.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 15:45:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: czy jest jeszcze szansa na mniejsze spalanie?LPG
PostNapisane: 21.lip.2005 15:10:00 
Użytkownik

2 generacja brc , audi 2,3Ng

jezdze codziennie do pracy 10km (w dwie strony) do tego codziennie dochodzi dodatkowe 10km pozatym jakies wypady niedalekie jeziorko/morze/wieksze zakupy do innego miasta 25-70 km w jedna strone

i najnizsze spalanie nawet 150trasy i 50miasta to 13,5litra gazu co zdarzylo sie tylko traz ostatnio bo przewaznie musze wlac 14,2-15litrow,

wymienilem sonde i gazownicy wyregolowali i mowili ze jest wszystko dobrze, jak bylem na przegladzie to tez spaliny w normie

a tu czasem czytam ze kolega spala 11 w trasie14w miescie przy automacie

nie szaleje samochodem, czasem troche szybciej jezdze niz mozna ale ostatnio staram sie jezdzic plynnie ale to i tak nic nie zmienia.. gazwonicy mowia ze wszystko jest ok... cos moge zrobic?

Tytuł: Re: czy jest jeszcze szansa na mniejsze spalanie?LPG
PostNapisane: 21.lip.2005 15:15:50 
Klubowicz

Guzik_777 napisał(a):
2 generacja brc , audi 2,3Ng

jezdze codziennie do pracy 10km (w dwie strony) do tego codziennie dochodzi dodatkowe 10km pozatym jakies wypady niedalekie jeziorko/morze/wieksze zakupy do innego miasta 25-70 km w jedna strone

i najnizsze spalanie nawet 150trasy i 50miasta to 13,5litra gazu co zdarzylo sie tylko traz ostatnio bo przewaznie musze wlac 14,2-15litrow,

wymienilem sonde i gazownicy wyregolowali i mowili ze jest wszystko dobrze, jak bylem na przegladzie to tez spaliny w normie

a tu czasem czytam ze kolega spala 11 w trasie14w miescie przy automacie

nie szaleje samochodem, czasem troche szybciej jezdze niz mozna ale ostatnio staram sie jezdzic plynnie ale to i tak nic nie zmienia.. gazwonicy mowia ze wszystko jest ok... cos moge zrobic?

zmien gazowników
zawsze da sie wyregulowac tak gaz zeby palil mniej (szczegolnie ze Tobie malo nie pali) tylko czy to bedzie wymierne do kompletnego braku przyspieszenia auta...??

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 15:25:36 
Użytkownik

wogole to mam problem i oni tez zeby auto jezdzilo dobrze na benzynie - chociaz wymienili kompa, chodzi o emulacje-jakos nie chce dzialac i auto najlepiej jezdzi na orginalnym polaczeniu (ale wtedy nie dziala silnik krokowy bo nie ma sygnalu a jak podlaczwe to kicha) albo na odlaczonej wtyczce ktora idzie do kumputera(tam gdzie powinien isc sygnal z lambdy)

i gosc przy mnie raz glosno myslall ze zmienia moze cala elektornike ale tamta byla jakas polska nie wiem czy zaryzykowac...

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 15:55:36 
Klubowicz

Guzik_777 napisał(a):
wogole to mam problem i oni tez zeby auto jezdzilo dobrze na benzynie - chociaz wymienili kompa, chodzi o emulacje-jakos nie chce dzialac i auto najlepiej jezdzi na orginalnym polaczeniu (ale wtedy nie dziala silnik krokowy bo nie ma sygnalu a jak podlaczwe to kicha) albo na odlaczonej wtyczce ktora idzie do kumputera(tam gdzie powinien isc sygnal z lambdy)

i gosc przy mnie raz glosno myslall ze zmienia moze cala elektornike ale tamta byla jakas polska nie wiem czy zaryzykowac...

a przepływke masz sprawna??
uruchom autko na benzynie i jak bedzie na wolnych terkotac to zdejmij wtyczke z przpływki - jak zgasnie to znaczy ze "jakos" dziala jak nie zgasnie to znaczy ze jest do d...
Gaz przypadkiem Ci ostatnio nie strzelil??

