.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 14:57:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wydech - przeróbka
PostNapisane: 07.gru.2004 22:49:27 
Użytkownik

Stanąłem przed koniecznością podjęcia jedynej słusznej decyzji - wycięcia katalizatora ;) w związku z faktem, że korozja zeżarła mi łączenie (2 kołnierze zespolone śrubami w narożach kołnierzy w kształcie trójkąta) rury z kolektora, łączącej sie z katalizatorem. Podobno najlepszym rozwiązanie, pozwalającym na zachowanie oryginalnego odgłosy wydechu jest wstawienie w miejsce wyciętego katalizatora dodatkowego tłumika rozpręznego. Problem polega na tym, czy można w miejscu łączenia rury z kolektora z wstawionym tłumikiem rozpręznym, zastosować tzw. łącze elastyczne czy też inne rozwiązanie. Odwiedziłem dwa warsztaty specjalizujące się w ukłądach wydechowych i usłyszałem sprzeczne opinie. W jednym z warsztatów powiedziano mi, że takie złącze się szybko rozleci i należy zastosować oryginalne rozwiązanie, tzn. dospawać dwa kołnierze połączone śrubami z dodatkowymi sprężynami, zapewniającymi elastyczność konstrukcji. Jednak to drugie rozwiązanie jest droższe i nie jestem pewien czy najlepsze dlatego bardzo proszę o porady w tym temacie. Dodatkowo mam pytanie, jakie tłumik warto kupić, taki aby nie przeinwestować (koszt do 250 zl) i aby wytrzymał chociaż 3 lata. Czy warto kupić tłumik aluminiowy skoro i tak rdzewiejącą stalową rurę ?
Czy może ktoś miał problemy z przeglądem po wycięciu katalizatora ?
Czy na przeglądzie mogą w prosty sposób stwierdzić ze byl wycięty katalizator, jeśli nie ma stosownego zapisu w dowodzie rejstarcyjnym a w tamtych czasach katalizatory były montowane jeszce opcjonalnie ?

Tytuł:
PostNapisane: 07.gru.2004 23:14:36 
Klubowicz

Zapomnij o elastycznych rurach - to się nie nadaje nawet do CC!!! Wiem co mówię, w każdym samochodzie w którym to miałem zawsze były z tym problemy!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1