Czesc, ja wlasnie 2 miesiace temu postanowilem wzmocnic swoje A4, jest to Avant 1.9 TDI 90PS z roku 99, silnik AHH, kupilo sie slabszy silniczek i niestety na ta mase auta to 90PS to niezla pomylka. Auto chipowalem, robilem to akurat w Niemczech bo auto tutaj jest zarejestrowane i chcialem dostac TUVa. Chipowalem u goscia (TCM) co slawny jest na cala Bawariee, jak ktos zna niemiecki to tu jest watek (
http://7797.rapidforum.com/topic=100886280864). Przyjemnosc ta kosztowala mnie 300E, auto mialo wtedy 185 tys km, teraz ma 195. Teraz troche o efektach, nie jechalem ani na hamownie ani nie scigalem sie od 0-100 poniewaz cos wolno zmieniam biegi

, zrobilem poprostu pomiary przyspieszania na kolejnych biegach, oto wyniki:
1. Przyspieszenie na 3cim biegu od 40-80, przed tuningiem 6.58sek a po 5.61
2. Przyspieszenie na 4tym od 60-100, przed 9.04 a po 7.07
3. Przyspieszenie na 5tym od 80-120, przed 12.59 a po 9.5
Wyniki wykazuja wyrazna poprawe i dla mnie jest ok, auto teraz nie zdycha pod gorki na autostradzie tylko jeszcze przyspiesza, mowa o 5tym biegu 140-180, w dowodzie rejestracyjnym wpisali ze jest teraz 120PS chociaz to tak na oko, moment 275Nm, Vmax ze 182 zwiekszyl sie do 186 (tak pisze w dowodzie rej) , auto jednak jedzie do licznikowego 200, szkoda cholera ze skrzynia biegow taka krotka ;(
Generalnie jezdzi sie teraz podobnie do TDI 110PS AFN ktorego kiedys mialem ale mi zwineli ;( jedynie tamten jechal powyzej 200 bo skrzynia dluzsza, ale wrazenia z jazdy podobne.
Jesli chodzi o spalanie to nie stwierdzilem roznicy, jezdze tak roznie ze nie da sie zmierzyc, raz but w podloge a raz spokojnie, do tego mam jeszcze standheizung co tez troche pije wiec pomiary sa nie dokladne, srednio jednak jak bylo miedzy 5.8 a 6.9 tak zostalo, poza te widelki raczej nie wyskakuje.
Podsumowujac, wale sie mlotkiem w leb ze tak pozno sie zdecydowalem, 300E inwestujesz a masz wrazenie ze to inne auto, no albo to stare ale ktos ujal mu jakies 300 kilo
pozdrawiam