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 16:27:54 
Klubowicz

Hej! Jak masz 5 km do pracy to smigaj rowerem :peace: bedzie to z pozytkiem dla Twego zdrowia i auto odpocznie :P A tak na powaznie to aby samochod malo palil to silnik trzeba zagrzac tzn. zrobic nim kilkanascie kilometrow, a Ty robisz krotkie odcinki (uwierz mi 20 czy 25 km to tez nie jest dluga trasa)przejedz sie 200, 300km i wtedy policz srednie spalanie, tez Ci wyjdzie 10 -11 L/100km. Nie zapominaj ze to 2,3L i grubo ponad tone masy i ten silnik nie moze palic mniej jak to co Ci napisalem (w trasie ) w przeciwnym razie to co odlozysz na paliwko szybko wydasz na remont glowicy :!: A co do usterek, no coz , tak to juz jest z gazem przy mechanicznym wtrysku. Znam to z wlasnego doswiadczenia - kiedys mialem Mesia 2,3E na mechanicznym wtrysku - to byla kicha- nie jazda. Reasumujac: wozek pali w normie i zmien gazownikow a najlepiej instalacje gazowa na 3 generacje ,bedziesz spokojniej i mniej stresowo jezdzil.( wiem to niestety kosztuje ) Pozdrawiam! Ps. ja smigam do pracy rowerem ok.6 km (jak nie pada) ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 16:36:29 
Użytkownik

kubus

piszac o przeplywce masz na mysli ten problem ze spalaniem czy z niecekawa praca na benzynie czasem..

widzialem tam wtyczke kolo aparatu wtryskowego?bo innej nie widzialem niedluigo jade gdzies autkiem to sprawdze

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 16:58:07 
Klubowicz

Jesji mozna sie wtracic, to na przeplywce jest kolko ok 10 cm srednicy przykrecone centralnie jedna srubka tzw. klapa spietrzajaca. Odkrec ja i przetestuj woz, zobacz jak sie jezdzi bez niej (oczywiscie na gazie bo na benzynie bez niej nie pojedziesz) jest cieplo, odpalac mozesz na gazie. Powinno byc lepiej bo jak Ci ona blokowala to spalanie wzroslo. Hej!

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 17:09:57 
Użytkownik

ZiPi wlasnie o to chodzi zeby sie wypowiadac :D

proponujesz wykrecic ten caly aparat i odkrecic talerzyk ktory czasem sie zdarza ze jest wygiety lub zle chodzi..

zamontowac wszystko bez talerzyka i smigac na gazie i sprawdzic spalanie?

musial bym tak jezdzic przez dluzszy czas poza brakiem pracy na benzynie bac sie o cos?

a wogule jak ta klapka zachowuje sie na gazie? bo chyba najlepiej jakby byla caly czas otwarta?

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 22:15:14 
Klubowicz

Na tak krótkich dystansach to bym się wcale nie spodziewał mniejszego spalania. Nie ma co kombinować z obniżaniem spalania bo może Ci się to odbić robotą głowicy... a to już troszkę kosztuje. Co do benzynki, to kiedyś ktoś powiedział, że albo gaz chodzi dobrze, albo benzynka... i tak właśnie jest na instalkach ze zwężką... więc to też mnie nie dziwi. Jak miałem pierwszą generację to na benie prawie wcale nie chciał na zimnym pracować... na sekwencji nie ma tego problemu... tutaj szukał bym przyczyny słabej PB... Oczywiście nie można wykluczyć innych usterek, ale chcę Ciebie choć troszkę uspokoić...

