałem sony xployd kameleona z dodatkowym wzmacniaczem 4x140 z tyłu i subwoferem grało to niby głosniej bo było takie dudeninie mało klapy tylnej nie wyrwało teraz lezy wszystko bo sprzedałem auto bez tego.Moze ktos ma taki wzmacniacz na opchniecie to prosze o info.Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 19:37:08 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
igor05 napisał(a):
mialem taki problem , zacznij od radia , ( wogóle to co u ciebie siedzi ?? ) jeśli nie org z audi to szukaj sobie kostki (przejściówka) , wieszkość standardowych radii z podłączeniem ISO nie obsługuje głośników zamontowanych w audi tył , schemat takiego podłączenia moge ci podesłać na mail rozrysowałem sobie tą kostkę po jej dokupieniu 120 zł ASO :diabel:

dżyzys.. schemat masz na obudowie oryg. radia. Przejsciowki, setki zlotych, ach, och wybuliłem ojej.. jak dzieci :-)

Po prostu niewzmocniony sygnał na tył jest wyprowadzony z trzeciej - "audikowskiej" kostki - P+, L+ i wspólny -.
nie musisz rezac żadnych przejściówek :!: Żeby zastąpić orginalne radio innym ze standardowymi złaczkami ISO wyjmujesz żółtą zawleczke z kostki w samochodzie, wypinasz trzy ww. piny i wpinasz w standardowa kostke iso na schemacie ponizej srodkowa (górne plusy, dolne minusy, od środka przód, obok niego tyły). Jako ze do tylu masz 1 "-" - na wszelki wypadek zdubluj go żeby stopnia nie przeciążyć
i juz gra. srednio rozgarniety user se poradzi.
<center>Obrazek</center>
dla mniej rozgarniętych: obrazek przedstawia wyjscia radia. kostki sa lustrzanym odbiciem.

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 20:57:31 
Użytkownik

Witam!
Chciałbym sie podłączyc do tematu. Walczyłem dzisiaj u siebie z głosnikami tylnymi w B4.

Sprawa wygląda tak. Mam 2 skretki po 2 przewody (niebiesko-ziony i brazowo-czerwony - idzie do lewych drzwi, czerwono-zielony i brązowo-czarny - idzie do prawych drzwi. Mam też jeden biały wolny przewód, który też dochodzi do obydwu drzwi.
Z tego opisu wynika, że powinienem podłączyć wspólny przewód biały (-) do zacisków (-) głośników tylnych w kostce iso. Ale co zrobić ze skrętką, w której mam przecież 2 przewody? Jak i gdzie ją podłączyć? Proszę o wyjaśnienie jeszcze raz "drukowanymi literami".

Tytuł:
PostNapisane: 25.maja.2006 23:35:54 
Klubowicz

poddaje sie :-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2006 05:23:43 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
No to może koś jeszcze potrafi rozszyfrować oznaczenia z tej kostki?

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2006 07:43:40 
Użytkownik

To ja proszę jeszcze o chwilę cierpliwości:
Rozumiem co to było w opisie Scoba, z jedną małą uwagą. Minus jest wspólny, ale co mam zrobić z tymi podwójnymi skrętkami? Złączyć razem przewody w każdej z nich i przyłączyć do (+) kostki ISO? Podłączyć tylko jeden z nich? Czy mam wykorzystać wyjście przedwzmacniacza w radiu które kupiłem?

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2006 11:10:26 
Klubowicz

piny "line out" + i - potraktuj jako wyjscia na tyl.
minusy połacz razem i podłacz z pinem "gnd" z kostki audikowej.

czy teraz wszystko wiadomo?

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2006 09:06:42 
Użytkownik

Auto: Szukam C5 ACK
Tak dla ciekawości powiem, że ja w swoim miałem podobny problem, no i puściłem osobne kable do tyłu, bo przody mi grały zawsze (mowa jest oczywiście o radiu nie bose tylko normalnym AIWA) wywaliłem z tylnich głośników cewkę, podpiąłem te małe gwizdki Nokia i zwykłe standardowe głośniki Audi i wszystko gra! Jakość jest naprawde dobra, nie słucham radia z basami na maxa tylko gdzieś w skali od 1-7 na 2, treble daje na 7 i naprawdę jest oki, Power bass daje na 2 w skali od 1-3! Może jak bedę miał kasę to zmienię tylko tyły, ale przodów bym nie ruszał nigdy bo są w miarę!!! Pozdro :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2006 11:02:37 
Użytkownik

Hooorayy!!!
U mnie tył już gra :D Dzięki za pomoc, weszliście z tematem w samą porę. Pozostaje do rozwiązania jeszcze jedna sprawa: na głośniku niskotonowym gra tylko lewa strona, z prawej gra wyłącznie wysoki. Rozmawiałem ze znajomym elektronikiem i twierdzi, że ciężko jest spalić tą końcówkę mocy, a raczej spalona jest cewka głośnika.
PS. Specjalne thx dla Scoba za cierpliwość :peace:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1