.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.sty.2025 17:53:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zapach palonego sprzęgła? Nie - parujący olej hydrauliczny !
PostNapisane: 14.lip.2005 16:36:59 
Użytkownik

Właśnie skończyłem interwencję w moim Avancie. Od dwóch dni pałętał się za mną zapach palonego sprzęgła (za gnojka się szalało s'ką, więc znam go na pamięć ;) ) . Zachodziłem w łeb co jest? Przecież jeżdżę już jak emeryt. w końcu zamiast szukać na 'węch', podniosłem pokrywę kolektora i dalej, ni to do złudzenia wali sprzęgłem, ale niemożliwe - w końcu znalazłem niewielkie 'wypociny' pompy wspomagania od dołu. A co za tym szło, pły leciutko (nie dało się ubytku zauważyć po zbiorniczku) spływał sobie na głowice. Więc zabrałem się za demontaż, i okazało się, że poluzował się jeden z 4-rech imbusów trzymających w kupie korpus pompy. Rozebrałem, wyczyściłem przy okazji (dla łatwiejszego znalezienia w przyszłości wycieku), i złożyłem do kupy, jest ok.
Mało nie brakowało, a bym zaczął kopać w sprzęgle, robiąc sobie w ch.... niepotrzebnej roboty ;). Tak na szczęście zakończyło się 2 godzinną spokojną robótką. To tak dla zstępnych, jak będą mieć podobny problem, niech najpierw zajrzą do pompy - olej hydrauliczny jak się wędzi daje identyczny zapach co sprzęgło.

[zapach palonego smród sprzęgło sprzęgła olej hydrauliczny płyn wspomagania wyciek] - to dla szukaczki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2005 08:16:51 
Użytkownik

to chyba zależy od płynu bo jednak zapach hydraulicznego
u mnie był zupełnie inny a leciał mi i zielony i czerwony

jest taki mniej przypalony a bardziej chemiczny... az się na
wymioty zbiera...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1