.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.kwi.2025 10:06:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 11:49:25 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Co myślicie o tym opisie??? Wyjasnia on zasade dzialania sondy (samego odczytu), Tabela: Napięcie sondy w funkcji lambda i T...
http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/sonda.html#wpr

Z tego wynika ze przy miesznce ubogiej napięcie z sondy powinno spadać... poniżej 0,45 zaś bogatej powyżej ...
Sonda lambda idealne wskazania miałaby wtedy gdy miaszanka powietrze/gaz/paliwo....byłaby w idealnej proporcji i wtedy odczt wynosił by 0,2 - 0,8....
chyba to tak jest... ???

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2004 12:26:14 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
sonda lambda na wyjsciu daje "sieczke" (czytaj, przebieg prostokatny) o amplitudzie od okolo 0,1V do okolo 1V nie pamietam z jaka czestotliwoscia, ale chyba setki Hz. Jedyne co sie zmienia to wypelnienie, tak ze przy idealnej mieszance jest okolo 50%, przy ubogiej mniejsze wypelnienie zmniejsza sie (czyt. przebieg przez wiekszosc czasu jest w okolicy 0,1V ), a jak bogata to wypelnienie wzrasta (czyt. przebieg przez wiekszosc czasu jest w okolicy 1V ) . Wydaje mi sie ze zwykle mierniki usredniala ta sieczke i wychodzi cos takiego 0,5 V lub 0,2 V , ale mozna cokolwiek w ten sposob ocenic, to czy sonda dziala itp.

P.S. marek, jest u ciebie silnik od wolnych obrotow bierze powietrze przed mieszaczem to nie jest to dobrze, prawidlowo powinna przez niego przeplywac mieszanka, niektore mieszacze maja takie wyjscie. Z tego powodu mozesz miec komedie na wolnych obrotach (wahania obrotow) i dziwne wskazania sondy lambda, poniewaz np. :

obroty ci spadaja (powiedzmy wlaczyles dmuchawe) wtedy komp probuje podbic obroty wlasnie tym silniczkiem krokowym, ktory sie bardziej otwiera i wpuszcza wieksza ilosc powietrza :!!: (a nie mieszanki gazowo-powietrznej :!!: ) i wtedy robi sie komedia w kol.ssacym , bo nagle wlatuje sobie tam powietrze ktore rozrzedza mieszanke....

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2004 17:06:25 
Użytkownik

Lukasik napisał:
Kod:
.............obroty ci spadaja (powiedzmy wlaczyles dmuchawe) wtedy komp probuje podbic obroty wlasnie tym silniczkiem krokowym, ktory sie bardziej otwiera i wpuszcza wieksza ilosc powietrza  (a nie mieszanki gazowo-powietrznej  ) i wtedy robi sie komedia w kol.ssacym , bo nagle wlatuje sobie tam powietrze ktore rozrzedza mieszanke....
[quote]
Napewno masz tu racje (choć zle powiedziałem bo mam przewód wpięty w mikse, mi to wyglądało jakby powietrza było brane przed mikserem bo jest własnie w nim otwór prowadzą przed... mikser...

Ogólnie udało sie mi w miare wycyrklować mieszanke... :D, wróciły też ustawienia fabryczne silniczka krokowego...ale obroty ponownie wskakiwały... (podnosiły sie do 1200), stąd przyszedł mi pomysł sprawdzenia zapłonu... który miałem wyprzedzony o 2 stopnie... ustawiłem  wg katalogu 15 i co ciekawe jest ok  :galy:, obroty są stabilne... osiągi hmm napewno nie gorsze... :peace:      [/quote]

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2004 17:10:11 
Użytkownik

Lukasik napisał:
Kod:
.............obroty ci spadaja (powiedzmy wlaczyles dmuchawe) wtedy komp probuje podbic obroty wlasnie tym silniczkiem krokowym, ktory sie bardziej otwiera i wpuszcza wieksza ilosc powietrza  (a nie mieszanki gazowo-powietrznej  ) i wtedy robi sie komedia w kol.ssacym , bo nagle wlatuje sobie tam powietrze ktore rozrzedza mieszanke....
 [/quote]

Napewno masz tu racje (choć zle powiedziałem bo mam przewód wpięty w mikse, mi to wyglądało jakby powietrza było brane przed mikserem bo jest własnie w nim otwór prowadzą przed... mikser... >>ale podsunołeś mi pomysł...

Ogólnie udało sie mi w miare wycyrklować mieszanke... :D, wróciły też ustawienia fabryczne silniczka krokowego...ale obroty ponownie wskakiwały... (podnosiły sie do 1200), stąd przyszedł mi pomysł sprawdzenia zapłonu... który miałem wyprzedzony o 2 stopnie... ustawiłem wg katalogu 15 i co ciekawe jest ok :galy:, obroty są stabilne... osiągi hmm napewno nie gorsze... :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 15.kwi.2004 08:03:48 
Użytkownik

marek napisal poprostu malo precyzyjnie: "(u mnie regulator wolnych obrotów pobiera powietrze zaraz przed mikserm)" powinien dodac - patrzac od strony silnika... :P ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1