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 22:16:29 
Klubowicz

Hej! Ten talerzyk czyli klapa spietrzajaca to "pieta achillesowa" wszystkich zagazowanych mechanicznych wtryskow, wystarczy jeden strzal i juz nie ma jazdy na benzynie a te wszystkie pierscienie i klapy antystrzalowe mozna soboe wsadzic w d.....e! poza tym jezdzac na gazie rozdzialacz paliwa pracuje na sucho (pompa nie pompuje paliwa) i ustrojstwo sie zaciera pracuje ciezko i moze stad u Ciebie takie spalanie. Propnuje wywalic ta klapke i sprawdzic, jak woz bedzie sie spisywal na gazie, bo na benzynie bez niej nie ma jazdy. Jest lato wiec powinienes moc odpalic na gazie ,poza tym nic zlego stac sie nie moze. Porozmawiaj o tym z gazownikami to chyba najtanszy sposob aby sie "w miare " poruszac a gazownicy beda Ci regulowac gaz bez konca bo to w koncu ich interes a nie Twoj i szczerze watpie aby (benzyna z gazem) dalo sie dobrze zgrac. Ponoc istnieje jakis patent aby ta klapke podwiesic ale ja tego nie znam. To tyle co moge poradzic. Powodzenia!

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 23:46:02 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
A ja może zaproponuje zmiane stacji gdzie tankujesz gaz :) bo róznie jest, chyba ze tankujesz z miejsca sprawdzonego.

nie proponuje nic usuwać ! klapa, przepływka służy do tego aby ten silnik pracował! jedyną rzeczą którą powinieneś zrobić to sprawdzić czy działa poprawnie. Dodam też ze w 2,3 pompa paliwa nie jest odłączona przy gazie, bo w przypadku mechanicznego wtrysku musi występować ciśnienie paliwa.

Lepszą rzeczą byłoby sprawdzenie jeszcze raz (bo już pewnie sporo luknołeś) poszczególnych elementów.
- szczelnośc dolotu, stan filtra powietrza, stan sondy L. która pewnie jest ok:), śeiec, przewodów, zapłonu (ustawiany z bezpiecznikiem), ładowanie alternatora też :), czujnik temperatury, bezpieczniki... klapę spiętrającą też warto sprawdzić (na forum jest do tego opis).

napisz jaki masz gaz- sterowany sondą tak? i co już sprawdziłeś, może warto jeszcze raz przejrzć wszystko bo TEN SILNIK MOŻE NORMALNIE ŚMIGAĆ ZARÓWNO NA GAZIE I BENZYNIE ! no to znaczy biorąc poprawkę na zwężkę :peace:

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 02:56:38 
Użytkownik

Auto: V8
moim zdaniem to marek najsensowniej sie wypowiedzial :P
ja tam niemam zwezek gaz mam bez elektr. za 14stowek i smiga na benz i gazie
spalanie gazu zaden gazownik dobrze nieustawi bo to trzeba weryfikowac samemu! (ZADEN GAZOWNIK NA CODZIEN TWOJEGO AUTA NIEUZYWA)skrecaj srube po 1/4obr. az uznasz ze wystarczajaca bedziesz mial moc np na 3biegu 130- 140km/h - ja 160dociaglem ale niezawsze bo rozne gazy sa na tych samych stacjach
szukaj czy czasem gdzies niemasz nieszczelnosci na wezach od pow. czy wszystko dobrze lezy a moze krokowy siada
te twoje gazowniki to troche kombinatorzy mi sie zdaje
pozdr

punk's not death
byly rozne audi qutro i nie qutro ale bylo:
treseraudi super200 2.2turbo 20v quattro avant i to bylo audi...
MONTAŻ LPG MECHANIKA 602244068

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 07:20:15 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
marek napisał(a):
Dodam też ze w 2,3 pompa paliwa nie jest odłączona przy gazie

Are you sure? Chyba to akurat nie, bo benzynka caly czas leciałaby przy podnoszeniu sie klapki!

a taki patent z podniesioną/podwieszoną klapą przeplywomierza to byl w moim samochodzie jak go kupilem :) pod srubką ktora sie przykreca tarcze przep. bylo podlozone oczko, do ktorego byl przyczepiony kawalek drucika/przewodu elast. (jakies1,5-2mm sr) i wyprowadzony przez gume na przep. przez mala dziurke, dosc ciasną ;) . no i jak ktos smiga na gazie>odpala itp to mozna podwiesic klapke do gory i nie bedzie wtedy pracowała.

