.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.sty.2025 22:50:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak rozruchu w A4 - STACYJKA CZY ROZRUSZNIK???
PostNapisane: 17.sty.2005 22:51:59 
Użytkownik

dziwna sprawa :/ . kiedy przekrecam stacyjke nie kreci rozrusznik i robi sie jakies zwarcie poniezwz gasnie wyswietlacz od klimatronik i podswietlenia na głównej konsoli oraz swiatla jak sa wlaczone. Reszta podswietlen i kontrolek jest oki. Np. radio dalej gra przy probie odpalenia. podejrzewam kostke stacyjki ale jak odkrecilem oslone od kolumny kierownicy(ta gorna bo zeby odkrecic ta dolna musze zdjac kiere- z teg oco zauwazylem) i z malym lusterkiem ogladalem ta kostk to tak z zewnatrz wyglada na nie popekana . W innych tematach wyczytalem ze ona peka, ale nei wiem czy jakos w srodku czy na zewnatrz tez to widac?? a jezeli to nie ta kostka to czym to moze bys spowodowane?? O i jeszcze jedno jezeli auto postoi tak przez noc to odpala bez problemu, a jak troche pojerzdze i zgasze to potem juz nie :/ (jakby miala na to wpływ temperatura w aucie)prosze was o jakies podpowiedzi bo choc jestem nowicjuszem chcialbym sie sam za to zabrac :D

P.S jeszcze jesno pytanko apropo odlaczania akumulatora. Wiem ze ma znaczenie ktora kleme najpierw zdejmowac i zakladac. Zdejmyjemy od plusa a zakladamy od minusa czy odwrotnie???

Z gory dzieki za zainteresowanie sie moim problemem . Pzdrawiam

Ostatnio edytowano 18.sty.2005 20:03:38 przez Furio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2005 06:37:41 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
No to kostka elektryczna stacyjki do wymiany to jej wina ze tak sie dzieje.
Moze niekoniecznie byc peknieta, ale w srodku juz sie wyrobila. Jezeli dobrze pamietam to sciagamy najpierw przewod masowy czyli minus, a zakladamy odwrotnie. Chyba tak, zreszta dawno tego nie robilem :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2005 07:58:21 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Nie wiem czy wiesz że te przygasanie wszystkiego jest normalne. Chodzi o to żeby cały prąd poszedł na rozruch i wtedy wyłanczają sie urządzenia zabierajace prąd, a to że ciepły nie pali to raczej wina tulejek w rozruszniku.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2005 08:06:31 
Moderator

U mnie przygasają tylko światła podczas rozruchu. Decha radio i wszystko inne działa normalnie. Kiedyś podczas wymiany kostki w stacyjce miałem do wyboru. Kupić z opcją gaszącą światła albo bez niej.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sty.2005 11:34:43 
Użytkownik

czy jesli podlacze do vaga to wykarze mi za co sie brac. cze za rozrusznik czy za ta stacyjke(kostke)?? ewentualnie jak najprosciej sprawdzic bez uzywania waga czy to np.:nie stacyjka tylko rozrusznik. ja mam taki pomysl zeby rozkrecic i sprobowac na krotko zobzczyc czy odpali bez problemu tylko ze kupa roboty aby to rozkrecic bo tsza ta kiere zdejmowac .... moze macie jakies pomysly???

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2005 12:18:23 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Podjedź do warsztatu na Warszawskiej, tak specjalizują się w rozrusznikach i alternatorach, zapłacisz niewiele a zrobią i po krzyku. W/g mnie to rozwalony włącznik rozrusznika albo tulejki rozrusznika.

Tytuł:
PostNapisane: 19.sty.2005 14:03:42 
Klubowicz

w/g mnie rozrusznik kleji tzn wytarte tuleje i możliwe że wirnik ma przegrzane uzwojenie ewentualnie luzy na wieńcu - punktowanie

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2005 09:24:06 
Użytkownik

Bylem u mechanika tego na warszawskiej(spoko - polecam) i to nie jest rozrusznik. narazie odpalam na krotko:)(juz nie potrzebuje 2 osoby zeby pchala auto :D ) Pozostaje wiec kostka albo kable od stacyjki do rozrusznika, a moze cos innego(jesli cos wiecie piszcie ;) )?? wiecie gdzie mozna kupic kostki stacyjki w Pabianicach albo Łodzi?? moze polecicie mi jakas firme dobrej kostki bo slyszalem ze niektore to zwykle tandety.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2005 14:45:03 
Użytkownik

Ja Ci polece ... oryginal. Wlasnie w B4 wymienialem kostke i caly wklad stacyjki. Za kostke 70 zl. Z rozmowy z goscmi od tego (dzis przy mnie wymieniali koncowki stacyjki w 4 audi!) podrobki sa g.... warte. Ja stawiam, ze masz standardowa usterke OOOO czyli cos nie tak z koncowka. Lekki mroz i kupie ludzi popekalo, tak, ze goscie jak mi wymienili to dali srubokret i powiedzieli zebym sam sobie to wszystko poskladal ;-) Oni maja kilka A4 do roboty ;-)

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 20.sty.2005 15:13:26 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Furio napisał(a):
Bylem u mechanika tego na warszawskiej(spoko - polecam) i to nie jest rozrusznik. narazie odpalam na krotko:)(juz nie potrzebuje 2 osoby zeby pchala auto :D ) Pozostaje wiec kostka albo kable od stacyjki do rozrusznika, a moze cos innego(jesli cos wiecie piszcie ;) )?? wiecie gdzie mozna kupic kostki stacyjki w Pabianicach albo Łodzi?? moze polecicie mi jakas firme dobrej kostki bo slyszalem ze niektore to zwykle tandety.

Jedź do Rudego róg Franciszkańskiej i Inflanckiej w Łodzi. Ma sporo używanych części w stanie b. dobrym tylko że ździerca z niego niemiłosierny.
Dalej jadąc Franciszkańską po lewej stronie masz drugi skład i też dobre rzeczy. Może coś znajdziesz.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1