.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.sty.2025 02:40:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SENSOR AIR BAG W A4 POMOCY!!!!
PostNapisane: 14.lip.2005 06:41:15 
Użytkownik

WITAM
Mam spory problem
:( z moim audi a4 rok 2000 tdi 4x AIRBAG
zmieniane były poduszki powietrzne (po wypadku) oczywiście napinacze pasów też i centralny SENSOR który był kupiony na zamiane za uszkodzony wszystkie numery sie zgadzały ale sensor który kupiłem ma inny program gdyz widzi w samochodzie napinacze tylne których w rzeczywistości nie ma, i nie można wykasowac tego błędu. I nie wiem co mam teraz zrobić gdyz orginalnego sensora juz nie mam (wiem że mozna bylo go naprawić ale został sprzedany i juz go nie ma) !!!!!!!!
Co teraz mozna zrobic kto wgra nowy program do obecnego sensora (czy jest to możliwe), ewentualnie gdzie można podjechac aby taki sensor dopasować lub sie zamienić bo ten jest dobry ale podobno z modelu 2000 (chyba) a moj jest z grudnia 99'
czekam z niecierpliwościa POMOCY :/ :(

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 11:23:14 
Użytkownik

O ile to dobrze pamietam, mozna go uruchomic przez VAG.COM jak sie ma odpowiedni interfejs.
Pozatym przy kazdej wymianie komponentow Airbag (np. po wypadku caly system Airbag sie blokuje, i trzeba go na nowo uruchomic).

Z tego co jeszcze pamietam, trzeba np. przez VAG.COM wejsc w diagnoze, potem urochomic kalibracje, i podac mu wlasciwy kod. W tym wypadku o ile sie nie myle EU, potem specyfikacje samochodu. I wtedy powinno to wszystko normalnie ruszyc.

Pozdrawiam

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 13:45:50 
Użytkownik

audi cabrio napisał(a):
O ile to dobrze pamietam, mozna go uruchomic przez VAG.COM jak sie ma odpowiedni interfejs.
Pozatym przy kazdej wymianie komponentow Airbag (np. po wypadku caly system Airbag sie blokuje, i trzeba go na nowo uruchomic).

Z tego co jeszcze pamietam, trzeba np. przez VAG.COM wejsc w diagnoze, potem urochomic kalibracje, i podac mu wlasciwy kod. W tym wypadku o ile sie nie myle EU, potem specyfikacje samochodu. I wtedy powinno to wszystko normalnie ruszyc.

Pozdrawiam

ALE ON LACZY SIE Z KOMPUTEREM TYLKO NIE MOZE SKASOWAC JEDNEGO BLEDU "01213" NIE WIEM JAK TO OBEJSC .
A SKAD MAM WZIASC KOD ????
WIESZ KTO MOZE MI POMOC W OKOLICACH WARSZAWY ????[/list][/list]

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 14:16:31 
Użytkownik

Akurat to niestety nie jest moja okolica, ale mam jednego znajomego ktory sie zna na takich zeczach troche lepiej odemnie.
Wysle mu maila, zobaczymy co on mi na to powie.

POzdrowiena.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 15:09:08 
Użytkownik

audi cabrio napisał(a):
Akurat to niestety nie jest moja okolica, ale mam jednego znajomego ktory sie zna na takich zeczach troche lepiej odemnie.
Wysle mu maila, zobaczymy co on mi na to powie.

POzdrowiena.

Dzięki jak byś mógł podać do niego nr to bym mu wytłumacył o co mi chodzi ewentualnie bym sie wybrał do was.
krzynio323f@wp.pl

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 15:42:50 
Użytkownik

No właśnie że z tym może być mały problem, bo ten mój znajomy tu w hamburgu mieszka i pracuje w VAG. Czyli zna się trochę na tym.
Jak chcesz to ci mogę dać od niego nummer, ale niewiem jak u ciebie z niemieckim wygląda. Chyba ye chcesz tu do hamburga przyjechać :D
Z tym że ja dzisaj wiczorem do wrocławia musze bo jutro termin tam mam, i bede przez weekend nie ośągalny.
Ale jak się coś dowiem to ci jeszcze wieczorem na maila napisze.

Pozdrowienia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 17:10:35 
Użytkownik

audi cabrio napisał(a):
No właśnie że z tym może być mały problem, bo ten mój znajomy tu w hamburgu mieszka i pracuje w VAG. Czyli zna się trochę na tym.
Jak chcesz to ci mogę dać od niego nummer, ale niewiem jak u ciebie z niemieckim wygląda. Chyba ye chcesz tu do hamburga przyjechać :D
Z tym że ja dzisaj wiczorem do wrocławia musze bo jutro termin tam mam, i bede przez weekend nie ośągalny.
Ale jak się coś dowiem to ci jeszcze wieczorem na maila napisze.

Pozdrowienia

:D no to piknie a mój niemiecki jest taki sam jak Arabski ok czekam na info!!!

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 18:15:15 
Użytkownik

A więc czego się dowiedziałem,
Błąd 01213 = Zapalnik napinaczy pasów śrrodkowy tył. Środkowy tył nie znaczy tu że chdzi o napinacz na tylnym śiedzeniu. (bo z tyłu nie ma napinacza tylko zwykły zamek).
Tu chodzi o napinacze do przednich foteli, możliwe błedy w układzie:
Uszkodyony Kabel zwarcie do massy lub do plusa (tu bym najpierw szukał)
Zły kontakt (korozja)
Uszkodzony zapalnik napinacza (został naprawde wymieniony?)
Komputer sterujący Airbag jest usykodzony (raczej nie możliwe)

Jest jeszcze taka możliwość błędu "opór za mały"
Niestety niewiem jaką wartość powinien mieć, nawet ten z VAG mi nie mógł tego powiedzieć.
Acha, w żadnym wypadku nie morzesz go mierzyć miernikeim, bo jak naprawde został wymieniony, i dostał by tak przez przypadek te 1,5 volta z miernika, to go natychmiast wywali.
W kazdym razie najpierw bym sprawdził kontakty i kable dochodzące do napinacza.
I jeszcze jedna rzecz: nie zapomnij najpierw odłączyć akumulatora troche odcekać z powodu elektrostatyki.

To narazie się tyle dowiedziałem

Pozdrowienia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 22:33:16 
Użytkownik

Dzięki wielkie za pomoc, pasy rzeczywiście były wystrzelone i akurat prawa strona była wymieniona przy mnie ale lewej to nie widziałem jak wymieniali może nie podłaczyli masy albo coś nie masuje hmmm.... bo orientujesz sie gdzie może byc jeszcze podłaczona "ta" masa od napinaczy czy raczej powinno być to gdzieś zaraz przy pasach ??

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 22:48:44 
Użytkownik

to już musisz sam wypróbować, ja zaraz gonie do Novotelu do Wrocławia, bede znowu online w poniedziałek.

Poydrowienia

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 23:00:15 
Użytkownik

audi cabrio napisał(a):
to już musisz sam wypróbować, ja zaraz gonie do Novotelu do Wrocławia, bede znowu online w poniedziałek.

Poydrowienia

OK no to miłej nocki i jeszcze raz wielkie dzieki :piwo:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1