.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 16:33:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: popychacze ???? stuki, dziwna wibracja....
PostNapisane: 07.gru.2004 15:14:56 
Użytkownik

Witam , na początek mój samochód AUDI 80 B3 silnik 1,8S RU gażnik Khein2.Problem polega na tym że zaraz po włączeniu silnika słysze szklanki - fakt po ok 5 sek zanikaja stuki ale jak dodam gazu i auto wejdzie na obroty słyszę jakby mi sie sróbki przewalały pod pokrywą zaworów - czy to znaczy że popychacze są do wymiany??.
Druga sprawa samochód zaczął klekotać coś jak diesel , jest to przytłumiony stukot ( nie zaleznie od obrotów) cos jakby od strony gażnika ( kolektora) w dolnej cześci bloku - czy to panewki, lampka cisnienia oleju zawse gaśnie. Ostatnia sprawa zmierzylem kompresje w cylindrach ( od 12 do 14 Mpa) na nagrzanym silniku czy to dobrze ?. Ponadto jak jade ok 100 km/g silnik wchodzi w takie dziwne delikatne wibracje ( penewki ? ) chodzi jakby byl rozkalibrowany .prosze o pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 08.gru.2004 01:29:57 
Klubowicz

Jesli chodzi o cisnienie to calkiem dobre. Moglbys sie martwic gdyby spadlo w okolice 10 lub nizej.
Wiele osob skarzy sie na stukanie silnika zaraz po odpaleniu, moim zdanie przyczyna to ze nierozgrzany olej jest gestszy i dostaje sie wszedzie tam gdzie trzeba dopiero po kilku sekundach (jesli mowa o odpalaniu, np. po calej nocy "spoczynku")
Niekoniecznie beda popychacze do wymiany, moze po prostu trzeba wyregulowac luzy. Nie wiem jakie w tym silniku sa popychacze, czy hydrauliczne, czy moze na wyminnych plytkach (chociaz watpie).
Dorwij ksiazke, przeczytaj jakie powinienes miec luzy zaworowe, mikrometr w reke i zmierz, bedziesz wiedzial czy to przyczyna stukania. :peace:
Co do wibracji przy wyzszych obrotach w mojej niuni mam to samo i nikt nie potrafi mi powiedziec co jest ich przyczyna :(

==========================

A80 B2 '82 1,8 PV 110KM - kolekcjonerski :)
Opel Vectra A '91 1,8 90KM - użytkowy

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1