Tytuł: czy jest jeszcze szansa na mniejsze spalanie?LPG
PostNapisane: 22.lip.2005 09:49:22 
Użytkownik

Guzik 777, ktoś ci bajki opowiada, że 100 w automacie na mechanicznym wtrysku spala 14 w mieście. Sam takową maszyną jeżdżę i przestałem liczyć zużycie po trzecim tankowaniu po co się stresować.Kombinując i kręcąc urwiesz może o,5 litra a stracisz na mocy, bez sensu. Pamiętaj o masie własnej pojazdu, która w cale nie jest mała o gazie, ktory jest czxuły nazmianę warunków atmosferycznych i poczytaj dzisiejszą prasę, która pisze o jaskości polskiego paliwa, która jest z..sta. Na dziesięciu kilometrach w jedną stronę to i tak nie ma się gdzie za bardzo rozpędzić i zagrzać. Także na twoim miejscu nic bym nie ruszał. Jak jakiś mechanizm pracuję prawidłowo to się go nie naprawia bo można sobie polepszyć.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 10:02:26 
Klubowicz

I to było najlepsze podsumowanie tego wątku...

A tak OT:
14l LPG * 1,7 PLN = 24,00 PLN/100km z silnikiem 2.3 to chyba nie jest dużo... Jakbym chciał mieć taniej to bym sobie zagazował CC900 i jeździłbym za 17 PLN ;) Panowie - nie przesadzajcie z oszczędzaniem bo bokiem Wam to wyjdzie!!!

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 13:54:00 
Użytkownik

tak jak mowilem uwazam ze autko powinno spalac mniej przynajmniej w trasie, tymbardziej powinny byc jakies roznice pomiedzy jezdzeniem 5km do pracy w jedna strone a nad morze 70km bo przeciez silnik dosc szybko sie rozgrzewa... a sprawdzam to spalanie czesto bo przy takim wyniku i butli w kole musze tankowac co 200-210km i to mnie tez denerwuje...

to co Panowie myslicie o tej klapce, wyciagac ja sprawdzic czy jest prosta? czy to nie ma za wiele wspolnego ze spalaniem, a swoja droga to ciekawa sprawa z jej podwieszeniam przy jezdzie na gazie, bo teraz rozumiem ze ona musi sie podniesc zeby dac powietrze a tak na gazie bylby zapas potrzebnego powietrza

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 14:30:32 
Użytkownik

ja mam 2,3 tyle ze AAR i spalanie jest do 14 litro przys pokojnej jezdzie, choc jak sie podepcze to rosnie do 15,5 gora, i mam dokladnie to samo co ty auto na trasie pali tyle samo co na miescie
a tym ktorzy nie wierza ze auto chodzi na benie i LPG (prawie) tak samo, mowie ze jest to mozliwe, poza pewnym spadkiem mocy tylko jest u mnie jedna roznica na benia na biegu jalowym autko ma okolo 800 obr/min a na LPG okolo 700 obr/min jesli wierzyc kompowi od gazu

jesli chodzi o spalanie rozmawialem z roznymi gazownikami i mam rozne odpowiedzi: ci co zainstalowali gaz mowia ze sonda Lambda, a inni mowia glosno zmien elektronike od gazu (ORION),

jesli sprawdzales sonde, szczelnosc ukladu, uklad zaplonowy i kabelki, to jesli masz okazje Guzik_777 to sprawdz jak sie autko zachowa na innej elektronice ORIONA odradzam podobno z polskich to Stag ladnie sie sprawuje i jeszcze mi polecili Autronika AL-700 (jakos tak)

zycze powodzenia w walce

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 14:43:01 
Użytkownik

a co to za firma ktora ma symbol kolko i w kolku jakby dwa styki nachodzace na siebie w poziomie (widzialem taki znaczek na silniku krokiowym jaki pokazywal gazownik...

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 19:49:22 
Klubowicz

Wszystko dobrze! co koledzy Ci podpowiedzieli ale zanim zaczniesz zmieniac elektronike i narazac sie na koszty to zrob najpierw co Ci napisalem ,bo gaz mozesz miec w porzadku. Moja propozycja bynajmniej nic nie kosztuje ;-) Hej!

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1